Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογικές δηλώσεις: Οι φοροτεχνικοί πιέζουν για παράταση – Την αποκλείει το υπουργείο Οικονομικών

Φορολογικές δηλώσεις: Οι φοροτεχνικοί πιέζουν για παράταση – Την αποκλείει το υπουργείο Οικονομικών

Οι λογιστές κάνουν λόγο για προβλήματα στις φορολογικές δηλώσεις

Πιέσεις από τους λογιστές δέχεται το υπουργείο Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις καθώς και τη διορία παράτασης που ζητούν.

Το υπουργείο Οικονομικών αντικρούει καθημερινά την εντεινόμενη πίεση φοροτεχνικών και λογιστών μια νέα παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει» και να λήγει σε 17 ημέρες, περίπου 4 στα 10 νοικοκυριά και 1 στις 3 επιχειρήσεις κρατούν αποστάσεις από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ λογιστές και φορείς της αγοράς επικαλούμενοι προβλήματα που παραμένουν στο σύστημα.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Από τις 25 Απριλίου πουν άνοιξε το σύστημα υποβολών, έχουν κατατεθεί συνολικά 4,3 εκατομμύρια από τις περίπου 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 που αναμένονται να υποβληθούν συνολικά εφέτος.

Στις ημέρες που απομένουν θα έπρεπε να υποβάλλονται σχεδόν 130.000 δηλώσεις την μέρα (ή πάνω από 150.000 κάθε εργάσιμη) που απομένει ως τις 26 Ιουλίου.

Πρακτικά, όμως, μόνο μία μέρα από τις 25 Απριλίου συνέβη να υποβληθούν 130.000 δηλώσεις Ε1 (στις 2 Ιουλίου) και όλες οι άλλες δεν ξεπέρασαν ποτέ τις 100.000 ημερησίως, με εξαίρεση στις 26 και 27 Ιουνίου, όταν υποβλήθηκαν 115.000 την ημέρα και στις 2 Ιουλίου όπου έγινε αυτόματη υποβολή από την ΑΑΔΕ για 522.000 υπόχρεους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι λογιστές

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, μέχρι τις 26 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.500.000 δηλώσεις, συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για τις 423.000 δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων.

Οπως επισημαίνουν οι λογιστές, λόγω προβλημάτων και λανθασμένων στοιχείων για τις μισές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις.

Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρουν, είναι επιβεβλημένη η παράταση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Η καταγγελία

Οι λογιστές εντοπίζουν λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όπως:

  • Λανθασμένοι τόκοι από ορισμένες τράπεζες.
  • Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1.
  • Εκκρεμεί ακόμα από τη ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας.
  • Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Απογραφή.
  • Οσοι συνταξιούχοι πήραν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κωδικό 269. Αν και λύθηκε το πρόβλημα, οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Πολλοί αγρότες φορολογούνται με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.
  • Οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που εισέπραξαν το 2023 για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι δεν μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση γιατί δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του 2023.
  • Οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών «άλλαξαν» στις 18 Ιουνίου και προστέθηκε εκλογική αποζημίωση. Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης.
  • Για τους φορολογουμένους που δεν έχουν ΙΒΑΝ, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις μικρές πόλεις, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα προβλήματα

  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες  δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κύριες κατοικίες.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024