Metlen: Το σχέδιο για Λονδίνο και εξαγορές σε Ευρώπη
Η Metlen, σύμφωνα με παρουσίαση που έκαναν τα διοικητικά της στελέχη, διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την κεφαλαιοποίηση της, αν ήταν στον FTSE 100 θα ήταν στην 80η θέση του δείκτη
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το σχέδιο για το dual listing της Metlen (Mytilineos) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μέχρι το τέλος του 2024 αλλά και το πλάνο για την επέκταση και εξαγορές της εταιρείας σε χώρες της Βαλκανικής, της Κεντρικής και Νοτιοανταολιγκής Ευρώπης παρουσίασαν τα διοικητικά στελέχη στους δημοσιογράφους.
Στη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης τονίστηκε ότι η Metlen χτίζει ισχυρές βάσεις στις αγορές της Ιταλίας και της Αυστρίας αλλά και σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία καιΚροατία. Στόχος είναι να επεκτείνει το καθετοποιημένο μοντέλο που έχει αναπτύξει στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας.
Metlen
Στα ενδιαφέροντα σημεία των χθεσινών παρουσιάσεων είναι και ο τρόπος με τον οποίο η Metlen θα κάνει τη διπλή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ειδικότερα, και όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών του ομίλου κ. Χρήστος Γαβαλάς θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (για την ώρα ονομάζεται ListCo) με τη Metlen να έχει ένα ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και θα αιτηθεί είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας.
Στη συνέχεια θα υποβάλλει προσφορά ώστε να γίνει 100% μέτοχος της Metlen (minimum όριο 90%). «Είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του 2025», σημείωσε ο ίδιος, ενώ τόνισε πώς η άσκηση που κάνει η εταιρεία θα έχει τελειώσει πριν φύγει το 2024.
Ο κ. Έλενος Καραΐνδρος, Chief Strategy και M&A Officer της εταιρείας, εξήγησε πώς θα συσταθεί μία νέα εταιρεία η ListCo, η οποία και θα εδρεύει στο Λονδίνο και θα κάνει τη διπλή εισαγωγή στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αθήνας.
Η ListCo θα αιτηθεί την εισαγωγή στο Λονδίνο και την Αθήνα – υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή να αποκτήσει κατά 100% τη Metlen που διαπραγματεύεται στο ΧΑ. Αφού λάβει την έγκριση για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, στη συνέχεια θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για τη Metlen προσφέροντας 1 μετοχή της ListCo για κάθε μία μετοχή της εισηγμένης στο ΧΑ. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία η ListCo θα κάνει το dual listing.
Οι μέτοχοι θα είναι ακριβώς οι ίδιοι όπως και τώρα. Το 78% στη διασπορά και το 22% στον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Κεφαλαιοποίηση και FTSE 100
Τα στελέχη της Metlen στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης επιδίωξαν να παρουσιάσουν και να τεκμηριώσουν τα περιθώρια ανόδου της τιμής της μετοχής της εισηγμένης αλλά και ανάπτυξης της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλάς η κεφαλαιοποίηση της Metlen ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ, όσο το 5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ και το 10% των ημερήσιων συναλλαγών στην κεφαλαιαγορά.
Η εταιρεία δε, με βάση την κεφαλαιοποίηση αν ήταν στον FTSE 100 θα βρισκόταν στην 80η θέση, ενώ αν ληφθεί υπόψη η κερδοφορία κατατάσσεται στην 50η. Το P/E της εταιρείας είναι στο 8 όταν αντίστοιχες ευρωπαϊκές εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται στο 12.
Η Metlen διαθέτει μία γραμμή πυρός… 10 δισ. ευρώ (χρηματοδοτικές γραμμές) που της επιτρέπουν να αναπτύξει το επιχειρησιακό και επενδυτικό της πρόγραμμα, ενώ εντυπωσιακή της πιστοληπτικής εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η εταιρεία είναι το γεγονός πώς πριν 20 χρόνια, όταν η Mytilineos εξαγόραζε το Αλουμίνιον της Ελλάδος είχε πιστωτικές γραμμές 100 εκατ. ευρώ. Πάνω από το 50% των πωλήσεων πραγματοποιείται στο εξωτερικό και πάνω από το 50% των γραμμών προέρχονται εκτός Ελλάδος, με κύρια πηγή χρηματοδότησης την αγορά των ομολόγων.
Στους εφικτούς στόχους, σύμφωνα με τα διοικητικά στελέχη της εισηγμένης είναι η διατήρηση της κερδοφορίας πάνω από τα 1 δισ. ευρώ.
Στην Ιταλία
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Metlen κ. Γιάννης Καλαφατάς, βασικό πυλώνα της πολυεθνικής της δύναμης αποτελεί η αγορά της Ιταλίας. Εκεί η Metlen εξετάζει όλες τις πιθανές ευκαιρίες για την επέκταση της δραστηριότητας της στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και φυσικού αερίου με προοπτική τη διαμόρφωση ενός καθετοποιημένου σχήματος το οποίο θα ξεκινάει από την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών (πιθανώς στο μέλλον μέσω και θερμικών μονάδων) και θα επεκτείνεται στην προμήθεια ρεύματος και αερίου κυρίως σε μεγάλους καταναλωτές της Ιταλίας.
Ήδη η Metlen διαθέτει στην Ιταλία ένα pipeline φωτοβολταικών έργων σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας, συνολικής ισχύος 2 GW. Τα στελέχη του ελληνικού ομίλου μελετούν σε βάθος την αγορά της γειτονικής χώρας, με την οποία η Ελλάδα είναι ήδη διασυνδεδεμένη, μέσω ηλεκτρικού καλωδίου. Όπως επεσήμανε ο κ. Καλαφατάς η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Ιταλία είναι της τάξης των 250 GWh με 300 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως, πολλαπλάσιο της ζήτησης στην Ελλάδα που κυμαίνεται στις 48 GWh με 49 GWh.
Όσον αφορά στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά της Ιταλίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Metlen, είναι κατακερματισμένη. Όπως περιέγραψε ο ίδιος, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 600 εταιρείες εκ των οποίων μόνο επτά με οκτώ έχουν σημαντικό μέγεθος. Σε αυτό το τοπίο, η προοπτική εξαγορών από τη Metlen δείχνει ελκυστική για την επέκταση στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας εκτός συνόρων με στόχο κυρίως μεγάλους ενεργοβόρους βιομηχανικούς ή εμπορικούς καταναλωτές.
Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει ένα μοντέλο προσφοράς ενέργειας που μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των πελατών της με ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και από θερμικές μονάδες. Σχετικά με τις τιμές μπορεί να προσφέρει ένα μείγμα πλήρως σταθερών ή και μεταβλητών τιμών ανάλογα με τις ανάγκες των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον κ. Καλαφατά, η καθετοποίηση της Metlen δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός μοντέλου Virtual Base Load που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των καταναλωτών για διάστημα πέντε ή και δέκα χρόνων.
Στην ελληνική αγορά
Στην ελληνική αγορά παραμένει ο στόχος απόκτησης του 30% του λιανεμπορίου ρεύματος έως τέλος του 2026, δίχως να αποκλείονται νέες εξαγορές. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε χθες ο κ. Καλαφατάς, παραμένει «κλειστή» αφού ο κυρίαρχος παίκτης, δηλαδή η ΔΕΗ ελέγχει το 70% της λιανικής, αλλά σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε, «αυτό θα αλλάξει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».
Σήμερα η Metlen εξυπηρετεί το 18% της εγχώριας κατανάλωσης ρεύματος ενώ το μερίδιο της στο φυσικό αέριο έφτασε στο 37% το 2023. Το 2023 εισήγαγε το 23% του συνόλου των ποσοτήτων φυσικού αερίου που ήρθαν στη χώρα από διαφορετικές πηγές και το 50% των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα.
Σχετικά με τις τιμές φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό hub της Ολλανδίας (TTF), ο κ. Καλαφατάς υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας. Η Metlen, όπως τόνισε, με το μοντέλο της καθετοποίησης αντιμετωπίζει τις αβεβαιότητες των τιμών. «Σε εποχές αβεβαιότητας για να παραμείνεις στην αγορά απαιτείται ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος και ευελιξία», σημείωσε ο ίδιος.
Την ίδια προστασία προσφέρει η καθετοποίηση και στο ζήτημα της πράσινης μετάβασης. Διαφορετικά το ρίσκο είναι μεγάλο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικής της Metlen κ. Έλενος Καραΐνδρος, ο οποίος επεσήμανε ότι η πράσινη μετάβαση είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, με κεντρικό ζητούμενο τον χρονισμό.
Βασικός πυλώνας το φυσικό αέριο – Οι προοπτικές για αιολική ενέργεια
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καλαφατάς προέβλεψε ότι το φυσικό αέριο θα παραμένει βασικός πυλώνας της αγοράς ηλεκτρισμού πανευρωπαϊκά προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος.
Σχετικά με τις προοπτικές της αιολικής ενέργειας εμφανίστηκε απαισιόδοξος εξαιτίας κυρίως των προβλημάτων με τις χωροθετήσεις των έργων, αλλά και εξαιτίας του κόστους.
Στην ηλιακή ενέργεια, η Metlen σύμφωνα με τον ίδιο, έχει επενδύσει 1 με 1,5 δισ. ευρώ. Μίλησε ωστόσο για κανιβαλισμό των τιμών στις ΑΠΕ, με τις επενδύσεις σε φωτοβολταικά πάρκα να είναι πλέον προβληματικές καθώς πουλάνε πολύ φθηνά ή στο μηδέν. «Οσοι επένδυσαν με χαμηλό κόστος χρήματος από το Ταμείο Ανάκαμψης είδαν το δόλωμα αλλά όχι τη φάκα. Θα αναγκαστούν να πουλάνε φθηνά ή και τσάμπα», σημείωσε.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις