Στην επετειακή εκδήλωση του ΕΚΠΑ  για τα «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό και η πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος συμμετέχει τιμητικά,  στο πέρας της εκδήλωσης θα τραγουδήσει για την «Ηρωών Γη».

Η εκδήλωση, που θα ανοίξει με χαιρετισμό του πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Γεράσιμου Σιάσου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο.

Προβολή βίντεο.

Χαιρετισμός από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ομιλία από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

Γιώργος Νταλάρας. Τιμητική συμμετοχή. Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά για την « Ηρώων Γη»

Κύπρος και ΕΚΠΑ: Άρρηκτοι δεσμοί

Η σχέση του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη Κύπρο είναι μακρά, στενή και αδιατάρακτη. Χάρη καταρχάς στην παρουσία χιλιάδων Κυπρίων φοιτητών και φοιτητριών αλλά και μελών του διδακτικού του προσωπικού. Ανάμεσά τους, προσωπικότητες όπως οι νομικοί Νικόλαος Ι. Σαρίπολος , Νικόλαος Ν. Σαρίπολος και ο φιλόλογος Σίμος Μενάρδος.

Μια ιδιαίτερα σημαντική πλευρά των σχέσεων του ΕΚΠΑ με την Κύπρο αφορά τη ζήτημα της ανεξαρτησίας της και των αγώνων του Κυπριακού λαού για αυτοδιάθεση. Ήδη στη δεκαετία του 1930 το Πανεπιστήμιο κινείται ενεργά, μαζί με άλλους ελληνικούς θεσμούς και φορείς στον αγώνα για την αυτοδιάθεση του νησιού. Στη δεκαετία του ’50 το Πανεπιστήμιο υποστήριξε  με πολλαπλούς τρόπους τον αγώνα του κυπριακού λαού.

Δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, 5 Φεβρουαρίου 1964, για την παρέμβαση της Φιλοσοφικής Σχολής προς καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων για συμπαράσταση στον αγώνα των Κυπρίων για αυτοδιάθεση

Επιπλέον με τις μαζικότατες συγκεντρώσεις τους, τα συλλαλητήρια, τις διαδηλώσεις,  οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της εποχής χρωματίζουν με το δικό τους δυναμισμό το εθνικό ζήτημα.

Η παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου εντείνει ακόμη περισσότερο τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τον κυπριακό αγώνα, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος ήταν φοιτητής και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στο βήμα της αίθουσας τελετών του Πανεπιστημίου (1956)

Η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, μετά το αποτυχημένο χουντικό πραξικόπημα στο νησί, προκάλεσε την άμεση και  ενεργή παρέμβαση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσα στο ταραγμένο κλίμα των πρώτων μεταπολιτευτικών ημερών το ΕΚΠΑ προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος  και διαμαρτυρίας με τα οποία καταγγέλλονταν οι τουρκικές θηριωδίες στο νησί, ενώ γινόταν έκκληση στη διεθνή κοινή γνώμη να παρέμβει για την επίλυση του προβλήματος. Πέραν αυτών,  το Πανεπιστήμιο Αθηνών προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής για την συμπαράσταση στον κυπριακό αγώνα και ιδιαίτερα για τη μέριμνα των Κυπρίων φοιτητών και φοιτητριών του ιδρύματος που αντιμετώπιζαν μείζονα προβλήματα λόγω της κατάστασης στην πατρίδα τους.