Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Πάτρα: Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα - Κλειστό μέχρι νεοτέρας το Καραμανδάνειο

Φωτιά στην Πάτρα: Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα – Κλειστό μέχρι νεοτέρας το Καραμανδάνειο

Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ δεν μπόρεσαν να τα απομακρύνουν, καθώς προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους - Η φωτιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Πάτρα

Την αναστολή λειτουργίας του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων αποφάσισε η 6η ΥΠΕ στην έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε, μετά από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην Πάτρα και έπληξε και το νοσοκομείο, το μεσημέρι της Τρίτης (9/7), προκειμένου να επιδιορθωθούν ζημιές σε υποδομές του κτηρίου.

Συγκεκριμένα, η φωτιά έφτασε στην αυλή του ιδρύματος, ενώ οι καπνοί εισχώρησαν ακόμα και εντός του νοσοκομείου. Κλιμάκιο τεχνικών θα επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου την Τετάρτη. Το κλιμάκιο καλείται να εκτιμήσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη φωτιά, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάστασή τους.

Στην περιοχή κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα. Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ δεν μπόρεσαν να τα απομακρύνουν, καθώς προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς ενεργό μέτωπο και οριοθετημένη είναι η πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά που ξέσπασε σε μεικτή ζώνη δάσους- αστικού ιστού στην περιοχή Αρόη στην Πάτρα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας μετά από σκληρή μάχη με τις φλόγες κατάφεραν εντός μόλις δύο ωρών η φωτιά να μην έχει ενεργό μέτωπο. Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 4 ομάδες δασοκομάντος, 29 οχήματα και 10 εναέρια μέσα (4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα).

Kάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Στην περιοχή κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα. Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ δεν μπόρεσαν να τα απομακρύνουν, καθώς προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους.

Ασφαλή είναι τα παιδιά που μεταφέρθηκαν από εκεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας «Αγ. Ανδρέας», ενώ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού του στρατού ξηράς, που βρίσκεται στην περιοχή της Εγλυκάδας, έχουν μεταφερθεί και παραμένουν οι τρόφιμοι του «Κωνσταντοπούλειου» ευγηρείου και του και του θεραπευτικού παιδαγωγικού κέντρου «Μέριμνα», τα οποία έχουν εκκενωθεί λόγω της φωτιάς.

Η μεταφορά των τροφίμων έγινε με ευθύνη του Δήμου Πατρέων και την συνδρομή της Αστυνομίας, ενώ σε ετοιμότητα είναι η δομή αστέγων του Δήμου για την φιλοξενία πολιτών από τις περιοχές που πλήττονται από την φωτιά.

Ο παιδίατρος Θανάσης Φίλιας είπε σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ πως όλοι οι ασθενείς απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» και μεταφέρθηκαν σε άλλες κλινικές της πόλης.

«Έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση έγκαιρα και γρήγορα. Απομακρύνθηκαν όλα τα νοσηλευόμενα παιδιά και μεταφέρθηκαν στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, στο Ρίο και τον Άγιο Ανδρέα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σχολιάζοντας την επέκταση της φωτιάς, ανέφερε ότι μπορεί να προκλήθηκε από ένα κουκουνάρι, όταν οι φλόγες πλησίασαν το νοσοκομείο.

«Η φωτιά έφτασε μέσα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου και μάλιστα δημιουργήθηκε μια εστία στον τρίτο όροφο, στο κτήριο μέσα. Προφανώς, από κάποιο κουκουνάρι που πετάχτηκε, επειδή η περιοχή είναι γεμάτη πεύκα. Πετάχτηκε στην ταράτσα και έπιασε εκεί ένας χώρος, αλλά δεν επεκτάθηκε, έσβησε γρήγορα», είπε ο γιατρός του Καραμανδάνειου.

Συγκλονιστικό είναι ένα βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να μεταφέρει με τα χέρια του έναν ηλικιωμένο προκειμένου να τον απομακρύνει από τη φωτιά.

Το βίντεο:

Λίγο μετά τις 15:00, εστάλη μήνυμα από το 112, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς την Πάτρα: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Αρόη και Παγώνα απομακρυνθείτε προς Πάτρα», ανέφερε.

Νωρίτερα, ειδοποίηση εστάλη από το «112» η οποία καλούσε τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Γηροκομείο Πατρών να απομακρυνθούν προς Εγλυκάδα Πατρών.

Βίντεο από τη φωτιά στην Πάτρα:

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τη φωτιά στην Πάτρα

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ επικοινώνησε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, νωρίτερα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Β. Κικίλια, ώστε «άμεσα να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που μαίνεται στην Πάτρα».

Παράλληλα, επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλη, ώστε «να είναι σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της Πάτρας, αν χρειαστεί να μεταφερθούν εκεί ασθενείς».

Η Τομεακή Επιτροπή Αχαϊας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί το λαό της περιοχής να παραμείνει σε ετοιμότητα και να συμβάλει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση επισημαίνει:

«Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και τον Κώστα Μουγκογιάννη, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων, με την ομάδα πυροπροστασίας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και των εργατικών συνδικάτων, τη δημοτική Αρχή, που συμμετέχουν στις προσπάθειες της κατάσβεσης μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεχίζοντας τις προσπάθειες να σβήσει η φωτιά».

Φωτογραφίες από τη φωτιά στην Πάτρα:

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024