Δομή και λειτουργία που παραπέμπει σε εγκληματική οργάνωση είχε υιοθετήσει το κύκλωμα εκβιαστών με τους διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους που για τουλάχιστον 1,5 χρόνο εκβίαζαν επιχειρηματίες και αποσπούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα παραπέμπουν σε μαφιόζικες μεθόδους που ακολουθούσαν οι 14 συλληφθέντες μεταξύ των οποίων 9 δημοτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, που εκβίαζαν επιχειρηματίες εστίασης, ξενοδόχους ακόμα και ιδιοκτήτες περιπτέρων.

Κατέγραφαν τα πάντα, τα ποσά που εισέπρατταν και αυτά που επρόκειτο να εισπράξουν από τους εκβιασμούς. Επίσης σημείωναν τις ημερομηνίες και τα ποσοστά τους από την μοιρασιά των χρημάτων

Σημειώσεις «φωτιά»

28/04/2023
Υπόλοιπο οφειλής προς δημοτική 1000 ευρώ
-Αμοιβή Σπύρου: 2500 ευρώ
-Αμοιβή Νάνσυς: 250 ευρώ

27/04/2023
Δημοτική 500 ευρώ έναντι

30/7/2023
«Έδωσα στην Αναστασία από μόνη μου για τη δουλειά που έχει κάνει 1500 ευρώ (τα οποία είναι εντός της συμφωνίας των 10.000 ευρώ που είχαμε κάνει)».

Εκτός Αθηνών

Η δράση του κυκλώματος υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής δεν είχε περιοριστεί στην πρωτεύουσα. Όπως αποκαλύπτεται, είχαν εξαπλωθεί και σε προάστια, ακόμη και στο Νησί των Ανέμων.

«Οι έλεγχοι γινόντουσαν κανονικά όπως έπρεπε να γίνουν. Τώρα αν κάποιος πήγαινε μόνος του μετά τον έλεγχο και κανονίζεται οτιδήποτε είτε πέρναγε από το χέρι του κι αν περνάει από το χέρι του για να γίνει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, δεν μπορεί να το ξέρει ο υπάλληλος που πάει να κάνει τον έλεγχο», είπε ο Δημήτρης Παρασκευής, γεν. Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δ. Αστυνομίας.

Θράσος και… καρατόμηση

Ο επίορκος υπάλληλος έχει καταγραφεί να ζητά παραπάνω χρήματα για… να πάει διακοπές.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Πάμε ένα τριχίλιαρο;
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ: Μμμ νομίζω δύο είναι καλύτερα εδώ.
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Βάλε λίγο παραπάνω, καλοκαίρι να πάμε για διακοπές ρε.

Οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί είναι χαρακτηριστικοί της δράσης, αλλά και του θράσους τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ 1: Αυτός είναι και μ…. προσπαθεί να το παίξει. Ε αυτός έχει σαν μηχανικό αυτόν που είχε αναλάβει τον Νίκο που ξέρει ο Αργύρης που είναι στο ΠΑΣΟΚ, που σου ‘χα πει. Δεν θυμάμαι το επίθετο μπράβο.
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ 2: Μμμ.
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ 1: Προσπαθεί ρε παιδί μου , να τη βγάλει τζάμπα και να σε πείσει ότι είναι, ότι είναι όλα σωστά.

Και οι 14 συλληφθέντες αύριο αναμένεται να απολογηθούν.