Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), που εξέδωσε συστάσεις για αυξημένη επαγρύπνηση, επισημαίνοντας ότι οι ιοί που προκαλούν τη νόσο, εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην  Ευρώπη και «δεν πρέπει να υποτιμάται η απειλή».

Ταυτόχρονα όμως αναφέρει πως προς το παρόν ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός. Για τους εργαζομένους με δυνητική έκθεση στη νόσο, όπως επί παραδείγματι αυτοί στην πτηνοτροφία, ο κίνδυνος σύμφωνα με το Κέντρο είναι χαμηλός προς μέτριος.

Το ECDC συμβουλεύει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης ανθρώπινων κρουσμάτων λοίμωξης

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ECDC, στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσφατα παρατηρήθηκε μετάδοση ιών υψηλής παθογονικότητας HPAI A(H5N1) της γρίπης των πτηνών σε βοοειδή γαλακτοπαραγωγής και έχουν αναφερθεί τέσσερα κρούσματα ανθρώπινης γρίπης των πτηνών μεταξύ των εργαζομένων σε αγροκτήματα που εκτέθηκαν σε βοοειδή από τον Απρίλιο του 2024.

Ενώ η μετάδοση από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο παραμένει σπάνιο φαινόμενο, οι ιοί της γρίπης των πτηνών μπορούν να εξαπλωθούν σε άγρια, εκτρεφόμενα και κατοικίδια ζώα, οδηγώντας σε μόλυνση και εστίες σε πουλερικά και περιστασιακά σε θηλαστικά.

«Να μην υποτιμάται η απειλή»

«Καθώς παρακολουθούμε στενά την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, υπάρχει λόγος για αυξημένη ευαισθητοποίηση, αλλά όχι για αυξημένη ανησυχία. Το ECDC παραμένει προσηλωμένο στη στήριξή μας στις δράσεις που αναλαμβάνουν οι εθνικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή η απειλή για την ανθρώπινη υγεία δεν πρέπει να υποτιμάται και είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και προορατικοί στην κοινή μας συνεργασία», λέει η Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC.

Ενώ επί του παρόντος δεν έχει καταγραφεί λοίμωξη από τον ιό της γρίπης των πτηνών A(H5N1) στον άνθρωπο σε ΕΕ/ΕΟΧ, το ECDC συμβουλεύει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης ανθρώπινων κρουσμάτων λοίμωξης.

Στο πλαίσιο της συνεχούς δέσμευσής του για τη δημόσια υγεία, το ECDC εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη στήριξη της έγκαιρης ανίχνευσης και περιορισμού πιθανών κρουσμάτων σε ανθρώπους στην ΕΕ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, ο κίνδυνος ζωονοσογόνου γρίπης των πτηνών, δηλαδή λοιμώξεων από τον άνθρωπο, για την ΕΕ/τον ΕΟΧ παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και χαμηλός έως μέτριος για τα άτομα που εκτίθενται επαγγελματικά ή με άλλο τρόπο.

Συστάσεις

Το ECDC έχει αναλάβει πολυάριθμες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της δυνητικής απειλής της γρίπης των πτηνών για την ανθρώπινη υγεία και έχει εκπονήσει διάφορα έγγραφα καθοδήγησης και εκθέσεις τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις δοκιμές των εκτιθέμενων ατόμων, την επιτήρηση, τη διερεύνηση επιδημιών και τις επιλογές αντίδρασης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Αυτά τα προστατευτικά μέτρα θα πρέπει να τηρούνται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό

Στις πρόσφατα επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές επιτήρησης για τη θερινή περίοδο, το ECDC συνιστά τη μείωση του κατώτατου ορίου για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για τη γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μιας προσέγγισης βάσει κινδύνου για τα εκτεθειμένα ασυμπτωματικά άτομα.

Συνιστά επίσης τον έλεγχο για γρίπη όλων των περιπτώσεων που νοσηλεύονται λόγω συμπτωμάτων συμβατών με τη γρίπη των πτηνών και την περαιτέρω διερεύνηση εκείνων των θετικών δειγμάτων γρίπης Α που είναι αρνητικά για τον ιό της εποχικής γρίπης.

Τα μέτρα βιοασφάλειας και ατομικής προστασίας που εφαρμόζονται σε χώρους απασχόλησης και αναψυχής με αυξημένο κίνδυνο γρίπης των πτηνών παραμένουν ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξάπλωσης στον άνθρωπο.

Επιπλέον, το ECDC ενίσχυσε τη στήριξή του προς τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τις εργαστηριακές δραστηριότητες σχετικά με τη ζωονοσογόνο γρίπη των πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της ετοιμότητας των εργαστηρίων για την ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό των ιών της ζωονοσογόνου γρίπης.

Το ECDC προσφέρει επίσης κεντρικές δοκιμές σε επίπεδο ΕΕ και περαιτέρω χαρακτηρισμό για ανθρώπινα δείγματα για τα οποία είναι γνωστό ή υπάρχει υπόνοια ότι περιέχουν ιό της γρίπης των πτηνών.