Ανακύκλωση στο σπίτι: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για μία αποτελεσματική προσπάθεια
Συμβουλές και tips για να κάνουμε την ανακύκλωση ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας
Η ανακύκλωση αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική πρακτική για να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, για να συμμετέχουμε έμπρακτα στην προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, η χώρα μας έχει τις πιο χαμηλές επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού το ποσοστό ανακυκλώσιμών απορριμμάτων είναι μόλις στο 20%, δηλαδή περίπου 500.000 τόνους υλικών ετησίως. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση;
Κι όμως, αρκεί να μετατρέψουμε την ανακύκλωση σε τρόπο ζωής, σε μία συνήθεια που θα περιορίσει τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, θα δώσει μία δεύτερη ζωή στα υλικά, θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε πρώτες ύλες και ενέργεια, ενισχύοντας την οικονομία του τόπου μας. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε, πληροφορίες και συμβουλές για να μετατρέψουμε την ανακύκλωση σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Τα υλικά που μπορούμε να ανακυκλώσουμε
Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια υλικά ανακυκλώνονται, καθώς ενώ κάποια ανήκουν στις βασικές κατηγορίες δεν ενδείκνυνται για τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, το πλαστικό ανακυκλώνεται (μπουκάλια, σακούλες, δοχεία τροφίμων κλπ.), όχι όμως πλαστικά καλαμάκια ή μαχαιροπίρουνα. Επίσης, το χαρτί ανακυκλώνεται, αρκεί να μην είναι φωτογραφία και να μην έχει μέγεθος μικρότερο από μία σελίδα Α4. Το γυαλί είναι ανακυκλώσιμο υλικό, όμως, όχι τα ποτήρια, τα τζάμια και οι καθρέφτες. Τα μεταλλικά αντικείμενα και οι λευκοσιδηρές συσκευασίες, όπως τα τενεκεδάκια και τα κουτιά αλουμινίου είναι ανακυκλώσιμα. Επίσης, ανακυκλώσιμες είναι αρκετές συσκευές όπως τα κινητά τηλεφώνα, οι υπολογιστές και οι μπαταρίες, τα οργανικά υλικά, όπως τρόφιμα, φύλλα και φυτικά απόβλητα, καθώς και αρκετά προϊόντα ένδυσης, όπως ρούχα, παπούτσια και υφάσματα.
Πώς θα προετοιμάσουμε τα υλικά για την ανακύκλωση
Πριν τοποθετήσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά στους ειδικούς κάδους, είναι σημαντικό να τα προετοιμάσουμε για αυτή τη διαδικασία. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα απορρίμματα, αφαιρούμε τα υπολείμματα τροφίμων και υγρών από τα πλαστικά, τα γυάλινα και τα μεταλλικά δοχεία, διπλώνουμε ή τσακίζουμε τις συσκευασίες, τα μπουκάλια, τα χαρτιά και τα χαρτόνια που μπορούν να συμπιεστούν, ώστε να μειώσουμε τον όγκο τους. Τέλος, ρίχνουμε χύμα τα υλικά στους κατάλληλους κάδους.
Τα συχνά λάθη που χρειάζεται να αποφύγουμε
Υπάρχουν μερικά λάθη που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης που κάνουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν είδη πλαστικού που δεν ανακυκλώνονται και δεν πρέπει να καταλήγουν στον μπλε κάδο. Επίσης, τα πολύ μικρά αντικείμενα, όπως τα καπάκια από τα μπουκάλια, μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Όσο για τα υπολείμματα τροφών που υπάρχουν σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, μπορούν να μολύνουν ακόμη και ολόκληρο φορτίο ανακύκλωσης, καθιστώντας το μη ανακυκλώσιμο.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως υπάρχουν αντικείμενα τα οποία απαιτούν ειδικούς τρόπους. Σε αυτά συγκαταλέγονται, οι παλιές ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες δεν καταλήγουν στον κάδο ανακύκλωσης αλλά μέσω ειδικών προγραμμάτων για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ το ίδιο ισχύει για μπαταρίες και λαμπτήρες που δεν πρέπει να πετιούνται στους κοινούς κάδους ανακύκλωσης αλλά σε ειδικά σημεία συλλογής.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ανακύκλωση είναι μόνο ένα μικρό βήμα για να διαμορφώσουμε ένα πιο πράσινο, βιώσιμο μέλλον. Το σημαντικότερο είναι να μειώσουμε την ποσότητα των αποβλήτων που παράγουμε και όσο μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε αντικείμενα. Πώς θα τα καταφέρουμε; Επιλέγοντας προϊόντα με ανακυκλώσιμες συσκευασίας, αντικαθιστώντας τα αντικείμενα μίας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και δοχεία.
Όπως και να έχει, η ανακύκλωση στο σπίτι μπορεί να μοιάζει κάπως πολύπλοκη, τουλάχιστον για όποιον δεν έχει ξεκινήσει, ωστόσο, με λίγη προσπάθεια και καλύτερη ενημέρωση, μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Έτσι, κάνοντας καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων μας, θα συμβάλλουμε καθημερινά και έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία