Τόπος γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων με πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον, απέραντες χρυσαφένιες παραλίες, ιαματικά λουτρά, ποτάμια και δάση, η Ηλεία διαθέτει όλα όσα αναζητά ένας ταξιδιώτης.

Βρίσκεται στο κομμάτι της Πελοποννήσου που δίνει άμεση πρόσβαση προς το Ιόνιο και τη γειτονική Ιταλία.

Τι να δείτε στην Ηλεία

• Τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, το σημαντικότερο μνημείο των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού.

• Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά» στο Κατάκολο, που παρουσιάζει λες τις αρχαίες εφευρέσεις.

• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, που στεγάζεται σε ένα απ’ τα σημαντικότερα νεοκλασικά οικοδομήματα της περιοχής, την Παλαιά Δημοτική Αγορά. Το κτίριο είχε σχεδιάσει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ (Τ/ 26210 20475).

• Το Ναό Επικούριου Άπόλλωνα, στις Βάσσεις Φιγαλείας, ένα απ’ τα καλύτερα σωζόμενα παραδείγματα ναών της κλασικής εποχής, σταθμό στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

• Τον Αρχαιολογικό Χώρο και Μουσείο Ήλιδας, της αρχαίας μητρόπολης των Ολυμπιακών Αγώνων.

• Το μεσαιωνικό Κάστρο Γλαρέντζας (Τ/26240 22529) με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και το Κάστρο Χλεμούτσι, με θέα στον κάμπο της Ηλείας και στο Ιόνιο πέλαγος, στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου, με το μουσείο του (Τ/25230 95001).

Τι να κάνετε

Στην Ηλεία, πέρα από την απέραντη ακτογραμμή, θα βρείτε πολλές δραστηριότητες και πλούσια φυσικά τοπία. Επισκεφθείτε τη Λίμνη Καϊάφα, σπουδαίο υδροβιότοπο, με το γραφικό νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, που περιβάλλεται από ένα πευκόδασος.

Εκεί θα βρείτε και την Ιαματική Πηγή Καϊάφα με τα γνωστά Λουτρά (Τ/26250 31710), που αποτελεί προστατευμένη περιοχή Natura 2000. Ιαματικές πηγές υπάρχουν και στην Κυλλήνη, κοντά στην περιοχή Λουτρά Κυλλήνης (Τ/26230 96054), πλάι στο Υπαίθριο Θέατρο και στα Ρωμαϊκά Λουτρά. Από το λιμάνι της Κυλλήνης μπορείτε να πάτε μια μονοήμερη στη Ζάκυνθο για μπάνιο, καφέ, ή φαγητό. Ανεβαίνοντας προς το βουνό, υπάρχουν επίσης, αρκετά χωριά και δραστηριότητες.

Στο Λατζόι θα επισκεφθείτε το Κτήμα Μπριντζίκη-Ηλιακή Ζυθοποιία, που θα γνωρίσετε μεταξύ άλλων τη ντόπια μπίρα Olympica Magna. Θα μάθετε και για την παράδοση του τόπου στο λάδι, με μια επίσκεψη στο Ελαιοτριβείο Κουφωλιά, που θα δείτε παλιά και σύγχρονα μηχανήματα και θα δοκιμάσετε τις ποικιλίες λαδιών.

Εναλλακτικά, ξεναγηθείτε στο Κτήμα Μερκούρη, που διαθέτει οινοποιείο, ένα μικρό μουσείο με την ιστορία του καθώς και ελαιώνα. Ένα μοναδικό οικοσύστημα βρίσκεται στις Αλυκές Λεχαινών, στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. Εκεί θα συναντήσετε το σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής με τα πουλιά που φτιάχνουν τις φωλιές τους πάνω στην άμμο.

Κάντε μια στάση στο Κατάκολο, το λιμάνι με τα πολύχρωμα σπίτια που υπάρχουν επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό. Δείτε το φάρο που χτίστηκε το 19ο αιώνα, κι αν βρεθείτε εκεί την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων (3η Κυριακή του Αυγούστου) ξεναγηθείτε στο εσωτερικό του που ανοίγει για το κοινό. Επιπλέον, στο Κατάκολο διοργανώνονται διάφορα θερινά φεστιβάλ, πως το Pyros Food Fest και Port Festival. Στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας (Τ/2622 024431), το πρόγραμμα είναι πλούσιο σε συναυλίες και παραστάσεις.

Που να κολυμπήσετε στην Ηλεία

Στα σύνορα με το Νομό Αχαΐας θα κολυμπήσετε στην παραλία Κουνουπελάκι, στην ίδια ακτογραμμή με της Μανωλάδας που έχει θέα την Κεφαλονιά. Πιο κάτω θα συναντήσετε τη Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, στο Εθνικό Πάρκο Υγρότοπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και ακολουθούν οι παραλίες Αρετής και Μυρσίνης.

Στην Κυλλήνη υπάρχει παραλία με άμμο και στην Ανάληψη θα χαζέψετε το πλοίο για Ζάκυνθο. Οργανωμένες είναι η Χρυσή Ακτή, τα Λουτρά Κυλλήνης και η παραλία στο Αρκούδι. Στο Βαρθολομιό, είναι δημοφιλής η αμμώδης της Γλύφας και της Μπούκας στη Γαστούνη με ταβέρνες και καφέ, που εκβάλλει και ο Πηνειός.

Στην ακτογραμμή θα βρείτε τις Παλαιοχωρίου και Ροβιάτας. Η απέραντη άμμος της Κουρούτας, είναι γνωστή σε ντόπιους και επισκέπτες λων των ηλικιών, καθώς πάντα υπάρχει χώρος για λους, καθώς και πολλά beach bars. Στην Άγία Μαρίνα υπάρχει καντίνα και ξαπλώστρες, ενώ στις παραλίες Άγίου Ηλία και Σκαφιδιάς, θα κολυμπήσετε σε πιο ρηχά γαλανά νερά και στο Λεβεντοχώρι, είναι πιο οικογενειακά.

Στο Κατάκολο υπάρχει παραλία, αλλά ξεχωρίζουν για τα κρυστάλλινα νερά τους οι Ματσάκουρα και Αγίου Άνδρέα, που υπάρχει και το Ποντικόκαστρο. Πλατιές με χρυσή άμμο είναι και οι Καβούρι, Κυανή Ακτή, Σπιάντζα και με λιγότερο κόσμο η Επιταλίου.

Στη λίμνη Καϊάφα, θα κολυμπήσετε μπροστά από το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς, τη μεγάλη όαση πρασίνου της περιοχής. Συνεχίζοντας λίγο παρακάτω θα συναντήσετε την τεράστια ακτή της Ζαχάρως, που λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της χώρας μας. Ακολουθούν του Κακόβατου, Ταξιαρχών και Γιαννιτσοχωρίου στα σύνορα του Νομού Μεσσηνίας.

Πηγή: diakopes.gr