Η Κέρκυρα, το φημισμένο νησί των Φαιάκων, είναι ένας τόπος με ειδυλλιακά τοπία, γοητευτικούς όρμους, εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες, εντυπωσιακούς ελαιώνες, αμπελώνες, πευκοδάση και κυπαρίσσια. Εδώ ο Οδυσσέας συνάντησε τη Ναυσικά, κόρη του βασιλιά Αλκίνοου.

Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, τα εμβληματικά κάστρα και μοναστήρια, οι ιστορικές εκκλησίες, τα μουσεία, η ξεχωριστή αρχιτεκτονική της Παλιάς Πόλης και τα παραδοσιακά χωριά της ενδοχώρας αποκαλύπτουν τη μακρά ιστορική διαδρομή του νησιού, που είναι προικισμένο από τη φύση με μοναδική ομορφιά.

Τι να δείτε στην Κέρκυρα

Kέρκυρα

Η πρωτεύουσα του νησιού έχει συμβάλει σημαντικά στο πνευματικό και πολιτιστικό παρελθόν και παρόν της νεότερης Ελλάδας. Από το 2007, το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ξεχωρίζουν η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η πλατεία Σπιανάδα με το Λιστόν, τα Παλαιά Ανάκτορα που φιλοξενούν το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, τα ανάκτορα του Μον-Ρεπό και το Κανόνι με την εντυπωσιακή θέα στο Ποντικονήσι.

Παλαιοκαστρίτσα

Περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με δαντελωτές ακτές, γραφικούς ορμίσκους με γαλαζοπράσινα νερά, ελιές και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Στο μικρό λιμάνι της περιοχής δένουν εκδρομικά σκάφη και νοικιάζονται βάρκες για μικρές θαλάσσιες εξορμήσεις. Στην Παλαιοκαστρίτσα δεσπόζει το ομώνυμο Μοναστήρι της Παναγίας, που αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατά της.

ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΛΙΣΤΟΝ | SHUTTERSTOCK

Μπενίτσες

Δημοφιλής προορισμός με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Στο σύγχρονο λιμάνι τους δένουν αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη, ενώ κοντά βρίσκεται ο οικισμός Τσάκι, όπου αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Θαλάσσης, βραβευμένο από το Ινστιτούτο Ερευνών IREDA της Ιταλίας, και να γνωρίσετε θαλάσσια ζωής της Μεσογείου και όχι μόνο. Το μουσείο ιδρύθηκε από τον δύτη-συλλέκτη Ναπολέοντα Σαγιά.

Φημισμένοι Οικισμοί

Ο Άγιος Γόρδιος, είναι τουριστικός όμορφος οικισμός, χτισμένος σε μοναδικό τοπίο, με εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και δασωμένες πλαγιές, γύρω από αμμουδερή παραλία. Το Γαστούρι είναι γραφικό χωριό που διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Έγινε γνωστό στα τέλη του 19ου αι., όταν η αυτοκράτειρα της Αυστρίας, Σίσσυ, έχτισε στην περιοχή το ανάκτορο του Αχιλλείου. Στον υπέροχο περίβολό του δεσπόζουν γλυπτά εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ξεχωρίζουν τα αγάλματα του «Θνήσκοντος Aχιλλέως», έργο του Γερμανού γλύπτη Χέρτερ και του «Nικώντος Αχιλλέως».

ΑΧΙΛΛΕΙΟ: ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ | SHUTTERSTOCK

Ο Κάβος είναι απλωμένος μπροστά σε εκτεταμένη αμμουδερή παραλία, στο νότιο άκρο του νησιού. Η Λευκίμμη είναι κωμόπολη με αξιόλογη καλλιτεχνική παράδοση, χτισμένη στο νότιο τμήμα του νησιού, με αμπέλια, ελιές και κηπευτικά. Τη διασχίζει ποτάμι, στις όχθες του οποίου δένουν βάρκες και αλιευτικά. Τα Μελίκια, λιμάνι της Λευκίμμης, συνδέουν το νησί με την Ηγουμενίτσα.

Ο Ύψος, είναι απλωμένος κατά μήκος εκτεταμένης παραλίας. Από το λιμανάκι του, τουριστικά σκάφη πραγματοποιούν εκδρομές στις ακρογιαλιές της ευρύτερης περιοχής, ενώ υπάρχει και δυνατότητα ενοικίασης σκαφών για κοντινές εξορμήσεις. Συνέχεια του χωριού αποτελεί το Πυργί. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Κάτω Κορακιάνα με το Καστέλο Μιμπέλι, μέσα σε κατάφυτο πάρκο. O εντυπωσιακός πύργος των αρχών του 20ού αι., χτισμένος από τον Ιταλό βαρόνο Λούκα Μιμπέλι, γνώρισε στο πέρασμα του χρόνου διάφορες χρήσεις.

ΤΟ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ «ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» | ISTOCK

Το Σιδάρι είναι ένα πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το κεφαλοχώρι Καρουσάδες. Από το Σιδάρι, εκδρομικά σκάφη συνδέουν το νησί με την Έρεικούσσα, το Μαθράκι και τους Οθωνούς. Στην περιοχή συναντάται και την ειδυλλιακή Μελίτσα, με το φημισμένο «Κανάλι του Έρωτα». Ένα εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο που προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

Που να κολυμπήσετε

Κοντά στην πόλη της Κέρκυρας, στα Μπάνια του Αλέκου, στον Ανεμόμυλο, στο Κοντόκαλι, στο Μον-Ρεπό και στο νησάκι Βίδο. Στην Παλαιοκαστρίτσα, θα κολυμπήσετε στις ακρογιαλιές της περιοχής, στην Αγ. Τριάδα, στη Ροβινιά και στην παραλία των Λιαπάδων.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ | SHUTTERSTOCK

Στις Μπενίτσες, θα κολυμπήσετε στην παραλία του οικισμού και στο Tσάκι. Στον Άγιο Γόρδιο. Στην παραλία του οικισμού στον Κάβο, στο Μικρό Νησί και στην Κάνουλα. Στο Μπαρμπάτι, στην Πρινιά και στη Δασιά. Στις Αλυκές, στον Νότο και στην Μπούκα. Στον Άγιο Ιωάννη, στον Γιαλό, στον Άγιο Ανδρέα και στην τεράστια παραλία της Αστρακερής.

Τοπικές νοστιμιές

Κατά την παραμονή σας στην Κέρκυρα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την περίφημη παστιτσάδα, τον δικό τους κοκκινιστό κόκορα με μπαχαρικά και ζυμαρικά, σοφρίτο -κρέας με άσπρη σάλτσα και μπαχαρικά-, μπουρδέτο-ψάρι με κόκκινη σάλτσα και πιπέρι-, και μπιάνκο- ψάρι με άσπρη σάλτσα, σκόρδο και πιπέρι-.

Πηγή: Diakopes.gr