Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: H νέα κατάταξη που επιβεβαιώνει πως ανήκει στην κορυφή Κύπρου-Ελλάδας

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: H νέα κατάταξη που επιβεβαιώνει πως ανήκει στην κορυφή Κύπρου-Ελλάδας

Κατατάσσεται πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην THE WUR 2024.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μετάβαση ενός ανθρώπου από τη σχολική αίθουσα στο αμφιθέατρο ενός πανεπιστημίου είναι ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο ορόσημο για τη ζωή του. Είναι η στιγμή που καλείται να πάρει μία απόφαση, να επιλέξει μία επαγγελματική πορεία, η οποία θα καθορίσει το μέλλον του. Επόμενο είναι, λοιπόν, πως θα θέλει να νιώθει σίγουρος με την επιλογή του, να στραφεί σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του, θα αποτελεί μία δυναμική εκκίνηση στη σταδιοδρομία του.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πόσο εύκολο είναι να διακρίνει ένας υποψήφιος φοιτητής το εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο θα του προσφέρει μία φοίτηση που θα είναι επένδυση για το μέλλον του; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα κρύβεται στις πανεπιστημιακές κατατάξεις οι οποίες παρέχουν μία αντικειμενική και συγκριτική αξιολόγηση της ποιότητας και της απόδοσης των πανεπιστημίων, προσφέροντας πληροφορίες για την ποιότητα της διδασκαλίας, της έρευνας, της επίδρασης στην κοινωνία, τη διεθνή προοπτική και όχι μόνο.

Μάλιστα, μία τέτοια κατάταξη, η φετινή Times Higher Education (THE) World University Rankings, φέρνει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και ανάμεσα στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως σήμερα φοιτούν σε αυτό πάνω από 6.000 Έλληνες από τους 12.500 φοιτητές που υπάρχουν από περισσότερες από 100 χώρες (ΗΠΑ, Ολλανδία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, κλπ.), ενώ από την αρχή της λειτουργίας του, έχουν παρακολουθήσει τα πρόγραμματα σπουδών του περισσότεροι από 26.000 Έλληνες.

Ένα κορυφαίο ερευνητικό πανεπιστήμιο με διεθνή προσανατολισμό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό κύρος

Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη διάκριση για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί η κατάταξη του Times Higher Education (THE) World University Rankings. Ουσιαστικά, αποτελεί την πιο δημοφιλή, αξιόπιστη και πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, η οποία αξιολογεί τη συνολική ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει ένα πανεπιστήμιο, ενώ βασίζεται σε 13 κριτήρια, όπως η Διδασκαλία, το Ερευνητικό Περιβάλλον, η Ποιότητα της Έρευνας, η Βιομηχανία και η Διεθνοποίηση.

Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η κατάταξη που έλαβε αντανακλά την απόδοσή του σε δύο από τα εν λόγω πεδία, την Ποιότητα της Έρευνας και τη Διεθνοποίηση, καθώς σε αυτά έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα κυπριακά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στην κατάταξη. Στα δύο αυτά πεδία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Κύπρου. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Times Higher Education (THE) World University Rankings η κατάταξη ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων για το 2024 είναι η ακόλουθη:

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διακρίνεται στην πρώτη θέση στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, στον τομέα της Εκπαίδευσης (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου) και στον τομέα της Ψυχολογίας (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) σε Κύπρο και Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στους εν λόγω τομείς σπουδών. Επιπλέον, η πρόσφατη έκδοση της κατάταξης Times Higher Education (THE) Young University Rankings τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη θέση #115 παγκοσμίως, μαζί με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία, ανάμεσα στα πανεπιστήμια που έχουν 50 ή λιγότερα χρόνια λειτουργίας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει διαμορφώσει προγράμματα σπουδών κοινά με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προγράμματα που συμβαδίζουν με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, ενώ επιτυγχάνει την άμεση αναγνώριση των τίτλων σπουδών από τα αντίστοιχα επαγγελματικά σώματα. Αυτοί είναι και μερικοί από τους λόγους που το 94,6% των αποφοίτων του εργοδοτούνται άμεσα, εντός 18 μηνών, από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει 100 συμβατικά (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου. Συνεπώς, όσοι αναζητούν το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον για τις σπουδές τους μπορούν να συμμετέχουν στον νέο κύκλο Ημερίδων Ενημέρωσης για Έλληνες ενδιαφερόμενους, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις, εντός του μήνα που διανύουμε. Για το αναλυτικό πρόγραμμα και τις δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ.

Για πληροφορίες σχετικά με τις Ημερίδες Ενημέρωσης που αφορούν συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Only in

Το φάντασμα του pasokification και το χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Ο κραταιός χώρος του δικομματισμού περίπου τριών δεκαετιών, καταρρέει κάτω από το βάρος της χρεοκοπίας της χώρας και της επιτήρησης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024