Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να διεξαχθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.

Παρότι στο πρόγραμμα των δύο ηγετών δεν υπάρχει τέτοιου είδους επαφή, η συνάντηση είναι πιθανόν να γίνει με αντικείμενο την επισκόπηση όσων έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συνάντηση αναμένεται να μην περιλαμβάνει πλήρης ατζέντα αλλά μικρής διάρκειας η πιθανότερη μέρα διεξαγωγής είναι η Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί αρχικώς στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας το απόγευμα στις 17.00 (τοπική ώρα).

Το μεσημέρι στις 12:15 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από το think tank «Council on Foreign Relations» για μια συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα DanieL Speckhard.

To βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Joe Biden).

Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και αύριο θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres).

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.