Φυλλάδιο για τις Δημόσιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης κυκλοφόρησε το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τονίζοντας πως «η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, µε το πρόσχηµα της ‘ψυχιατρικής µεταρρύθµισης’ και της ‘αποασυλοποίησης’ βάζει ταφόπλακα στις δηµόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, σπρώχνοντας τον λαό στον ιδιωτικό τοµέα και στις διάφορες ΜΚΟ και ΑΜΚΕ».

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και τους εργαζόμενους σε αγώνα, ώστε να διαφυλαχτεί ο δηµόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των δοµών Ψυχικής Υγείας και των προγραµµάτων απεξάρτησης που υπάρχουν στη χώρα µας, αλλά και η φυσιογνωµία τους, με «πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηµατοδότηση των προγραµµάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισµό».

Το φυλλάδιο του ΚΚΕ

Διαλύουν & κλείνουν τις δηµόσιες υπηρεσίες

Ψυχικής Υγείας & Απεξάρτησης

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

Δόθηκε στη δηµοσιότητα το σχέδιο νόµου µε τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθµισης”. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, αξιοποιώντας το νοµικό οπλοστάσιο που παρέδωσαν όλες οι µέχρι τώρα κυβερνήσεις, είναι να υλοποιηθούν κατά γράµµα οι κατευθύνσεις της ΕΕ για διάλυση της δηµόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και το χάρισµά τους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές Μη Κερδοσκοπικες Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και ιδιώτες.

Τι προβλέπει το προσχέδιο Νόμου

Καταργούνται τα 3 εναποµείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκοµεία για να δοθεί ακόµα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθµούν 4.700, σε αντίθεση µε τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Πώς θα αντιµετωπίζονται τα οξέα περιστατικά, οι κατηγορίες εκείνων των ασθενών που η σοβαρότητα της νόσου τους απαιτεί να έχουν ιατρική – νοσηλευτική νοσηλεία και οι παθήσεις που χρειάζονται εξειδικευµένη αντιµετώπιση;

‣ Βάζει λουκέτο στο ΚΕΘΕΑ, στο «18 ΑΝΩ», στο «ΑΡΓΩ», στο «ΙΑΝΟΣ», στο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», σε δηµόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράµµατα που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωµα στην αποτελεσµατική αντιµετώπιση των εξαρτήσεων.

‣ Κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης αφού δεν διασφαλίζεται µετά το 2027 η λειτουργία τους και δεν γίνεται καµία αναφορά στο σχέδιο νόµου για το µέλλον των εργαζοµένων σ’ αυτά.

‣ Φτιάχνονται προγράµµατα-πυροτεχνήµατα, µε ηµεροµηνία λήξης τόσο για τους εργαζόµενους όσο και για τους ασθενείς (όπως το πρόσφατο παράδειγµα µε τα προγράµµατα έγκαιρης παρέµβασης στην ψύχωση που έχει µόλις 18 µήνες διάρκεια αντιµετωπίζοντας την έγκαιρη παρέµβαση στην ψύχωση σαν µια παροδική ανάγκη).

‣ Δίνουν γενναίες χρηµατοδοτήσεις για τη δηµιουργία νέων ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, µε τους ιδιώτες και κάθε λογής «φιλάνθρωπους», να αναλαµβάνουν αυτό που το κράτος θα έπρεπε να παρέχει. Μάλιστα µε διάφορες διοικητικές αλλαγές εντάσσουν τις ΜΚΟ και τις ΑΜΚΕ, που ανθούν χρόνια στο χώρο ξεκοκκαλίζοντας προγράµµατα, κάτω από τον ίδιο διοικητικό οργανισµό µε τις δηµόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι εξαγγελίες για τον Εθνικό Οργανισµό Πρόληψης και Αντιµετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) δεν έρχονται να απαντήσουν στις πραγµατικές ανάγκες που υπάρχουν σήµερα στο πεδίο των εξαρτήσεων, αλλά να υπηρετήσουν µια πολιτική µε βασικούς άξονες:

‣ Την ιατρικοποίηση ενός κοινωνικού φαινοµένου.

‣ Την παραπάνω ενίσχυση της «µείωσης της βλάβης» σε αντιδιαστολή µε την ολοκληρωµένη θεραπευτική προσέγγιση.

‣ Τη συνέργεια προγραµµάτων µε διαφορετική αντίληψη για την τοξικοεξάρτηση.

‣ Την αλλαγή του χάρτη των παρεχόµενων υπηρεσιών όχι µε θεραπευτικά κριτήρια, αλλάµε οικονοµικά κριτήρια.

‣ Το «τσουβάλιασµα» όλων των εξαρτήσεων κάτω από την οµπρέλα µιας λανθάνουσας αντίληψης για την εξάρτηση.

‣ Την αποδοχή της χρήσης µέσα από την ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» διαµορφώνοντας ανοχή προς το κοινωνικό φαινόµενο των ναρκωτικών.

‣ Την ενίσχυση της ατοµικής ευθύνης του χρήστη και της οικογένειάς του.

Οι ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους θυσιάζονται για ακόΜη ΜΙΑ φορά στον βωΜό του «κέρδους»

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ µε το πρόσχηµα της «ψυχιατρικής µεταρρύθµισης» και της «αποασυλοποίησης» βάζει ταφόπλακα στις δηµόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, σπρώχνοντας τον λαό στον ιδιωτικό τοµέα και στις διάφορες ΜΚΟ και ΑΜΚΕ.

Το σχέδιο νόµου δεν στοχεύει ούτε στην ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε στη θεραπεία, ούτε στην κοινωνική επανένταξη. Η πολιτική αυτή εκπορεύεται αποκλειστικά από την πολιτική «κόστος – όφελος» και είναι κοµµάτι της «αντιναρκωτικής» πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν πιστά υπηρετήσει όλες οι µέχρι σήµερα κυβερνήσεις στη χώρα µας, βάζοντας η κάθε µία το λιθαράκι της στην υποστελέχωση και την υποχρηµατοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και των Θεραπευτικών Προγραµµάτων.

Κοινωνικοοικονοµικά ασθενέστερα στρώµατα, που αυτή τη στιγµή νοσηλεύονται στα δηµόσια ψυχιατρικά νοσοκοµεία ή βρίσκουν στήριξη σε δηµόσιες δοµές απεξάρτησης θα έχουν καθόλου έως ελάχιστες και χαµηλής ποιότητας παροχές, αφού δεν θα αντέχουν να αντεπεξέλθουν οικονοµικά, ενώ χρόνιοι ασθενείς και χρήστες θα µεταφερθούν σε άλλα µικρότερα άσυλα και προοπτικά ακόµα και σε νοσήλιο από τους ίδιους τους αποδέκτες.

Το ΚΚΕ διαχρονικά αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αυξάνει τους νοσογόνους παράγοντες για την εµφάνιση ψυχικών προβληµάτων και για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Είναι επιστηµονικά αποδεδειγµένος ο καθοριστικός ρόλος των κοινωνικών παραγόντων όπως η ανεργία, η φτώχεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, η εργοδοτική τροµοκρατία, η ανασφάλεια σε σχέση µε την ικανοποίηση αναγκών Παιδείας, Υγείας, στέγης, η φθορά αξιών, η αλλοτρίωση και ταυτόχρονα η ίδια η ανεπάρκεια Πρωτοβάθµιας Φροντιδας Υγείας ευθύνεται κατά ένα ποσοστό για την αυξητική τάση της εκδήλωσης των ψυχικών διαταραχών που δεν ανιχνεύθηκαν και δεν αντιµετωπίστηκαν εγκαίρως.

Διεκδικούμε πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη & έρευνα που θα υπηρετούν τον κοινό σκοπό της αντιµετώπισης του φαινοµένου.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ µε όλες µας τις δυνάµεις θα πρωτοστατήσουµε για:

‣ Nα διαφυλαχτεί ο δηµόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των δοµών Ψυχικής Υγείας και των προγραµµάτων απεξάρτησης που υπάρχουν στη χώρα µας αλλά και η φυσιογνωµία τους. Πλήρης, επαρκή και αποκλειστική χρηµατοδότηση των προγραµµάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισµό.

‣ Για τη στελέχωση όλων των δοµών µε επαρκές µόνιµο προσωπικό µε πλήρη εργασιακά δικαιώµατα και για νέες δοµές που έχει ανάγκη η χώρα σε όλη την επικράτεια.

‣ Για να διαφυλαχτεί το συνεχές της θεραπείας για τους ψυχικά πάσχοντες, τους χρήστες και τις οικογένειές τους.

‣ Διασφάλιση της λειτουργίας και του χαρακτήρα των Κέντρων Πρόληψης µε Ενιαίο Θεσµικό Πλαίσιο.

Οι εργαζόµενοι, ο λαός, οι οικογένειες των χρηστών και των ατόµων µε ψυχικές διαταραχές, οι µαζικοί φορείς στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης χρειάζεται να µην επιτρέψουν τις εξελίξεις που δροµολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ και να διεκδικήσουν:

Υψηλού επιπέδου δηµόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης µε βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήµης για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.