Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γεωργιάδης: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού

Γεωργιάδης: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις προβληματικές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τις αλλαγές που προωθούνται και απάντησε για το περιστατικό μεταφοράς με καρότσα ασθενούς στη Ζαγορά Πηλίου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στο MEGA.

Όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «κάνουμε προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμων γιατρών και πολλές από αυτές, κυρίως στις περιοχές που έχουν μεγάλες ελλείψεις, βγαίνουν άγονες. Αλλάζω λοιπόν την υπουργική απόφαση που ισχύει για τις άγονες περιοχές και λέω ότι αυτόματα, όταν σε μία περιοχή πάνω από 2-3 φορές βγαίνει άγονη μια πρόσκληση, αυτομάτως αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται άγονη. Όταν είναι άγονη μια περιοχή έχει επιπλέον αμοιβή ο γιατρός, το ίδιο και ο νοσηλευτής».

Έφερε ως παράδειγμα τον νομό Λακωνίας όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με γιατρούς που να θέλουν να δουλέψουν εκεί. «Κάνουμε διαρκώς προσκλήσεις και δεν βρίσκουμε. Η Σπάρτη, με βάση την κοινή Υπουργική Απόφαση, θα είναι άγονη και ο γιατρός που θα πηγαίνει να υπηρετήσει θα έχει συν τα χρήματα της άγονης περιοχής», πρόσθεσε..

«Έχουμε αντιμετωπίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις στα φάρμακα με δύο τρόπους»

Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης πως τους καλοκαιρινούς μήνες προβλέπεται διαφορετικό καθεστώς σε όσους γιατρούς επιλέξουν να ενισχύσουν με την προσφορά τους τα νησιά. «Για τους καλοκαιρινούς μήνες ισχύει ότι ένας γιατρός από ένα αστικό κέντρο αν θέλει να πάει έναν μήνα έως 3 μήνες σε ένα νησί, παίρνει επιπλέον του μισθού του, 1.900 ευρώ. Εμείς αυτό το κάνουμε 2.100 ευρώ και νομιμοποιούμε στον δήμο να του δίνει σπίτι», είπε.

«Το κράτος θα δράσει»

Σχετικά με τις ελλείψεις σε νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το κράτος κινείται προς τη λύση του προβλήματος, με ανακοινώσεις που αναμένονται εντός των επομένων ημερών.

«Στην Κω έχουμε κάνει πρόσκληση για πρόσληψη 4 μονίμων παθολόγων 14 φορές και έχουν βγει άγονες, και για παιδιάτρους 11 φορές και έχουν βγει άγονες. Δεν είναι ότι το κράτος δεν έχει προσπαθήσει να βρει γιατρούς για την Κω. Προσπαθεί διαρκώς. Έχω μιλήσει και με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της νήσου, εκείνη μου είπε ως πρόταση να βάλουμε στρατιωτικούς γιατρούς. Έχουμε χρησιμοποιήσει στρατιωτικούς γιατρούς σε πάρα πολλά σημεία της Ελλάδας. Με τις ένοπλες δυνάμεις έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Δεν φτάνει αυτό. Στην Κω συμβαίνει το εξής περίεργο: έχουμε μηδέν παθολόγους στο νοσοκομείο, μηδέν πηγαίνουν στις προσκλήσεις, 9 παθολόγοι είναι έξω, ιδιώτες. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει. Μπορεί ένας ιδιώτης παθολόγος στην Κω να αδιαφορεί για το νοσοκομείο που δεν μπορεί να λειτουργήσει; Δεν μπορεί. Μια χαρά δικό τους θέμα είναι. Το σύστημα υγείας μπορεί να έχει το ιδιωτικό του σκέλος και το δημόσιο σκέλος αλλά παραμένει ενιαίο σύστημα υγείας. Δεν λέμε να δουλέψει κανένας μόνος του», επισήμανε.

Τόνισε πως το κράτος θα δράσει, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα φανεί τις επόμενες ημέρες καθώς θα βγάλει σχετική απόφαση για το ζήτημα.

«Δεν δέχομαι ως υπουργός Υγείας ότι μπορεί σε μία περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μιας κρίσιμης ιατρικής ειδικότητας και ταυτόχρονα, στην ίδια περιοχή, να υπάρχει πληθώρα ιδιωτών στην ίδια ειδικότητα οι οποίοι να κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να συζητήσουμε για κίνητρα, για αμοιβές, για ό,τι θέλετε, αλλά στο τέλος πρέπει να μπουν γιατροί στο νοσοκομείο. Θα πρέπει οι ιδιώτες γιατροί να βάλουν πλάτη στο νοσοκομείο», ανέφερε.

Τι είπε ο υπουργός Υγείας για τη μεταφορά ασθενούς σε καρότσα στο Πήλιο

Αναφερόμενος στο περιστατικό μεταφοράς τραυματία στο Κέντρο Υγείας στη Ζαγορά Πηλίου με καρότσα, όπου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, τόνισε το ένα ασθενοφόρο της περιοχής ήταν σε περιστατικό, ενώ, το δεύτερο, είναι προς επισκευή.

«Μιλάμε για την 5η υγειονομική περιφέρεια, μιλάμε για το ασθενοφόρο του κέντρου υγείας της Ζαγοράς. Εκεί έχει δύο ασθενοφόρα, το ένα πιο νέο που εκείνη την ώρα ήταν σε μια διακομιδή προς τον Βόλο, και ένα δεύτερο μικρότερο, πολύ παλαιότερο, το οποίο είναι προς επισκευή και παραδίδεται αυτήν την εβδομάδα. Όταν έγινε ο τραυματισμός του ατυχούς συμπολίτη μας, πήγε κατευθείαν από το κέντρο υγείας ομάδα γιατρού και νοσηλευτή, όπου σταθεροποίησαν την αιμορραγία επί τόπου. Ο άνθρωπος σήμερα ζει γιατί από το κέντρο υγείας πήγε η ομάδα πάρα πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια πράγματι, εφόσον δεν υπήρχε ασθενοφόρο, έκριναν ότι πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο κέντρο υγείας. Μεταφέρθηκε με καρότσα και όταν έφτασε στο κέντρο υγείας είχε φθάσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε και τον πήγε στον Βόλο. Πώς αντέδρασε το σύστημα υγείας στον τραυματισμό του συμπολίτη μας; Αντέδρασε ακαριαία, του έσωσε τη ζωή», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το τέλος του 2025, ο στόλος του ΕΚΑΒ θα έχει ανανεωθεί με 250 καινούργια ασθενοφόρα.

«Αυτή τη στιγμή, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Αιγίς», εκτελείτε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ασθενοφόρων στην ιστορία μας. Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν αγοραστεί, παραδοθεί και μπει στην κυκλοφορία 250 νέα ασθενοφόρα. Είναι ένας τεράστιος αριθμός που ανανεώνει σχεδόν πλήρως τον στόλο του ΕΚΑΒ. Ήδη έχουμε προκηρύξει 600 θέσεις μονίμου προσωπικού για το ΕΚΑΒ και έχω ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και 500 θέσεις επικουρικών», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η συνεργασία μας με τις ένοπλες δυνάμεις, για τις αεροδιακομιδές, είναι άψογη»

Όσον αφορά τις αεροδιακομιδές ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως «δεν είναι ακριβώς δικό μας θέμα, εμπλεκόμαστε και εμείς, αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς στις αεροδιακομιδές. Η διαχείριση του πτητικού στόλου των αεροδιακομιδών, δεν την έχει το υπουργείο Υγείας. Η συνεργασία μας με τις ένοπλες δυνάμεις, για τις αεροδιακομιδές, είναι άψογη. Ως προς τα επιχειρησιακά, δεν το γνωρίζω, δεν είναι δική μου ευθύνη. Αν κάποιος χρειάστηκε αεροδιακομιδή, την έχει λάβει και μεταφέρουμε κάθε μέρα κόσμο. Το αν αυτό μπορεί να γίνει με λιγότερα χρήματα, αυτό είναι μια συζήτηση. Έχουμε διάφορα σχέδια, θα δούμε πού θα καταλήξουμε. Δεν είναι τόσο απλό».

Για το πώς θα κινηθεί το υπουργείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία είναι πολύ μεγάλο πανευρωπαϊκό ζήτημα

«Τρέχουν δύο παράλληλες προσκλήσεις νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ, ψήφισα διάταξη προχθές στη Βουλή με επείγοντα τρόπο για να πάμε αυτόματα τη μοριοδότησή τους και να επιταχύνουμε τη διαδικασία πρόσληψής τους, σε μια προσπάθεια που και ο πρωθυπουργός έβαλε πλάτη για να επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσληψης. Πιστεύω ότι με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε θα έχουμε πολύ γρήγορα μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Τους χρειαζόμαστε», είπε.

«Σκοπός μας να αποζημιώνουμε ευρύτερα την εξωσωματική»

Αναφερόμενος στο δημογραφικό και την σχέση που έχει με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «ο σκοπός μας είναι να αποζημιώνουμε ευρύτερα την εξωσωματική. Στα πλαίσια αντιμετώπισης του δημογραφικού, η πρόταση του υπουργείου Υγείας είναι να έχουμε τη δυνατότητα από τον ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνουμε σε μεγαλύτερο εύρος την εξωσωματική γονιμοποίηση. Στην προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος έχουμε ζητήσει από τις ιατρικές εταιρίες και ανεβάζουν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Είμαι βέβαιος, και αυτή είναι και η δική μου εισήγηση, να αποζημιώνουμε σε πολύ μεγαλύτερο εύρος την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Θεωρώ ότι για να αντιμετωπίσουμε την κάμψη του δημογραφικού μας δείκτη, που είναι το νούμερο ένα εθνικό μας πρόβλημα, πρέπει να είμαστε πολύ πιο γενναίοι σε αυτόν τον τομέα».

Όσον αφορά τα φάρμακα υποστήριξε πως «έχουμε αντιμετωπίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η ειδική πλατφόρμα που έχουμε πλήρη καταγραφή όλων των φαρμάκων των φαρμακαποθηκών και έτσι ελέγχουμε πλήρως τι φεύγει σε παράλληλες εξαγωγές. Δεν μπορεί να γίνει παράλληλη εξαγωγή σε φάρμακο που μας λείπει κατά κανέναν τρόπο».

Ακολούθως τόνισε πως «αυτό που ήδη έχουμε προχωρήσει μέσω ΕΟΦ, δηλαδή τις αυξήσεις τιμών σε φάρμακα χαμηλού κόστους έτσι ώστε να πάψουν να αποσύρονται από την αγορά. Έκανε μια ανάρτηση ο Πολάκης που με βρίζει για αυτό, ως συνήθως, τόσο καταλαβαίνει ο άνθρωπος τόσα λέει. Δεν έχει νόημα να κρατάς μια τιμή ενός φαρμάκου κάτω από το κόστος γιατί τελικά αυτός που θα το πληρώνει είναι ο ασθενής που δε θα το βρίσκει. Πάμε, με αυτήν τη διαδικασία που ελέγχεται μέσω ΕΟΦ, να βάλουμε ξανά την αγορά σε μία τάξη και να μη λείπουν τα φάρμακα. Σκοπός μας είναι ο ασθενής που χρειάζεται ένα φάρμακο να μπορεί να το βρει».

«Η Διαμαντοπούλου είναι πολιτικός που είχε μεγάλο βάρος στην πολιτική»

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως «η εκ νέου δήλωση του κ. Κασσελάκη κατά του Αλέξη Τσίπρα, το «εγώ δεν πληρώνω τρολς του διαδικτύου για να βρίζουν», σημαίνει ότι ο προηγούμενος πλήρωνε. Επειδή εγώ είμαι σίγουρα ένας από αυτούς που και είχα υποστεί κατά το παρελθόν και υφίσταμαι διάφορα τρολ που γράφουν διάφορες αηδίες για μένα, αυτό το ότι το αποκαλύπτει ο Κασσελάκης την περίοδο Τσίπρα, όταν εμείς λέγαμε «παιδιά τα μισά τρολ που βλέπετε να γράφουν για τον έναν και για τον άλλον είναι από ένα σκοτεινό σύστημα», δε με πίστευε κανένας. Να που τα λένε μόνοι τους τώρα. Ήταν άλλη μία καρφάρα για τον Τσίπρα, μετά τα μαύρα λεφτά που έπαιρνε ο Τσίπρας και εγώ δεν παίρνω».

Τέλος, για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, είπε πως «για την κυρία Διαμαντοπούλου, ειδικά θα πω, ότι τυγχάνω από αυτούς τους πολιτικούς που πάντα τη θαύμαζα. Η κ. Διαμαντοπούλου είναι πολιτικός που είχε μεγάλο βάρος στην πολιτική, δεν είναι ασήμαντη πολιτική προσωπικότητα».

Όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο MEGA:

Sports in

Πέθανε 20χρονος τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/7) από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα Γουαγιακίλ, Τζάστιν Κορνέχο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024