Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση Μαρινάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για το «μαύρο» στην κάλυψη των δικών

Επίθεση Μαρινάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για το «μαύρο» στην κάλυψη των δικών

Ο Π. Μαρινάκης επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, λέγοντας πως δεν καταψήφισαν το εν λόγω άρθρο και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση παρά μόνον «εκσυγχρονισμός στα δεδομένα του σήμερα»

Απάντηση στις αντιδράσεις για την τροποποίηση σε άρθρο για την ενημέρωση του κοινού στις δίκες μέσω της κάλυψης από δημοσιογράφους και παρατηρητήρια δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης.

Επιτιθέμενος αρχικώς στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τη Νέα Αριστερά, ο Παύλος Μαρινάκης υπογραμμίζει πως κατήγγειλαν την κυβέρνηση «ότι δήθεν ρίχνει μαύρο στην ενημέρωση για σοβαρές δίκες, «φιμώνει» τους δημοσιογράφους και λοιπά βαρύγδουπα».

«Καμία απαγόρευση, απλώς εκσυγχρονισμός στα δεδομένα του σήμερα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αναφέρονται στην τροποποίηση του άρθρου 8 του νόμου 3090/2002 περί της τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής μετάδοσης της δίκης. Ο νόμος αυτός προέβλεπε ότι απαγορεύεται η «ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και η κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου, εκτός αν το ίδιο το δικαστήριο παράσχει τη σχετική άδεια». Αυτό που δεν προέβλεπε είναι η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογικών μέσων και του Ίντερνετ. Έτσι η Κυβέρνηση, πρόσθεσε στη διάταξη αυτή -με την ίδια ακριβώς διατύπωση- και τη μετάδοση μέσω Διαδικτύου. Καμία απαγόρευση λοιπόν, απλώς εκσυγχρονισμός στα δεδομένα του σήμερα».

Πρόσθεσε πως «εκτός από αυτό, όπως προκύπτει και από την ψηφοφορία στη Βουλή, το εν λόγω άρθρο 31 για το οποίο τώρα φωνασκούν, ο ΣΥΡΙΖΑ το υπερψήφισε, ενώ η Νέα Αριστερά δήλωσε παρών».

Καταληκτικά ο Παύλος Μαρινάκης τονίζει πως «για μια ακόμη φορά και παραπλανούν και υποκρίνονται και, μάλιστα, σε πανελλήνια μετάδοση».

Το επίμαχο εδάφιο και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η τροποποίηση «είναι ένα κατασταλτικό μέτρο που αν δεν ανατραπεί θα «φιμώσει» και τα «παρατηρητήρια» δικών εύλογου δημόσιου ενδιαφέροντος», τόνισε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ακολούθως πρόσθεσε πως «η σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δη του ανεκδιήγητου υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη να απαγορεύσουν στην ουσία την ακριβή πληροφόρηση για τέτοιες δίκες αποτελεί πλήγμα στη θεμελιώδη αρχή της δημοσιότητας της δίκης, «φιμώνει» τους δημοσιογράφους, «μαυρίζει» κι άλλο το τοπίο της ενημέρωσης στην Ελλάδα της θέσης 107 στην ελευθερία του Τύπου».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους και τις δημοσιογραφικές ενώσεις «να αντιδράσουν στην αυταρχική νομοθετική ρύθμιση, την οποία πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει». Καταληκτικά την κάλεσε να «μη μαυρίσει κι άλλο η δημοκρατία».

Ισχυρή αντίδραση από το παρατηρητήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Έντονη ήταν και η αντίδραση του «Golden Dawn Watch» του παρατηρητηρίου που κάλυψε τη Δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Εκφράζουμε την πιο έντονη διαμαρτυρία μας. Βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα γενικής απαγόρευσης κάθε προσπάθειας ενημέρωσης του κοινού για μείζονος σημασίας δίκες» σημειώνει.

Ακόμα και εάν η διάταξη αφορά σε λογισμικά speech to text τα οποία μετατρέπουν τον προφορικό λόγο σε γραπτό, «η διατύπωση επιτρέπει τη γενική απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών από τη δίκη, ακόμα και μέσω παραθεμάτων σε μεταγενέστερο άρθρο» συμπληρώνει.

Προσθέτει μεταξύ άλλων πως «όπως κανείς δεν διανοήθηκε να ελέγξει τις ιδιότητες όσων παρευρίσκονται ως δημόσιο ακροατήριο σε μια δίκη, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και για λόγους ασφάλειας, έτσι είναι αδιανόητο να θεωρείται ότι πρέπει να ελέγχεται ποιο είναι το κοινό που μπορεί να ενημερώνεται για την εξέλιξη μιας δίκης τεράστιας κοινωνικής σημασίας».

Το παρατηρητήριο καταγγέλλει «με τον πιο έντονο τρόπο την απόπειρα φίμωσης, η οποία οδηγεί στην απουσία ελέγχου και λογοδοσίας» και καταγγέλλει «όλους τους φορείς και τα αρμόδια θεσμικά όργανα να ενεργήσουν για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της δίκης».

Sports in

Δεν παραχωρείται στη Ρεάλ και υπογράφει νέο συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ ο Άρνολντ

Ο 24χρονος Άγγλος διεθνής μπακ έχει συμβόλαιο με τους «κόκκινους», που λήγει το καλοκαίρι του 2025, αλλά σύμφωνα με το «Liverpool Echo», η διοίκηση δεν σκέφτεται να τον αφήσει να φύγει από το «Ανφιλντ».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024