Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις στη Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο στη Χαν Γιούνις

Live οι εξελίξεις στη Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο στη Χαν Γιούνις

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα με δεκάδες θύματα, ανάμεσά τους παιδιά

Νέα ισραηλινή επίθεση – η τέταρτη σε τέσσερις μέρες – σε σχολείο στη Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, που λειτουργεί ως καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, άφησε πίσω της δεκάδες θύματα.

Ασθενείς και προσωπικό εγκατέλειψαν το αραβικό νοσοκομείο Αλ Αχλί και το νοσοκομείο της Φιλανθρωπικής Ένωσης Φίλων Ασθενών μετά την έκδοση νέας διαταγής μαζικής εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό για τμήματα της πόλης της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε ένα «σχολικό συγκρότημα» στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Ιατρική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της UNRWA στη Νουσεϊράτ.

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια προειδοποιεί για «καταστροφικές επιπτώσεις» στις συνομιλίες για εκεχειρία, εάν συνεχιστούν οι ισραηλινές «σφαγές, δολοφονίες και εκτοπισμοί» στη Γάζα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Ισραηλινές βόμβες σκοτώνουν 4 παιδιά στον καταυλισμό Νουσεϊράτ

Τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, μεταδίδει το Al Jazeera στα αραβικά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν επίσης κτίρια κατοικιών στην περιοχή al-Mughraqa, βόρεια του καταυλισμού Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η ίδια πηγή.

Νωρίτερα, μεταδόθηκε ότι ένα παιδί βρισκόταν μεταξύ των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινό πλήγμα σε σπίτι στη Νουσεϊράτ, λίγες ώρες μετά από άλλο χτύπημα που σκότωσε 17 μέλη μιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων 14 γυναίκες και παιδιά.

05:30 Ενοπλες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστίνιων μαχητών στον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh, νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σημειώθηκαν πυροβολισμοί, έπεσαν δακρυγόνα και βόμβες ήχου, ενώ ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν σε στέγες, αναφέρει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στη Ναμπλούς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανακοίνωσε ότι στόχευσε τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη με πυροβόλα και εκρηκτικό μηχανισμό.

Μετάφραση: «Οι δυνάμεις κατοχής εισβάλλουν στον καταυλισμό Dheisheh στη Βηθλεέμ».

05:00 Λογοδοσία για το μακελειό στο σχολείο ζητάει ο Μπορέλ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αντέδρασε στις αναφορές ότι «δεκάδες άνθρωποι» σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού σε «σχολείο που στεγάζει οικογένειες στη Χαν Γιούνις», καλώντας τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν.

Σε ανάρτησή του στο X, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης διερωτάται: «Για πόσο καιρό θα φέρουν το βάρος αυτής της σύγκρουσης αθώοι πολίτες;»

Ο Μπορέλ ανανέωσε επίσης τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

04:30 Τουλάχιστον 4 νεκροί από ισραηλινά πυρά σε Λίβανο και Συρία

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις λιβανέζους πολίτες στον νότιο Λίβανο και τη Συρία, αναφέρει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι λιβανέζοι πολίτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου και βομβαρδισμό που πραγματοποιήθηκε από ισραηλινό drone εναντίον οχήματος στη συριακή πλευρά των συνόρων με τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε επίσης τοποθεσίες στην πόλη Mahmoudieh, στην περιοχή Jezzine, στον νότιο Λίβανο, χωρίς ν’ αναφερθούν θύματα.

04:00 «Αυτό είναι γενοκτονία», τονίζει βουλευτής των Δημοκρατικών

Βουλευτής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, η Ρασίντα Τάιμπ, αντέδρασε σε βίντεο που καταγράφει τη στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις πλήττουν το σχολείο Αλ Αουντα της Αμπασάν, στην ανατολική Χαν Γιούνις, καθώς νεαροί Παλαιστίνιοι παίζουν ποδόσφαιρο.

«Είναι φρικιαστικό το πώς η κυβέρνηση του Ισραήλ σκόπιμα στοχοποιεί παλαιστίνιους αμάχους ξανά και ξανά, ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες παρακολουθούν και δεν λένε απολύτως τίποτα [και] ορισμένοι μάλιστα το χρηματοδοτούν περήφανα», τονίζει η Τάιμπ, σε ανάρτησή της στο X.

«Αυτό είναι γενοκτονία. Η στόχευση αμάχων όπως αυτή είναι έγκλημα πολέμου. ΔΠΔ, πού είναι τα εντάλματα σύλληψης;» προσθέτει.

03:26 H επίθεση του Ισραήλ κατά του σχολείου, διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου

Σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο που διέρρευσε στο Al Jazeera η «επίθεση εναντίον τρομοκράτη της 7ης Οκτωβρίου» σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αγώνα εκτοπισμένων, ανάμεσα σε εκατοντάδες αμάχους.

03:02 Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί το Ιράν κατά της ανάμειξης στις διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επωφεληθεί από τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ που σχετίζονται με τη Γάζα και χαρακτηρίζει απαράδεκτη μια τέτοια συμπεριφορά, μετά την προειδοποίηση του κορυφαίου αξιωματούχου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι το Ιράν προσπαθεί να υποδαυλίσει τη διχόνοια στην αμερικανική κοινωνία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre, λέει ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι ζωτικής σημασίας για την αμερικανική δημοκρατία, αλλά η κυβέρνηση έχει επίσης καθήκον να προειδοποιεί τους πολίτες για τις ξένες επιχειρήσεις επιρροής.

«Οι Αμερικανοί σε όλο το πολιτικό φάσμα, ενεργώντας με καλή πίστη, προσπάθησαν να εκφράσουν τις δικές τους ανεξάρτητες απόψεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα. Η ελευθερία έκφρασης διαφορετικών απόψεων, όταν αυτό γίνεται ειρηνικά, είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία μας», λέει.

«Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καθήκον να προειδοποιεί τους Αμερικανούς για τις ξένες κακόβουλες επιρροές. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τις προσπάθειες υπονόμευσης της δημοκρατίας μας στην κοινωνία μας, όπως ακριβώς κάνουμε και σήμερα».

«Έχουμε παρατηρήσει παράγοντες που συνδέονται με την κυβέρνηση του Ιράν να παριστάνουν τους ακτιβιστές στο διαδίκτυο, επιδιώκοντας να ενθαρρύνουν τις διαμαρτυρίες και παρέχοντας ακόμη και οικονομική υποστήριξη στους διαδηλωτές», είπε.

02:37 Η PRCS δηλώνει ότι οι ομάδες δεν μπορούν να φτάσουν στην πόλη της Γάζας, επικαλούμενη έντονους βομβαρδισμούς

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία της Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) αναφέρει ότι οι ομάδες της λαμβάνουν «δεκάδες κλήσεις ανθρωπιστικής ανάγκης» από κατοίκους στην πόλη της Γάζας, αλλά δήλωσε ότι τα ασθενοφόρα και οι γιατροί της δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν.

Η ομάδα επικαλέστηκε την «επικινδυνότητα των περιοχών-στόχων και την ένταση των βομβαρδισμών» και δήλωσε ότι οι αναφορές που έλαβε δείχνουν ότι η κατάσταση για τους κατοίκους στην πόλη της Γάζας είναι «εξαιρετικά άσχημη».

«Οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν να στοχεύουν οικιστικά τετράγωνα και να εκτοπίζουν τους πολίτες από τα σπίτια και τα καταφύγιά τους», δήλωσε η Παλαιστινιακή Εταιρεία της Ερυθράς Ημισελήνου.

02:22 Περισσότεροι από 9.600 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με ομάδα κρατουμένων

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων αναφέρει ότι περισσότεροι από 9.600 Παλαιστίνιοι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κρατούνται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές.

Χιλιάδες κρατούνται υπό διοικητική κράτηση, μια πρακτική που επικρίνεται ευρέως, όπου οι Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη για ανανεώσιμες εξάμηνες περιόδους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις σχεδόν καθημερινές επιδρομές σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά και έχουν εντείνει τις συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Έχουν επίσης επιτεθεί σε Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ.

Η ομάδα κρατουμένων πρόσθεσε ότι πολλοί από τους κρατούμενους συχνά κακοποιούνται και ξυλοκοπούνται σοβαρά.

01:58 Η Χαμάς καλεί σε παγκόσμιες συγκεντρώσεις μετά την επίθεση του Ισραήλ στο σχολείο Χαν Γιουνίς

Η Χαμάς κάλεσε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να διαδηλώσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση του Ισραήλ στο σχολείο al-Awda κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, από την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει εκεί.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε ότι ήταν η τελευταία προσθήκη στη «γενοκτονία και τις σφαγές» που διεξάγονται κατά των Παλαιστινίων.

Κάλεσε τους ανθρώπους στον «αραβικό, ισλαμικό και ελεύθερο κόσμο» να ανανεώσουν τις διαμαρτυρίες για την υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Η ομάδα κάλεσε τους ανθρώπους να «βγουν αμέσως έξω, να γεμίσουν δρόμους και πλατείες με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε κάθε πόλη σε όλο τον κόσμο για να αυξήσουν την πίεση» στο Ισραήλ να τερματίσει τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα.

Η Χαμάς κάλεσε επίσης τους κατοίκους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης να «ενεργοποιήσουν όλα τα εργαλεία υποστήριξης … και να κλιμακώσουν τη συμμετοχή τους στις μάχες που σχετίζονται με την επιχείρηση Καταιγίδα του Al-Aqsa».

01:39 Τουλάχιστον 29 νεκροί από επίθεση σε σχολείο στο Χαν Γιουνίς, λέει το υπουργείο Υγείας

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση που έπληξε την περιοχή του σχολείου al-Awda στο Abasan κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

Ανέφερε νωρίτερα ότι οι σοροί 19 σκοτωμένων Παλαιστινίων έφτασαν στο νοσοκομείο Νάσερ μετά την επίθεση.

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ανέφερε ότι 29 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον του σχολείου που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη και το οποίο φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες.

01:20 Οι IDF ομολογούν πως στην φονική επίθεση στόχος ήταν ένα άτομο – 29 νεκροί

Οι IDF ερευνούν αναφορές για δεκάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ένα χτύπημα στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας νωρίτερα σήμερα. Σύμφωνα με τις IDF, στόχος του χτυπήματος ήταν ένας τρομοκράτης της Χαμάς που συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι IDF λένε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος εκτόξευσε ένα «πυρομαχικό ακριβείας» κατά τη διάρκεια του πλήγματος εναντίον του «τρομοκράτη της Χαμάς».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε ότι 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν στο σχολείο al-Awda στην περιοχή Abasan του Khan Younis.

Οι IDF δηλώνουν ότι ερευνούν τις αναφορές, προσθέτοντας ότι το σχολείο όπου κατέφυγαν οι Παλαιστίνιοι βρίσκεται κοντά στο σημείο του πλήγματος.

01:05 Οι Χούθι της Υεμένης ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν στο πλοίο Maersk Sentosa στην Αραβική Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης δηλώνουν ότι στόχευσαν το πλοίο Maersk Sentosa στην Αραβική Θάλασσα με πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους πτέρυγας.

«Το αμερικανικό πλοίο Maersk Sentosa έγινε στόχος στην Αραβική Θάλασσα από ναυτικές δυνάμεις και πυραυλική δύναμη σε μια κοινή επιχείρηση», αναφέρει σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Γιαχία Σαρί, στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας της Υεμένης.

Νωρίτερα σήμερα, ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk δήλωσε ότι ένα από τα πλοία του, το Maersk Sentosa, ανέφερε ότι έγινε στόχος ενός ιπτάμενου αντικειμένου στα βόρεια του Κόλπου του Άντεν. Η Maersk δηλώνει στο Reuters ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο πλήρωμα ή ζημιές στο πλοίο ή στο φορτίο.

00:50 «Έχει απομείνει καθόλου ανθρωπιά;»

Ο Balakrishnan Rajagopal, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην επαρκή στέγαση, δήλωσε ότι υπάρχει «λιμός σε ολόκληρη τη Γάζα. Όλα τα σπίτια καταστράφηκαν, τα συστήματα διατροφής καταστράφηκαν και η υγειονομική περίθαλψη καταστράφηκε. Και τα παιδιά πεθαίνουν. Έχει απομείνει καθόλου ανθρωπιά;»

Έκανε τα σχόλιά του σε μια ανάρτηση στο Χ με αφορμή μια δήλωση μιας ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι πρόσφατοι θάνατοι περισσότερων Παλαιστίνιων παιδιών λόγω πείνας και υποσιτισμού δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η πείνα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

00:17 «Ήταν το Γκουαντάναμο» λέει απελευθερωμένος Παλαιστίνιος

Ο Moazaz Obaiat, Παλαιστίνιος από τη Βηθλεέμ, ο οποίος απελευθερώθηκε μετά από εννέα μήνες κράτησης, παρομοίασε τη φυλακή της ερήμου Νεγκέβ όπου κρατούνταν με το «Γκουαντάναμο», λέγοντας ότι υπέστη «ασύλληπτες» συνθήκες.

«Είναι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: Επιθέσεις, ξυλοδαρμοί, πείνα, ασθένειες. Υπάρχουν τόσοι πολλοί κρατούμενοι με σοβαρές ασθένειες», είπε, σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων.

«Πεθαίνουμε καθημερινά», είπε, αναφερόμενος στους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. «Κάθε μέρα, οι κρατούμενοι πεθαίνουν μέσα».

00:01 «Χαστούκι» στον Σμότριχ και τη παρέα του από Ισραηλινό στρατηγό

Έναν σπάνιο… αποχαιρετισμό επεφύλαξε σε εξτρεμιστές εθνικιστές συμπατριώτες του, υψηλόβαθμος Ισραηλινός στρατηγός, κατά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του ως διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του Ισραήλ, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου.

Ο απερχόμενος υποστράτηγος Γεχούντα Φουκς, που ήταν υπεύθυνος για τις ιστραηλινές δυνάμεις στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας τελετής άδραξε την ευκαιρία να επιπλήξει σκληρά τις πολιτικές της κυβέρνησης εκεί, καταδικάζοντας το αυξανόμενο «εθνικιστικό έγκλημα» από Εβραίους έποικους.

Μια εξτρεμιστική μειοψηφία βίαιων εποίκων, είπε, υπονόμευε τη φήμη του Ισραήλ διεθνώς και σπέρνει φόβο στους Παλαιστίνιους. «Αυτό, για μένα, δεν είναι Ιουδαϊσμός», είπε. «Τουλάχιστον όχι με αυτό που μεγάλωσα στο σπίτι του πατέρα και της μητέρας μου. Αυτός δεν είναι ο τρόπος της Τορά».

Περισσότερα εδώ.

23:40 Iσραηλινά αεροσκάφη πλήττουν το νότιο Λίβανο, λέει το IDF

Μετά το αποψινό φονικό μπαράζ στα Υψίπεδα του Γκολάν, οι IDF λένε ότι έπληξαν την υποδομή της Χεζμπολάχ στην Καμπρίκα του νότιου Λιβάνου, από την οποία εκτιμάται ότι εκτοξεύτηκαν οι 30 πύραυλοι.

Ξεχωριστά, μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κτίρια που χρησιμοποιούνται από την οργάνωση στην Kafr Kila, προσθέτει το IDF.

23:26 Νέα λογοκρισία, αυτή τη φορά της λέξης «Σιωνιστής» από τη Meta με στόχο τις αναρτήσεις του αραβικού κόσμου

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει τις αναφορές σε «σιωνιστές» στις περιπτώσεις που ο όρος χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε Εβραίους ή Ισραηλινούς και όχι σε υποστηρικτές του κινήματος για την ίδρυση εβραϊκής πολιτείας ως υποτιμητικές ή απειλητικές.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι οι αναρτήσεις στο Facebook και το Instagram θα αφαιρούνται πλέον εάν οι συντονιστές διαπιστώσουν ότι χρησιμοποιούν «αντισημιτικά στερεότυπα ή απειλούν άλλους τύπους βλάβης μέσω εκφοβισμού ή βίας που στρέφονται κατά των Εβραίων ή των Ισραηλινών με το πρόσχημα της επίθεσης κατά των Σιωνιστών», αναφέρει η Meta σε ανάρτησή της στο ιστολόγιο.

Σύμφωνα με την πολιτική ρητορικής μίσους της Meta, οι χρήστες δεν επιτρέπεται να επιτίθενται σε άτομα με βάση χαρακτηριστικά όπως η φυλή, η εθνικότητα, η θρησκευτική πίστη, η αναπηρία και η ταυτότητα φύλου. Οι υπάρχοντες κανόνες ήδη απαγορεύουν τη χρήση της λέξης «σιωνιστής» για να αναφερθεί σε Εβραίους ή Ισραηλινούς σε δύο στενά καθορισμένες περιπτώσεις. Η Meta δήλωσε ότι οι κανόνες αυτοί δεν λαμβάνουν υπόψη το ευρύ φάσμα των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο.

Η λέξη χρησιμοποιείται από Ισραηλινούς και Εβραίους το θρήσκευμα σε μια πλειάδα περιπτώσεων, όπως και σε ονομασίες. Είναι εντελώς απενοχοποιημένη στον Εβραϊκό κόσμο, πλην των αριστερών και των φιλειρηνιστών που κατονομάζουν ως Σιωνισμό την επεκτατική πολιτική σε βάρος των Παλαιστινίων. Βέβαια την ίδια σημασία έχει πλέον και για τους ακροδεξιούς ή δεξιούς Ισραηλινούς, εποίκους ή μη, με την διαφορά πως αντιμετωπίζουν θετικά την επεκτατική αυτή πολιτική. Το ίδιο νόημα έχει και στον αραβικό κόσμο.

23:02 «Τυπική επιχειρησιακή διαδικασία» για το Ισραήλ να εντείνει τις επιθέσεις εν μέσω συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός

Οι συνομιλίες στη Ντόχα έρχονται καθώς το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, πολλοί από τους οποίους έχουν καταφύγει στις λεγόμενες «ασφαλείς ζώνες».

Ο Rami Khouri, διακεκριμένος συνεργάτης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, αναλύει στο Al Jazeera ότι πρόκειται για την «αποτυχημένη στρατηγική» του Ισραήλ, την οποία χρησιμοποιεί εδώ και «πολλούς μήνες και για πολλά χρόνια».

Η στρατηγική αυτή είναι να «επιφέρει μαζική, σκληρή τιμωρία στους Παλαιστίνιους – σκοτώνοντάς τους, απομονώνοντάς τους», δήλωσε ο Khouri στο Al Jazeera.

«Το κάνουν αυτό σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ποτέ άλλοτε, εξαλείφοντας κάθε μηχανισμό που θα στήριζε τη ζωή στη Γάζα, περιμένοντας ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα στραφούν εναντίον της Χαμάς και θα πιέσουν να παραδοθούν», είπε. «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, όχι μόνο στη Γάζα, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο».

Αυτή είναι «η συνήθης επιχειρησιακή διαδικασία για τους Ισραηλινούς», πρόσθεσε ο Χούρι.

«Όταν οι άνθρωποι υποτάσσονται, αντιστέκονται, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό κατοχή, αντιστέκονται και όταν οι άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία, αντιστέκονται με πολύ μεγαλύτερα μέσα».

22:38 Οι σοροί 19 Παλαιστινίων έφθασαν στο νοσοκομείο Νάσερ

Οι σοροί 19 Παλαιστινίων έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο Νάσερ, μετά από ισραηλινή επίθεση που έπληξε την περιοχή του σχολείου al-Awda στο Abasan κοντά στη νότια πόλη Khan Younis, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Τουλάχιστον 53 τραυματίες έφτασαν επίσης στο νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας ανέφερε ότι 29 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον του σχολείου που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη και το οποίο φιλοξενούσε οικογένειες εκτοπισμένων, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν τη νοτιότερη πόλη Ράφα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν εκεί χερσαία επίθεση τον Μάιο.

22:12 Υπέκυψαν στα τραύματά τους δύο τραυματίες από πυραύλους της Χεζμπολάχ

Οι δύο άνθρωποι που τραυματίστηκαν νωρίτερα σε επίθεση της Χεζμπολάχ έχασαν τη ζωή τους, επιβεβαίωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης Magen Adom, ο πύραυλος έπληξε απευθείας το όχημα στο οποίο επέβαιναν. Ο πύραυλος έπληξε μια περιοχή στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

21:52 Πολλά κενά που πρέπει να γεφυρωθούν στις συνομιλίες εκεχειρίας

Πηγές που μίλησαν ανώνυμα στα μέσα ενημέρωσης, μεταδίδει το AJ, δήλωσαν ότι υπήρξε συμφωνία σε μια ευρεία ποικιλία σημείων, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά κενά που πρέπει να γεφυρωθούν. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, και θα ακολουθήσουν περισσότερες συναντήσεις στο Κάιρο την Πέμπτη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε την Κυριακή μια δήλωση με έναν κατάλογο αδιαπραγμάτευτων όρων. Η δήλωση αυτή βρήκε αντίδραση από αρκετούς ισραηλινούς βουλευτές και ανώνυμους αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος για να προχωρήσει κανείς σε διαπραγματεύσεις.

Η Χαμάς είπε ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση στη βόρεια Γάζα πρόκειται να εκτροχιάσει τις συνομιλίες, αλλά και ότι το Ισραήλ δεν είναι πρόθυμο να είναι ευέλικτο.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, είπε ότι παρά τις δηλώσεις που δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης και από τις δύο πλευρές, υπάρχει σημαντική πρόοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Οι διαμεσολαβητές εξακολουθούν να προσπαθούν παρασκηνιακά να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να καλύψουν τα κενά στους τομείς όπου υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και σημεία εμπλοκής.

21:40 Τουλάχιστον 29 νεκροί από την τελευταία επίθεση σε σχολείο στη Χαν Γιούνις, κυρίως γυναίκες και παιδιά

Αναφερόμαστε στην ισραηλινή επίθεση που χτύπησε πριν από λίγο την περιοχή του σχολείου al-Awda που παρέχει καταφύγιο σε οικογένειες στη νότια πόλη Χαν Γιούνις της Γάζας.

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επίθεση, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

«Η τελευταία σφαγή έρχεται μετά την επίθεση του κατοχικού στρατού σε άλλους έξι καταυλισμούς εκτοπισμένων στις κεντρικές περιοχές [της Γάζας], αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 60 τις τελευταίες ώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο μέσων ενημέρωσης.

Η επίθεση έρχεται επίσης ενώ ο υπό κατάρρευση τομέας της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα συνεχίζει να καταρρέει, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναγκάσει πολλά νοσοκομεία να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους, πρόσθεσε.

21:29 Τέταρτη ισραηλινή επίθεση σε σχολεία στη Γάζα μέσα σε τέσσερις ημέρες

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση εναντίον ενός σχολείου που μετατράπηκε σε καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, δήλωσαν τοπικές ιατρικές πηγές, όπως αναφέραμε νωρίτερα.

Το χτύπημα έπληξε την πύλη του σχολείου al-Awda στο Abasan, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ, το οποίο έχει παραδεχτεί ότι πραγματοποίησε άλλα τρία πλήγματα από το Σάββατο σε σχολεία της Γάζας που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια εκτοπισμένων.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα.

  • Το Σάββατο, ένα ισραηλινό πλήγμα έπληξε το σχολείο al-Jawni που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στη Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, δήλωσε ότι 2.000 άνθρωποι βρίσκονταν εκεί εκείνη τη στιγμή σε καταφύγιο.
  • Την επόμενη ημέρα, ένα χτύπημα στο εκκλησιαστικό σχολείο της Αγίας Οικογένειας στην πόλη της Γάζας σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας. Το Λατινικό Πατριαρχείο, του οποίου ιδιοκτησία είναι το σχολείο, δήλωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στον χώρο.
  • Ένα άλλο σχολείο της UNRWA στη Νουσεϊράτ χτυπήθηκε τη Δευτέρα, με ένα τοπικό νοσοκομείο να αναφέρει ότι αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την UNRWA, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σχολεία και άλλα καταφύγια που διαχειρίζεται στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

21:20 Κορυφαία αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εμπλέκεται στη βοήθεια όπλων προς το Ισραήλ αποχωρεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν

Η βοηθός υπουργός Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Τζέσικα Λιούις αποχωρεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Υπό την εποπτεία της, το Γραφείο Πολιτικοστρατιωτικών Υποθέσεων διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

21:09 Η επικεφαλής της αμερικανικής ΕΥΠ κατηγορεί το Ιράν ότι εκμεταλλεύεται τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβιλ Χέινς, κατηγόρησε το Ιράν ότι εκμεταλλεύεται τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στην Αμερική σε δήλωσή της:

«Τις τελευταίες εβδομάδες, κυβερνητικοί παράγοντες του Ιράν προσπάθησαν να επωφεληθούν με καιροσκοπικό τρόπο από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, χρησιμοποιώντας παιχνίδια που έχουμε ξαναδεί από άλλους παράγοντες να χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των ετών.

Έχουμε παρατηρήσει παράγοντες που συνδέονται με την κυβέρνηση του Ιράν να εμφανίζονται ως ακτιβιστές στο διαδίκτυο, να επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τις διαμαρτυρίες και ακόμη και να παρέχουν οικονομική υποστήριξη στους διαδηλωτές».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι γνωρίζω ότι οι Αμερικανοί που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις εκφράζουν, καλόπιστα, τις απόψεις τους για τη σύγκρουση στη Γάζα – αυτή η πληροφορία δεν δείχνει το αντίθετο», πρόσθεσε η Haines.

«Επιπλέον, οι Αμερικανοί που γίνονται στόχος αυτής της ιρανικής εκστρατείας μπορεί να μην γνωρίζουν ότι αλληλεπιδρούν με μια ξένη κυβέρνηση ή ότι λαμβάνουν υποστήριξη από αυτήν. Προτρέπουμε όλους τους Αμερικανούς να παραμείνουν σε επαγρύπνηση καθώς συναλλάσσονται στο διαδίκτυο με λογαριασμούς και φορείς που δεν γνωρίζουν προσωπικά».

21:00 Πυρκαγιές ξέσπασαν στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν μετά από την επίθεση της Χεζμπολάχ

Αρκετές πυρκαγιές ξέσπασαν στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν μετά από πρόσφατη επίθεση της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ που έπληξε περιοχές στο κατεχόμενο από το Ισραήλ συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ξέσπασαν πυρκαγιές σε ανοιχτούς αγρούς σε τουλάχιστον οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες.

Δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον ισραηλινών στόχων στην περιοχή σε μια επίθεση που επιβεβαιώθηκε από τη Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι περίπου 40 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν, όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

20:50 Εικόνες με τραυματίες από την σφαγή στη Χαν Γιούνις στο νοσοκομείο Νάσερ

20:42 Μεταφέρουν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από την επίθεση στη Χαν Γιούνις σε νοσοκομεία [βίντεο]

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ο πανικός που επικρατεί μετά την επίθεση σε σχολείο καταφύγιο στη Χαν Γιούνις, όπου φαίνεται να υπάρχουν πολλά θύματα.

20:30 Φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών από την επίθεση στη Χαν Γιούνις

Η Hind Khoudary από το Al Jazeera μεταδίδει για την επίθεση στο σχολείο καταφύγιο στη Χαν Γιούνις, σημειώνοντας ότι υπάρχει φόβος για μεγάλο αριθμό θυμάτων, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

«Πρόκειται για άλλη μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, η οποία στόχευσε μια είσοδο, μια πύλη ενός σχολείου στη Χαν Γιούνις στο Αμπασάν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κάλεσαν τους ανθρώπους στη Ράφα όταν ξεκίνησε η χερσαία εισβολή, να μετακινηθούν στη Χαν Γιούνις. Και οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους απομακρύνθηκαν σε καταφύγια, όπως καταφύγια του ΟΗΕ και σχολεία.

Έτσι, ειδικά πριν από τις νυχτερινές ώρες, οι Παλαιστίνιοι στα καταφύγια, στα σχολεία του ΟΗΕ, μετακινούνται, ολοκληρώνουν τις μεταφορές των πραγμάτων καθώς δεν μετακινούνται όταν πέσει η νύχτα.

Έτσι είναι προφανές ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, επειδή το χτύπημα έγινε στην είσοδο του σχολείου.  Είναι το μέρος όπου όλοι κινούνται, τα παιδιά παίζουν.

Αυτή είναι η τέταρτη επίθεση σε σχολείο τις τελευταίες δύο ημέρες. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα τώρα, και κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν τώρα απευθείας τα σχολεία και τα καταφύγια του ΟΗΕ.

Ως δικαιολογία (οι ισραηλινές δυνάμεις) για κάθε φορά που στοχοποιούν ένα σχολείο, λένε ότι υπάρχει προπύργιο της Χαμάς και ότι μαχητές της Χαμάς βρίσκονται εκεί μέσα, αλλά βλέπουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που τραυματίζονται ή σκοτώνονται είναι παιδιά και γυναίκες.

20:15 Σφαγή στη Χαν Γιούνις με δεκάδες νεκρούς μετά από επίθεση σε σχολείο – καταφύγιο

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση που έπληξε ένα σχολείο στο οποίο φιλοξενούνται οικογένειες στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επικαλέστηκε τοπικές ιατρικές πηγές που δήλωσαν ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο την είσοδο του σχολείου al-Awda στην πόλη Abasan al-Kabira, ανατολικά της Χαν Γιουνίς. Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν επίσης.

20:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι διεξάγει μια «σκόπιμη και στοχευμένη εκστρατεία λιμοκτονίας» που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο παιδιών στη Γάζα.
  • Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, λέει ότι μαχητές της επιτέθηκαν σε ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονταν μέσα στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 13χρονο Ghassan Gharib Zahran στην πόλη Deir Abu Mishal, στην περιοχή Ramallah της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
  • Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στο σπίτι της οικογένειας Φρέιχ στον κεντρικό προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας Νουσεϊράτ, ανακοίνωσε το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός των ισραηλινών επιθέσεων σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα τις τελευταίες ώρες ανέρχεται πλέον σε 29.
  • Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στα υψίπεδα του Γκολάν, που σύμφωνα με τη Haaretz προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων. Η λιβανέζικη οργάνωση δήλωσε ότι η επίθεση είναι απάντηση στη δολοφονία από το Ισραήλ του πρώην σωματοφύλακα του Νασράλα στη Συρία.
  • Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο διάρκειας σχεδόν 10 λεπτών που δείχνει πλάνα από 17 στρατιωτικές τοποθεσίες στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία, όπως είπε, έχουν καταγραφεί από αεροσκάφη επιτήρησης της ένοπλης ομάδας.

19:45 «Απάντηση στη δολοφονία του πρώην σωματοφύλακα του Νασράλα» – Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ ρουκετών στα υψίπεδα του Γκολάν, που σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ προκάλεσαν και δύο νεκρούς.

Η λιβανέζικη οργάνωση δήλωσε ότι η επίθεση ήταν απάντηση στη δολοφονία του πρώην σωματοφύλακα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, σε αυτοκίνητο στη Συρία (βλέπε ανάρτηση 16:48).

19:39 Μπαράζ ρουκετών στα υψίπεδα του Γκολάν – Δύο νεκροί

Για εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στα υψίπεδα του Γκολάν κάνουν λόγο ισραηλινά ΜΜΕ, με τη Haaretz να αναφέρει μάλιστα δύο νεκρούς από άμεσο χτύπημα στην περιοχή του Γκολάν στο βόρειο Ισραήλ.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι η Χεζμπολάχ δημοσίευσε βίντεο με στρατιωτικές τοποθεσίες στο κατεχόμενο από το Ισραήλ συριακό έδαφος, επιδεικνύοντας τη στρατιωτικές της δυνατότητες.

19:32 Προειδοποίηση της Χεζμπολάχ το βίντεο από τα υψίπεδα του Γκολάν

Ο Elijah Magnier, στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής, δήλωσε στο AJ ότι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου στέλνει μια προειδοποίηση δημοσιεύοντας ένα βίντεο που υποδεικνύει πιθανούς στόχους στα Υψίπεδα του Γκολάν, δείχνοντας πλάνα από τις στρατιωτικές τοποθεσίες στο κατεχόμενο από το Ισραήλ συριακό έδαφος.

«Αλλά νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει το όριο της Χεζμπολάχ που στέλνει στο Ισραήλ αποτρεπτικά μηνύματα, ζητώντας από τους Ισραηλινούς να σκεφτούν καλά πριν ξεκινήσουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Γιατί νομίζω ότι η Χεζμπολάχ είναι λίγο πολύ πεπεισμένη ότι δεν είναι το Ισραήλ αυτό που θα ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», πρόσθεσε ο αναλυτής.

«Αλλά νομίζω ότι η Χεζμπολάχ στέλνει ένα άλλο μήνυμα – δηλαδή μια προειδοποίηση αν ο πόλεμος δεν σταματήσει στη Γάζα … [μπορεί] να κάνει πολύ περισσότερα από το να στέλνει μια καθημερινή προειδοποίηση», δήλωσε ο Magnier.

19:23 Το Ισραήλ έχει συλλάβει τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιους δικηγόρους από τις 7 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο γυναίκες δικηγόρους.

Οι ομάδες ανέφεραν ότι οι επαγγελματίες νομικοί βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ισραηλινών αρχών, αλλά ότι οι συλλήψεις έχουν κλιμακωθεί από τον Ιανουάριο, όταν η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο για υπόθεση που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, δικηγόροι και επαγγελματίες σε ομάδες νομικών δικαιωμάτων έχουν υποστεί παρενοχλήσεις, ακόμη και επιθέσεις, ιδίως όσοι εκπροσωπούν και επισκέπτονται κρατούμενους μέσα στις ισραηλινές φυλακές», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

19:02  Σειρήνες ηχούν στα υψίπεδα του Γκολάν

Σειρήνες για εχθρικά αεροσκάφη ακούστηκαν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου η ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου δημοσίευσε ένα βίντεο διάρκειας σχεδόν 10 λεπτών που δείχνει πλάνα από 17 στρατιωτικές τοποθεσίες στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία, όπως είπε, συγκεντρώθηκαν από αεροσκάφη επιτήρησης της ένοπλης ομάδας.

18:50 Το Ισραήλ κατηγορεί τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ μετά την έκθεσή τους για «εκστρατεία πείνας» στη Γάζα

Το Ισραήλ καταδίκασε την έκθεση που κατηγορεί το Ισραήλ ότι διεξάγει μια «στοχευμένη εκστρατεία λιμοκτονίας» που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο παιδιών στη Γάζα.

Η έκθεση μιας ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή Michael Fakhri, επέμεινε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι στη Γάζα επικρατεί λιμός λόγω της εκστρατείας.

«Ο κ. Fakhri και πολλοί λεγόμενοι εμπειρογνώμονες που προσχώρησαν [σ’ αυτόν] είναι εξίσου συνηθισμένο να διαδίδουν παραπληροφόρηση όσο και να υποστηρίζουν την προπαγάνδα της Χαμάς και να προστατεύουν την τρομοκρατική οργάνωση από τον έλεγχο», δήλωσε η αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

18:39 Η Meta θα αφαιρεί περισσότερες αναρτήσεις κατά των «Σιωνιστών»

Η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram δήλωσε ότι θα αρχίσει να αφαιρεί περισσότερες αναρτήσεις που στοχεύουν τους «Σιωνιστές», όπου ο όρος χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στους Εβραίους και τους Ισραηλινούς και όχι για να αντιπροσωπεύει τους υποστηρικτές του πολιτικού κινήματος.

Η ενημέρωση της πολιτικής της Meta έρχεται καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή εν μέσω του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα.

Η εταιρεία δέχεται εδώ και χρόνια επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το περιεχόμενο που αφορά τη Μέση Ανατολή. Η κριτική αυτή εκτοξεύτηκε περαιτέρω μετά την έναρξη του πολέμου, με ομάδες δικαιωμάτων να την κατηγορούν ότι καταστέλλει περιεχόμενο που υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους στο Facebook και το Instagram.

Το 2021, μια έκθεση που παρήγγειλε η ίδια η Meta διαπίστωσε ότι οι ελαττωματικές πολιτικές της εταιρείας για τον έλεγχο περιεχομένου, εμπόδισαν τους Παλαιστίνιους να μοιραστούν «πληροφορίες και γνώσεις σχετικά με τις εμπειρίες τους όπως αυτές συνέβησαν», έχοντας αρνητικό «αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα».

18:27 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ισχυρίζονται ότι σκότωσαν Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη της Γάζας

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι μαχητές της επιτέθηκαν σε ισραηλινούς στρατιώτες μέσα σε σπίτι στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς.

Μια δήλωση στο Telegram ανέφερε ότι οι στρατιώτες έγιναν στόχος με μια ρουκέτα TBG (θερμοβαρική) πριν μαχητές της Χαμάς συγκρουστούν μαζί τους χρησιμοποιώντας πολυβόλα.

Οι αποχωρούντες στρατιώτες έγιναν και πάλι στόχος ενός εκρηκτικού μηχανισμού κατά προσωπικού, ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

18:13 Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Τα παιδιά της Γάζας πεθαίνουν από την «εκστρατεία πείνας» του Ισραήλ

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι διεξάγει μια «στοχευμένη εκστρατεία λιμοκτονίας» που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο παιδιών στη Γάζα.

«Δηλώνουμε ότι η εσκεμμένη και στοχευμένη εκστρατεία λιμοκτονίας του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού είναι μια μορφή γενοκτονικής βίας και έχει οδηγήσει σε λιμό σε όλη τη Γάζα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους 10 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΟΗΕ δεν έχει κηρύξει επίσημα λιμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Αλλά οι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή Michael Fakhri, επέμειναν ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Τριάντα τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει από υποσιτισμό από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους παιδιά», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διορίζονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν μιλούν εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εμπειρογνώμονες κατήγγειλαν ότι ο κόσμος δεν είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει αυτή την καταστροφή.

«Όταν ένα μωρό δύο μηνών και ο 10χρονος Yazan al-Kafarneh πέθαναν από την πείνα στις 24 Φεβρουαρίου και στις 4 Μαρτίου αντίστοιχα, αυτό επιβεβαίωσε ότι η πείνα είχε χτυπήσει τη βόρεια Γάζα», είπαν.

«Όλος ο κόσμος θα έπρεπε να είχε παρέμβει νωρίτερα για να σταματήσει τη γενοκτονική εκστρατεία πείνας του Ισραήλ και να αποτρέψει αυτούς τους θανάτους».

«Η αδράνεια είναι συνενοχή».

18:00 «Επιτρέπεται να πυροβολείς τους πάντες. Ένα κορίτσι, μια ηλικιωμένη» – Ισραηλινοί στρατιώτες εξηγούν ότι πυροβολούν ό,τι κινείται

Μια νέα έρευνα από τα ισραηλινά περιοδικά +972 Magazine και Local Call διαπίστωσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, «σχεδόν κατά βούληση» κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν λόγο στα ΜΜΕ για σχεδόν πλήρη απουσία κανονισμών βολής, «με τα στρατεύματα να πυροβολούν κατά βούληση, να βάζουν φωτιά σε σπίτια και να αφήνουν πτώματα στους δρόμους», όλα με τις ευλογίες των διοικητών τους.

«Υπήρχε απόλυτη ελευθερία δράσης», δήλωσε ο Β., ένας στρατιώτης που υπηρέτησε στη Γάζα. «Αν υπάρχει [έστω] μια αίσθηση απειλής, δεν χρειάζεται να εξηγήσεις – απλά πυροβολείς».

Ο B. είπε ότι όταν κάποιος πλησιάζει «επιτρέπεται να πυροβολείς στο σώμα του, όχι στον αέρα. Είναι επιτρεπτό να πυροβολείς όλους, ένα νεαρό κορίτσι, μια ηλικιωμένη γυναίκα».

Ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν Ισραηλινούς αιχμαλώτους στη Γάζα, οι στρατιώτες «δεν είχαν συγκεκριμένη οδηγία», καθώς το περιστατικό κατά το οποίο οι δυνάμεις σκότωσαν κατά λάθος τρεις Ισραηλινούς κρατούμενους δεν προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς για τα ελεύθερα πυρά.

17:47 IDF: Αεροσκάφη έπληξαν μαχητές της Χεζμπολάχ μετά την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του έπληξαν ένα κτίριο στο χωριό Ραμπ ελ-Ταλαθίν του νότιου Λιβάνου, όπου εντοπίστηκαν δύο μαχητές μετά την εκτόξευση ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος νωρίτερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χ, από το χωριό εκτοξεύτηκαν αρκετές ρουκέτες στην περιοχή Μισγκάβ Αμ στο βόρειο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες από τις ρουκέτες καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα.

17:42 Με σοβαρή δερματική ασθένεια πάσχει δημοσιογράφος που αποφυλακίστηκε από ισραηλινή φυλακή

Ο Muath Amarneh, ένας δημοσιογράφος που κρατούνταν από το Ισραήλ σε διοικητική κράτηση χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες τους τελευταίους εννέα μήνες, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Amarneh, ο οποίος κατάγεται από τον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh, νότια της Βηθλεέμ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι προσβλήθηκε από μια σοβαρή δερματική ασθένεια μέσα στη φυλακή Negev, η οποία τον εμπόδισε να έχει φυσική επαφή με την οικογένειά του μετά την απελευθέρωσή του.

Οι στρατιώτες είχαν συλλάβει τον Amarneh για «υποκίνηση» βίας κατά του Ισραήλ.

Ο Amarneh τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις πριν από πέντε χρόνια, ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος βόρεια της Χεβρώνας, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι.

Πενήντα ένας δημοσιογράφοι από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερους από 100 δημοσιογράφους από τις 7 Οκτωβρίου.

17:36 Δύο νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα στη Συρία

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ένα ισραηλινό πλήγμα που είχε στόχο ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν μέλη της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ στη συριακή πλευρά των συνόρων με τον Λίβανο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε μετά από επίθεση ισραηλινού drone εναντίον ενός αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν μέλη της Χεζμπολάχ στην περιοχή Τζντέιντε Γιαμπούς», που συνορεύει με τον ανατολικό Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμντέλ Ραχμάν.

17:26 Θρήνος στην κηδεία του 13χρονου που σκότωσαν ισραηλινοί στρατιώτες στη Δ. Όχθη

Η οικογένεια του 13χρονου Παλαιστίνιου Ghassan Zahrane τον αποχαιρετά πριν από την ταφή του. Ο Ghassan σκοτώθηκε από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή σήμερα στην πόλη Deir Abu Mash’al, κοντά στη Ραμάλα.

Το Wafa ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον παιδιών σε δρόμο που χρησιμοποιείται από ισραηλινούς εποίκους και γειτνιάζει με την πόλη Deir Abu Mishal, όπου τραυμάτισαν σοβαρά τον Ghassan, ο οποίος χτυπήθηκε στην κοιλιά.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι «τρομοκράτες» πέταξαν πέτρες εναντίον ισραηλινών οχημάτων. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν στη σκηνή απάντησαν πυροβολώντας προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ένα άτομο, αναφέρεται.

Οι ισραηλινές δυνάμεις και οι έποικοι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 500 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ghassan Zahrane, μόλις 13 ετών, έπεσε νεκρός από σφαίρες ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή στη Δ. Όχθη

17:19 Πρώην ΥΠΕΞ: Η Αίγυπτος πιστεύει ότι το Ισραήλ θα αποσυρθεί τελικά από τη Γάζα

Ο Hussein Haridi, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, δήλωσε ότι η θέση του Καΐρου στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα και η αντίθεσή του σε μια μόνιμη ισραηλινή παρουσία κατά μήκος του διαδρόμου Φιλαδέλφειας (η λωρίδα γης στη νότια Γάζα που εφάπτεται των συνόρων της με την Αίγυπτο) – είναι γνωστή.

«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά την αιγυπτιακή θέση», δήλωσε στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επεξεργαστούν τις διαφορές μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ σε αυτά τα σημεία.

«Σε γενικές γραμμές, η Αίγυπτος πιστεύει και εργάζεται ώστε η Παλαιστινιακή Αρχή να ασκήσει τον πλήρη έλεγχό της στη Λωρίδα της Γάζας μόλις οι ισραηλινές δυνάμεις αποσυρθούν πλήρως», δήλωσε ο Haridi.

«Αυτά είναι τα σημεία που διαπραγματευόμαστε με τους Αμερικανούς και πιθανότατα με την ισραηλινή πλευρά όσον αφορά τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας και τη διαχείριση του περάσματος της Ράφα», πρόσθεσε.

Κατέληξε: «Τελικά, πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και διαπραγματευόμαστε μαζί τους ξεκινώντας από αυτό το σημείο. Αλλά, φυσικά, μπορούμε να μιλήσουμε για μεταβατικές ρυθμίσεις».

17:08 Η UNRWA δημοσιεύει πλάνα από την καταστροφή στη Χαν Γιουνίς

Με ανάρτησή της στο X, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες κοινοποίησε βίντεο από τους γεμάτους ερείπια δρόμους της Χαν Γιουνίς, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γάζας.

Υπογράμμισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον συνεχώς εκτοπισμένο πληθυσμό της πόλης, λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν έχουν «πουθενά να πάνε» και ότι ζουν σε κατεστραμμένα κτίρια και αντιμετωπίζουν «τεράστιους» κινδύνους ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε για άλλη μια φορά τους Παλαιστίνιους στη Χαν Γιουνίς να εκκενώσουν, αυτή τη φορά από τις ανατολικές περιοχές της πόλης, προτού εξαπολύσει εκεί χερσαία επίθεση.

16:59 Χαμάς: Έγκλημα πολέμου η παρεμπόδιση εισόδου βοήθειας στη Γάζα

Η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επιτρέπεται να εισέλθει στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα εδώ και 64 ημέρες, κάνοντας λόγο για σχέδιο του Ισραήλ να προκαλέσει » αναγκαστική πείνα».

Η Χαμάς ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινοί έποικοι καίνε και καταστρέφουν συστηματικά τη βοήθεια στο συνοριακό πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ) για να την εμποδίσουν να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ανθρωπιστική κρίση και η κρίση πείνας, που εντείνεται στη Γάζα και στο βορρά, είναι αποτέλεσμα μιας εγκληματικής ισραηλινής πολιτικής που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την καταστροφή όλων των μέσων ζωής στη Λωρίδα», δήλωσε η Χαμάς.

16:48 Νεκρός από ισραηλινά πυρά πρώην σωματοφύλακας του Νασράλα

Ο Γιάσερ Καρνμπάς, πρώην μέλος της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε όχημα στον δρόμο Βηρυτού-Δαμασκού, δίπλα σε φυλάκιο του συριακού στρατού – σύμφωνα με το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό κανάλι Al Arabiya.

Ο Karnbash, σύμφωνα με τη Haaretz, ήταν ένας από τους σωματοφύλακες του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και εργαζόταν σε μια μονάδα που μετέφερε προσωπικό και όπλα από τη Συρία στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

16:39 Ισραηλινά στρατεύματα σκοτώνουν παιδί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο Ghassan Gharib Zahran, 13 ετών, υπέκυψε στα τραύματα που έφερε αφού πυροβολήθηκε από στρατιώτες στην πόλη Deir Abu Mishal, στην περιοχή της Ραμάλα.

16:36 Στους 17 οι νεκροί σε χτύπημα σε σπίτι στη Νουσεϊράτ – Ανάμεσά τους 14 γυναικόπαιδα

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, αναφερθήκαμε σε επίθεση του ισραηλινού στρατού στο σπίτι της οικογένειας Freih στον κεντρικό προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, από την οποία, σύμφωνα με το AJ, σκοτώθηκαν 7 άτομα.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει τώρα ότι 17 μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων 14 γυναικών και παιδιών.

Η επίθεση αυτή ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από τις επιθέσεις των Ισραηλινών στους κεντρικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας σε 29 μέσα στις τελευταίες ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

16:25 Ο πρωθυπουργός του Κατάρ συζητά τον πόλεμο στη Γάζα με Αμερικανό αξιωματούχο

Οι κοινές προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων του Κατάρ και των ΗΠΑ στη Ντόχα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Εγγύς Ανατολής Μπάρμπαρα Λιφ πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

16:14 Τουλάχιστον 9.250 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 9.250 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Οι μισοί από αυτούς είναι κάτω των 30 ετών και το 70% είναι έφεδροι.

Ανέφερε επίσης ότι περίπου το 37%, ή τουλάχιστον 3.600, αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

16:05 Τι λέει αιγυπτιακή πηγή για τις συνομιλίες για την εκεχειρία – «Υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία»

Το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Qahera επικαλούμενο ανώτερη πηγή λέει ότι συνομιλίες για την εκεχειρία θα γίνουν την Τετάρτη στην Ντόχα και την Πέμπτη στο Κάιρο.

«Υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία», τονίζει η συγκεκριμένη πηγή.

16:00 Πηγές της Χαμάς: Το Ισραήλ προσπαθεί να επιβάλει νέο καθεστώς διαχείρισης στο πέρασμα της Ράφα

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Mayadeen ότι το Ισραήλ δεν έχει εκφράσει καμία βούληση να υποχωρήσει από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, που διέρχεται μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της χερσονήσου του Σινά, και προσπαθεί να επιβάλει ένα νέο καθεστώς διαχείρισης στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ενώ αρνείται επίμονα να το ελέγχει η Χαμάς.

Δημοσίευμα της λιβανέζικης εφημερίδας Al Akhbar (βλέπε ανάρτηση στις 10:28) αναφέρει ότι το Ισραήλ εξαρτά κάθε υποχώρηση ή επανατοποθέτηση στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας από τη δυνατότητα να διατηρήσει την πλήρη επιτήρηση της περιοχής και την ικανότητά του να επιχειρεί σε περιπτώσεις λαθρεμπορίου όπλων.

15:53 Δημοσκόπηση: Η πλειονότητα των Ισραηλινών υπέρ μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφής των ομήρων

Η πλειοψηφία των Ισραηλινών, το 56%, υποστηρίζει μια συνολική συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Ακολουθούν ορισμένα άλλα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης:

  • Το 29,5% των Ισραηλινών υποστηρίζει μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων με αντάλλαγμα την προσωρινή παύση των μαχών στη Γάζα
  • Όσον αφορά τον βορρά, το 42% των Ισραηλινών υποστηρίζει μια πολιτική διευθέτηση με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο, σε σύγκριση με το 38% που επιδιώκει μια στρατιωτική λύση ακόμη και με το κόστος σοβαρών ζημιών
  • Το 10% της δημοσκόπησης λέει ότι ήταν σωστό να συνεχιστούν οι μάχες στα βόρεια σύνορα με τη σημερινή τους μορφή, ενώ το 10% δηλώνει ότι δεν έχει γνώμη για το θέμα
  • Όσον αφορά τις διαφορές εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, το 44% των Ισραηλινών λέει ότι οι εντάσεις μεταξύ των υπερορθόδοξων κομμάτων και των άλλων κομμάτων του συνασπισμού είναι ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης

15:45 Σκάφος της Maersk αναφέρει ότι στοχοθετήθηκε από ιπτάμενο αντικείμενο στον Κόλπο του Άντεν

Ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk ανακοίνωσε ότι ένα από τα σκάφη του, το Maersk Sentosa, ανέφερε ότι στοχοθετήθηκε από ιπτάμενο αντικείμενο στο βόρειο τμήμα του Κόλπου του Άντεν σήμερα (βλέπε και ανάρτηση στις 14:00).

Η Maersk δήλωσε στο Reuters δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ των μελών του πληρώματος ούτε ζημιές στο πλοίο ή το φορτίο.

Εκπρόσωπος της εταιρίας, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι το πλοίο είναι ένα από σκάφη του με σημαία ΗΠΑ που πραγματοποιούν πλόες για τη θυγατρική της Maersk Line, Limited.

Ο πλοίαρχος εμπορικού σκάφους ανέφερε έκρηξη κοντά στο πλοίο του, σε απόσταση περίπου 180 ναυτικών μιλίων (333 χλμ.) ανατολικά της Νιστούν της Υεμένης, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση του βρετανικού φορέα για την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου (UKMTO).

Σύμφωνα με την υπηρεσία UKMTO, το σκάφος και το πλήρωμά του είναι ασφαλή.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, το Στενό Μπαμπ αλ-Μάντεμπ και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο. Υποστηρίζουν ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

15:37 Ο Γκάλαντ ενέκρινε την πρόταση των IDF να ξεκινήσει η διαδικασία στράτευσης των υπερορθόδοξων Εβραίων τον επόμενο μήνα

Το γραφείο του υπουργού Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Γιοάβ Γκαλάντ ενέκρινε την πρόταση του στρατού να καλέσει τους υπερορθόδοξους Εβραίους να ξεκινήσουν τη διαδικασία κατάταξής τους τον ερχόμενο μήνα.

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε πόσοι υπερορθόδοξοι υποψήφιοι πρόκειται να κληθούν.

15:27 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε στρατιωτική τοποθεσία στο βόρειο Ισραήλ

Η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι μαχητές της επιτέθηκαν σε στρατιωτική τοποθεσία του Ισραήλ στην περιοχή αλ-Μαρτζ κοντά στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

Ο βομβαρδισμός του πυροβολικού πέτυχε «άμεσο χτύπημα», υποστήριξε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της στο Telegram, χωρίς να διευκρινίσει τα αποτελέσματα της επίθεσης.

Νωρίτερα σήμερα, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει πλάνα από την παρακολούθηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγείων στρατιωτικής διοίκησης, θέσεων πυροβολικού και πλατφορμωώ και ραντάρ του συστήματος αεράμυνας Iron Dome.

15:18 Λιβανέζικα ΜΜΕ:  Ισραηλινό χτύπημα σε όχημα στον αυτοκινητόδρομο Βηρυτού – Δαμασκού, κοντά στη συνοριακή διάβαση

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έγινε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Βηρυτού – Δαμασκού, κοντά σε σημείο ελέγχου μεταξύ Λιβάνου και Συρίας.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες περαιτέρω λεπτομέρειες.

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:08 Ειδικοί του ΟΗΕ δηλώνουν ότι τα παιδιά στη Γάζα πεθαίνουν από την «εκστρατεία λιμοκτονίας» που πραγματοποιεί το Ισραήλ

Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου κατηγόρησαν σήμερα το Ισραήλ ότι πραγματοποιεί «στοχευμένη εκστρατεία λιμοκτονίας» που έχει οδηγήσει στον θάνατο παιδιών στη Γάζα.

«Δηλώνουμε ότι η σκόπιμη και στοχευμένη εκστρατεία λιμοκτονίας του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού είναι μια μορφή γενοκτονίας και προκαλεί λιμό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσαν 10 ανεξάρτητοι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για τον πρόσφατο θάνατο τριών παιδιών «από υποσιτισμό και έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή υγειονομική φροντίδα».

14:59 Η Χεζμπολάχ δημοσιοποίησε λεπτομερή πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν

Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα νέο βίντεο που δείχνει πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Στο τέλος του βίντεο φαίνεται επίσης μια ισραηλινή πόλη, η οποία, σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, θα παρουσιαστεί σε επερχόμενο κλιπ.

Πριν από εβδομάδες, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα παρόμοιο βίντεο με ισραηλινές τοποθεσίες στην περιοχή της Χάιφα.

Οι IDF δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το υλικό. Δεν είναι σαφές πότε γυρίστηκε το βίντεο.

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών, πολλά από αυτά φορτωμένα με εκρηκτικά, αλλά και κάποια που χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

14:50 Οι IDF λένε ότι αναχαίτισαν δύο drones από τον Λίβανο

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF και όπως μεταδίδει η Haaretz, ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε δύο drones που είχαν εκτοξευτεί από τον Λίβανο.

14:47 «Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια μόνιμη»

Ο Χασάν Μπαράρι, καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, λέει ότι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα ήταν σημαντική, καθώς θα άνοιγε τελικά τον δρόμο για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπαράρι δήλωσε ότι η πρώτη φάση της πρότασης για κατάπαυση του πυρός – έξι εβδομάδες χωρίς μάχες – είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της Γάζας να αποκτήσουν κάποια αίσθηση ασφάλειας μετά από εννέα μήνες ανελέητων επιθέσεων και να λάβουν την απελπιστικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αυτό θα δημιουργήσει μια διαφορετική δυναμική στην ισραηλινή και παλαιστινιακή κοινωνία γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε ο Μπαράρι στο Al Jazeera.

«Θα μπορούσε να δημιουργήσει ενδιαφέρον και για τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του πολέμου, διότι αυτό δεν είναι καλό τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», είπε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Χαμάς έχει επιδείξει έναν βαθμό ευελιξίας, πρόσθεσε ο Μπαράρι, αναφερόμενος σε ένα ρεπορτάζ που αναφέρει ότι η οργάνωση έχει εγκαταλείψει μια βασική απαίτησή της να δεσμευτεί πρώτα το Ισραήλ σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού υπογράψει μια συμφωνία.

«Η Χαμάς έχει την ευθύνη να σταματήσει τον πόλεμο τώρα και για να το κάνει αυτό χρειάζεται κάποιες παραχωρήσεις και γι’ αυτό κατέληξε σε μια ευέλικτη θέση επειδή θέλει να βάλει τέλος στην ισραηλινή επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων», είπε.

14:38 Ο Σίσι συζήτησε τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός με τον επικεφαλής της CIA, λέει η Αίγυπτος

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συζήτησε σήμερα Τρίτη στο Κάιρο τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή προεδρία.

14:28 Τουλάχιστον ένας νεκρός στη Σάμπρα στην πόλη της Γάζας μετά από ισραηλινή επίθεση

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί πυροβολικού σκότωσαν τουλάχιστον έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν πολλούς άλλους κοντά στον κόμβο Μαγκρίμπι στη συνοικία Σάμπρα, στα νότια της πόλης της Γάζας, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.

Επίσης, όπως προαναφέραμε (βλέπε ανάρτηση στις 14:09), σε ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά.

Νωρίτερα, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τρεις αμάχους στη συνοικία Ταλ Ας-Σουλτάν, στα δυτικά της Ράφα στη νότια Γάζα.

Ισραηλινά ελικόπτερα Απάτσι άνοιξαν επίσης πυρ στις δυτικές περιοχές της Ράφα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

14:19 Οι IDF λένε ότι κατεδάφισαν έξι σήραγγες στη Σουτζάγια, συμπεριλαμβανομένης της «ναυαρχίδας» της Ισλαμικής Τζιχάντ στην πόλη της Γάζας

Τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας κατέστρεψαν έξι σήραγγες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, στο πλαίσιο της τελευταίας επιχείρησης εκεί, η οποία ξεκίνησε πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις IDF.

Τουλάχιστον τρεις ακόμη σήραγγες έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται στη διαδικασία χαρτογράφησης και κατεδάφισης.

Μία από τις κατεστραμμένες σήραγγες θεωρείται από τις IDF ως η «ναυαρχίδα» της Ισλαμικής Τζιχάντ στην πόλη της Γάζας.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα σήραγγα μήκους 2,5 χιλιομέτρων χρησιμοποιούνταν από την παλαιστινιακή οργάνωση για διοίκηση και έλεγχο, σύμφωνα με στρατιωτικές εκτιμήσεις. Τα στρατεύματα βρήκαν φορητούς υπολογιστές, οπλισμό και υλικό πληροφοριών στο εσωτερικό της, υποδεικνύοντας ότι εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται από την Ισλαμική Τζιχάντ πρόσφατα.

Η επιχείρηση που διεξήγαγε η 98η Μεραρχία στη Σουτζάγια, η οποία ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε αφού οι IDF δήλωσαν ότι εντόπισαν μέλη της Χαμάς να ανασυγκροτούνται στην περιοχή, καθώς και νέες πληροφορίες σχετικά με την υπάρχουσα υποδομή της ένοπλης οργάνωσης.

Περισσότεροι από 150 ένοπλοι έχουν σκοτωθεί από τα στρατεύματα στη Σουτζάγια, σύμφωνα με τις IDF.

Τέσσερις στρατιώτες των IDF σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

14:09 Στους εννέα οι νεκροί από το ισραηλινό χτύπημα στην Μπουρέιτζ

Όπως προαναφέραμε (βλέπε ανάρτηση στις 12:45) ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έγινε σήμερα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα.

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον πέντε παιδιά.

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι οι ισραηλινές βόμβες είχαν στόχο μια συγκέντρωση πολιτών κοντά στον κυκλικό κόμβο Αμπού Ράσας στον καταυλισμό.

Ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από νωρίς το πρωί της Τρίτης έχει ανέλθει σε 26, σύμφωνα με το Wafa. Δεκάδες άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί.

14:00 Νέα ενημέρωση από την UKMTO για το περιστατικό ασφαλείας ανοιχτά της Υεμένης

Η UKMTO έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό ασφαλείας στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης στο οποίο αναφερθήκαμε και νωρίτερα (βλέπε ανάρτηση στις 10:05).

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία για τη ναυσιπλοΐα, όλο το πλήρωμα και το σκάφος είναι ασφαλή μετά την αναφορά έκρηξης κοντά σε αυτό, περίπου 180 ναυτικά μίλια (330 χλμ.) ανατολικά της Νιστούν της Υεμένης. Η Νιστούν βρίσκεται στη νότια ακτή της Υεμένης, κοντά στο Ομάν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:50 Τουλάχιστον 340 καταγεγραμμένες επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι 340 επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2024.

Η είδηση έρχεται καθώς η ΜΚΟ Peace Now δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ισραηλινές κατασχέσεις γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για τους εποίκους έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες.

13:36 Ο ΟΗΕ δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη νέα εντολή εκκένωσης περιοχών της πόλης της Γάζας την οποία εξέδωσε ο στρατός του Ισραήλ

Το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένο» από τις νέες εντολές εκκένωσης που εξέδωσε ο στρατός του Ισραήλ για την πόλη της Γάζας, λόγω των οποίων κάποιοι εκτοπισμένοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε περιοχές «όπου σκοτώνονται άμαχοι».

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε χθες Δευτέρα από κατοίκους κάποιων συνοικιών της πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν, έπειτα από δύο αντίστοιχες προειδοποιήσεις που είχε εκδώσει στις 27 Ιουνίου για την πόλη αυτή στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα εξαιτίας των οποίων δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή.

«Το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι σοκαρισμένο από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ζήτησε εκ νέου από κατοίκους της πόλης της Γάζας, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη εκτοπιστεί με τη βία επανειλημμένα, να κατευθυνθούν προς περιοχές όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις και όπου άμαχοι εξακολουθούν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Συνεχίζεται η ισραηλινή επιχείρηση στην πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σήμερα ότι «συνεχίζει την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην πόλη της Γάζας, βασιζόμενος σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρουσία τρομοκρατικών υποδομών της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στην περιοχή».

«Μέχρι στιγμής οι στρατιώτες έχουν εξουδετερώσει δεκάδες τρομοκράτες και έχουν εντοπίσει πολλά όπλα», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους συνοικιών της πόλης της Γάζας να καταφύγουν προς τα δυτικά και στη συνέχεια προς τα νότια.

«Την ίδια ώρα που εξέδιδε αυτή την εντολή εκκένωσης ο στρατός ενέτεινε τα πλήγματά του νότια και δυτικά της πόλης της Γάζας, στοχοθετώντας τις ίδιες περιοχές προς τις οποίες ζητούσε να καταφύγουν» οι άμαχοι, κατήγγειλε το γραφείο του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, μια πόλη νότια της πόλης της Γάζας στην οποία έχουν κληθεί να καταφύγουν οι Παλαιστίνιοι, «είναι ήδη γεμάτη με εκτοπισμένους από άλλες περιοχές», την ώρα που στην περιοχή «υπάρχουν λίγες υποδομές και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια».

Το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) επεσήμανε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι ο στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης που αφορούσε «δεκάδες χιλιάδες κατοίκους» της πόλης της Γάζας.

Συνεχείς είναι οι εκτοπισμοί για τους αμάχους στη Γάζα.

13:27 Al Jazeera: Πλάνα, μαρτυρίες δείχνουν ότι τα ισραηλινά τανκς συνέθλιψαν Παλαιστίνιους

Αποκλειστικά πλάνα που εξασφάλισε το Al Jazeera και μαρτυρίες φανερώνουν ότι ισραηλινά τανκς παρέσυραν και συνέθλιψαν μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων στη Γάζα τον περασμένο μήνα.

Στο περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στις 28 Ιουνίου, ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα φέρονται να περικύκλωσαν και να βομβάρδισαν την οικογένεια που βρισκόταν σε ένα αγρόκτημα βορειοδυτικά της Ράφα στη νότια Γάζα. Πέντε άτομα δεν μπόρεσαν να φύγουν, ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να διαφύγουν.

Όταν οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή, η οικογένεια επέστρεψε και βρήκε τα λείψανα των αγαπημένων της προσώπων, τα οποία φαίνεται να είχαν βασανιστεί και συνθλιβεί από τα τανκς.

13:17 Στις 38.243 οι νεκροί στη Γάζα – Τουλάχιστον 50 θύματα μέσα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα έδωσε την καθημερινή του ενημέρωση για τις απώλειες στη Λωρίδα από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σημειώνοντας ότι τα θύματα έχουν φτάσει στις 38.243.

Το παλαιστινιακό υπουργείο πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 88.033 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει επίσης ότι 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 130 τραυματίστηκαν, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε όλη τη Λωρίδα.

13:10 Σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται σε πόλεις του βόρειου Ισραήλ

Σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ηχούν στην Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF και ισραηλινά ΜΜΕ.

13:04 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί μετά τις νέες εντολές για εκκενώσεις περιοχών από το Ισραήλ

Το Associated Press αναφέρει ότι στην τελευταία αναγκαστική μετακίνηση ανθρώπων στη Γάζα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν διαφύγει από τις ανατολικές συνοικίες της πόλης Χαν Γιουνίς στα νότια και τμήματα της πόλης της Γάζας στα βόρεια αφού το Ισραήλ διέταξε εκκενώσεις εκεί.

Το Ισραήλ έχει διατάξει τους ανθρώπους να μετακινηθούν έχοντας δώσει αριθμούς σε όλα τα διαμερίσματα της Γάζας και εκδίδει διαταγές όπως αυτή από χθες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Αβιχάι Αντράεε, του αραβόφωνου εκπρόσωπου των IDF:

12:55 «Ακόμη φοβόμαστε»: Κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ διστάζουν να επιστρέψουν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Κανάλι 12 λέει ότι παρά τις αναφορές για πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα με τον Λίβανο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επικείμενη επιστροφή των Ισραηλινών κατοίκων που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους.

Σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους της Κιριάτ Σμόνα σκέφτονται να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ το 13% δηλώνει ότι έχει πάρει την απόφαση να μην επιστρέψει, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Ντόριτ, κάτοικος της Κιριάτ Σμόνα που απομακρύνθηκε από το σπίτι της, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται ότι υπάρχει πραγματική αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας στον βορρά – ακόμη και εννέα μήνες μετά τον πόλεμο.

«Εξακολουθούμε να φοβόμαστε. Ακόμη και μετά από εννέα μήνες, γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν έχει επιλυθεί στον βορρά και ότι ανά πάσα στιγμή οι τρομοκράτες μπορούν να παραβιάσουν τα σύνορα και να έρθουν στα σπίτια μας», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

«Με όλο τον σεβασμό για τις δολοφονίες και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός, δεν έχει υπάρξει καμία πραγματική αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας και δεν έχει επιτευχθεί αποτροπή, αντιθέτως», δήλωσε η Ντόριτ.

12:45 Πέντε νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στην Μπουρέιτζ της κεντρικής Γάζας

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

12:36 Κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις μπλοκάρουν τη βοήθεια για 64 ημέρες

«Η παρεμπόδιση της εισόδου της βοήθειας από την (σ.σ. ισραηλινή) κατοχή απειλεί να αυξήσει τον αριθμό των θανάτων από την πείνα, ιδίως μεταξύ των παιδιών», αναφέρει το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα.

Φορτηγά με βοήθεια έχουν συγκεντρωθεί στο πέρασμα της Ράφα, στα νότια σύνορα της Γάζας, και στο πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, τα δύο κύρια σημεία εισόδου βοήθειας στη Λωρίδα.

Μια πολύ περιορισμένη ποσότητα βοήθειας έχει εισέλθει στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ άρχισε την χερσαία επίθεσή του στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της παλαιστινιακής επικράτειας, πριν από σχεδόν δύο μήνες.

12:26 Χωρίς ρεύμα πολλοί Παλαιστίνιοι μετά από χτυπήματα του Ισραήλ σε εγκαταστάσεις ενέργειας

Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας διαρκεί πάνω από εννέα μήνες και οι βομβαρδισμοί του έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Λωρίδας.

Ο Μόαθ αλ-Καλούτ του Al Jazeera βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στα βόρεια και μεταδίδει για τις επιπτώσεις που είχαν οι επιθέσεις στους Παλαιστίνιους εκεί.

12:17 Ισχυρή έκρηξη στη Νουρ Σαμς κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού υψώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην επαρχία Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης μετά από έκρηξη. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομής στην περιοχή.

Το Τάγμα Τουλκαρέμ, ένα τοπικό παράρτημα των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), δήλωσε αργότερα ότι πυροδότησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν οι ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν στον καταυλισμό.

Δείτε βίντεο:

12:07 Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι έκλεισε όλους της τους σταθμούς διάσωσης στην πόλη της Γάζας

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι έκλεισε όλους της τους σταθμούς διάσωσης και τις κλινικές στην πόλη της Γάζας λόγω των επιχειρήσεων των IDF.

11:58 Τουλάχιστον 9.700 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές

Το Quds News Network έχει αναρτήσει ένα γράφημα για τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Ανάμεσά τους είναι 79 γυναίκες και 250 παιδιά. 3.380 άτομα έχουν τεθεί υπό διοικητική κράτηση, δηλαδή δεν τους έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες.

Πηγή: Quds News Network

11:48 «Οι ισραηλινές εντολές εκκένωσης είναι ουσιαστικά αναγκαστικός εκτοπισμός»

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ – τέσσερις πέθαναν επί τόπου και άλλοι δύο νωρίτερα σήμερα το πρωί αφού ανασύρθηκαν κάτω από τα ερείπια μετά από πέντε ώρες επιχειρήσεων διάσωσης.

Τρεις άλλοι άνθρωποι, ένας άνδρας και τα δύο παιδιά του, σκοτώθηκαν σε ένα κτίριο κατοικιών στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ. Άλλοι πέντε σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας λόγω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιθέσεων σε συνοικίες που βρίσκονται πλέον υπό ισραηλινό έλεγχο – το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της πόλης.

Αυξάνεται η στρατιωτική πίεση στην πόλη της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει επεκτείνει την επιχείρησή του στο δυτικό τμήμα της, αφήνοντας πολίτες παγιδευμένους εκεί ή εγκλωβισμένους στη γραμμή του πυρός.

Αυτό που ο ισραηλινός στρατός περιγράφει ως εντολή εκκένωσης είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε – οι άνθρωποι τρέχουν εν μέσω ανελέητων επιθέσεων από τη μια γειτονιά στην άλλη.

Πρόκειται περισσότερο για αναγκαστικό εκτοπισμό παρά για εκκένωση – επειδή οι άνθρωποι διαφεύγουν σε περιοχές που δέχονται επιθέσεις.

Οι καθορισμένες ασφαλείς περιοχές είναι ζώνες-παγίδες θανάτου για τις εκτοπισμένες οικογένειες».

11:39 Εισβολή των IDF στον καταυλισμό Νουρ αλ-Σαμς στη Δυτική Όχθη – Υπάρχει ανταλλαγή πυρών, λένε οι κάτοικοι

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζακ Χούρι της Haaretz, οι IDF εισέβαλαν στον καταυλισμό Νουρ αλ-Σαμς στη Δυτική Όχθη. Υπάρχει ανταλλαγή πυρών, λένε οι κάτοικοι.

11:32 Η οικογένεια της ομήρου Ντανιέλα Γκιλμπόα επέτρεψε να δημοσιοποιηθεί ολόκληρο το βίντεο, τμήμα του οποίου είχε δώσει η Χαμάς τον Ιανουάριο

Η οικογένεια της Ντανιέλα Γκιλμπόα, η οποία κρατείται όμηρος στη Γάζα, επέτρεψε τη δημοσίευση ενός βίντεο με τη συμμετοχή της, το οποίο η Χαμάς δημοσίευσε τον Ιανουάριο. Αν και η κυκλοφορία του βίντεο είχε γνωστοποιηθεί τότε, δεν είχε προβληθεί ευρέως.

Στο βίντεο η Γκιλμπόα, μια 19χρονη στρατιώτης που αιχμαλωτίστηκε από τη βάση Ναχάλ Οζ στις 7 Οκτωβρίου, λέει ότι το μέρος όπου κρατείται δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς, ότι της λείπει η οικογένειά της και κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την ίδια και άλλους ομήρους. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γυρίστηκε το βίντεο παραμένουν ασαφείς.

Δίνοντας στη δημοσιότητα το υλικό, η μητέρα της Όρλι Γκιλμπόα δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ελπίζει ότι θα υπογραμμίσει τη σημασία της εξασφάλισης μιας συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων.

Δείτε το βίντεο:

11:25 Την «έπεσαν» στον Κιρ Στάρμερ για τη θέση του για τη Γάζα σε αποδυτήρια αθλητικού κέντρου

Μπορεί οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ να θριάμβευσαν στις εκλογές στη Βρετανία, ωστόσο ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός δέχθηκε σκληρή κριτική για τη θέση για τη Γάζα σε αποδυτήρια αθλητικού κέντρου.

Δείτε σχετικό βίντεο:

11:15 Ισραηλινή εφημερίδα: Το Ισραήλ αντιμετωπίζει έλλειψη βλημάτων αρμάτων μάχης 120 χιλιοστών

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και ο στρατός ανησυχούν για το ενδεχόμενο έλλειψης πυρομαχικών, αφού οι προμηθευτές όπλων σταμάτησαν να απαντούν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους και άλλοι αρνήθηκαν να προμηθεύσουν πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πυρομαχικών.

Αυτό αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Calcalist.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη βλημάτων αρμάτων μάχης 120 χιλιοστών και ορισμένα άρματα μάχης που σταθμεύουν στη Γάζα μεταφέρουν λιγότερα βλήματα για να διατηρήσουν τις προμήθειες σε περίπτωση πολέμου στον βορρά με την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

11:06 Άλλοι τρεις νεκροί στη Γάζα μετά από βομβαρδισμό των ισραηλινών δυνάμεων στην Τελ αλ-Σουλτάν

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό της συνοικίας Τελ αλ-Σουλτάν δυτικά της πόλης Ράφα, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.

10:57 Λαπίντ: Ο Νετανιάχου περιπλέκει σκόπιμα τις συνομιλίες για εκεχειρία για να κλείσει το μάτι στην πολιτική του βάση

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε στο ραδιόφωνο 103FM του Ισραήλ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε έναν κατάλογο με αδιαπραγμάτευτους όρους για να αποδεχθεί το Ισραήλ οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τα πολιτικά του παιχνίδια.

«Περιττή ζημιά… Είναι μια περίπλοκη διαπραγμάτευση ακόμη και χωρίς ο Νετανιάχου να την περιπλέκει σκόπιμα για να κλείσει το μάτι στην πολιτική του βάση», δήλωσε ο Λαπίντ.

Τα σχόλιά του ήρθαν μία ημέρα αφότου επανέλαβε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι θα εγγυηθεί ένα κοινοβουλευτικό δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που ο Νετανιάχου υπογράψει μια συμφωνία και ως εκ τούτου χάσει την υποστήριξη δύο ακροδεξιών υπουργών του.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

10:47 Ο Νετανιάχου λέει στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την εκκένωση του Σντε Τεϊμάν – Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα πραγματοποιήσει τελική ακρόαση για το θέμα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο το βράδυ της Δευτέρας ότι πιστεύει ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το Σντε Τεϊμάν θα παραμείνει ένα προσωρινό κέντρο κράτησης για τη διερεύνηση και τη διαλογή των κρατουμένων πριν από τη μεταφορά τους σε άλλες φυλακές.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να πραγματοποιήσει μια τελική ακρόαση για το θέμα που θα γίνει αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η Εισαγγελία του Κράτους ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο με επιστολή της ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 166 κρατούμενοι που βρίσκονται στη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου στο Ανώτατο Δικαστήριο έρχονται αφού ο Γενικός Εισαγγελέας Γκάλι Μπαχαράβ – Μιαρά τον ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, με επικεφαλής τον ακροδεξιό υπουργό Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ, εμποδίζει τις προσπάθειες εκκένωσης της εγκατάστασης και την επανασύστασή της σε προσωρινό χώρο κράτησης.

Σε επιστολή του γενικού εισαγγελέα προς τον Νετανιάχου αναφέρεται ότι οι ενέργειες του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας θα μπορούσαν να έχουν «ευρείες σημαντικές συνέπειες».

10:38 Τουλάχιστον 16 νεκροί μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές της Γάζας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιους πολίτες και έχουν τραυματίσει δεκάδες, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

  • Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, αναφέρουν ιατρικές πηγές
  • Άλλοι έξι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στόχο ένα σπίτι στην οδό αλ-Τζαλάα κοντά στον κόμβο αλ-Γκάφρι, στη βόρεια πόλη της Γάζας, ενώ ιατρικές ομάδες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό ένα βρέφος
  • Άλλοι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Λαμπαμπίντι, στη βόρεια πόλη της Γάζας
  • Ιατρικά συνεργεία ανέσυραν ένα παιδί και πολλούς τραυματίες από βομβαρδισμένο σπίτι στην οδό αλ-Ναφάκ στην πόλη της Γάζας
  • Οι δυτικές περιοχές της συνοικίας Ταλ αλ-Χάουα, στη νοτιοδυτική πόλη της Γάζας, έχουν γίνει στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών πυροβολικού και πυρών από ελικόπτερα Apache

10:28 Λιβανέζικο ρεπορτάζ: Το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας, αλλά θα αναλάβει δράση αν χρειαστεί για το λαθρεμπόριο όπλων

Μια ισραηλινή πρόταση προβλέπει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας θα παρακολουθούν τον λεγόμενο Διάδρομο Φιλαδέλφειας μετά από μια στρατιωτική αποχώρησή τους, υπό τον όρο ότι θα μπορούν να αναλάβουν δράση εάν υπάρχουν ενδείξεις για λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο μέσω των συνόρων προς τη Γάζα, αναφέρει μια εφημερίδα του Λιβάνου που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ.

Την πρόταση, που έγινε στο πλαίσιο των συζητήσεων για μια πιθανή συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων, αναφέρει η Al Akhbar και την επικαλούνται εβραιόφωνα μέσα ενημέρωσης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η στρατιωτική απόσυρση θα πραγματοποιηθεί με «συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα».

Ο Διάδρομος Φιλαδέλφειας εκτείνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων Γάζας – Αιγύπτου.

Χθες αναφέρθηκε σε δημοσίευμα ότι η Αίγυπτος έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ ότι αν επιτευχθεί συμφωνία για συμφωνία για τους ομήρους και κατάπαυση του πυρός, το Κάιρο θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει στην κατασκευή ενός υπόγειου φράγματος υψηλής τεχνολογίας που θα εμποδίζει το λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει τουλάχιστον 25 διασυνοριακές σήραγγες για λαθρεμπόριο μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Η ύπαρξη ορισμένων από τις σήραγγες ήταν ήδη γνωστή στις IDF, ενώ άλλες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά όταν τα στρατεύματα εισήλθαν στη συνοριακή περιοχή.

Ο Διάδρομος Φιλαδέλφειας. Πηγή φωτογραφίας: Emanuel Fabian/Times of Israel

10:14 Οι IDF λένε ότι δεκάδες ένοπλοι σκοτώθηκαν στη νέα επιχείρηση στην πόλη της Γάζας

Δεκάδες ένοπλοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά στρατεύματα μέχρι στιγμής σε μια νέα επιχείρηση που ξεκίνησε χθες στην πόλη της Γάζας, λένε οι IDF.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, που πραγματοποιήθηκε από την 99η Μεραρχία, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι δυνάμεις εντόπισαν επίσης οπλισμό.

Οι IDF δήλωσαν χθες ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση στις νότιες και δυτικές συνοικίες της πόλης της Γάζας, αφού εντόπισαν υποδομές και μαχητές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η 98η Μεραρχία συνεχίζει να επιχειρεί στην ανατολική συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, όπου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, σύμφωνα με τις IDF, τα στρατεύματα σκότωσαν ενόπλους, εντόπισαν όπλα και κατεδάφισαν μια σήραγγα.

Στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες ακόμη μαχητές σκοτώθηκαν την προηγούμενη ημέρα, σε μάχες από κοντά και σε αεροπορικές επιδρομές, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Σε ολόκληρη τη Γάζα, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε πολυάριθμους στόχους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων που χρησιμοποιούνται από ένοπλες οργανώσεις, φρεατίων τούνελ και άλλων υποδομών, σύμφωνα με τις IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

10:05 UKMTO: Περιστατικό ασφαλείας στη Νιστούν, ανατολικά της Υεμένης

Η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό ασφαλείας 180 ναυτικά μίλια ανατολικά της Νιστούν της Υεμένης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό.

10:00 Σειρήνες ακούγονται σε ισραηλινές κοινότητες του βόρειου Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν σε πολλές κοινότητες κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, προειδοποιώντας για ρουκέτες.

09:55 Επτά οι νεκροί μετά από επίθεση του Ισραήλ σε σπίτι στη Νουσεϊράτ

Αναφερθήκαμε νωρίτερα (βλέπε σχετική ανάρτηση στις 09:01) σε τρεις ανθρώπους που λέγεται ότι σκοτώθηκαν μετά τον βομβαρδισμό από ισραηλινά αεροσκάφη του σπιτιού της οικογένειας Φρέιχ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει τώρα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση αυξήθηκε σε επτά.

09:48 Αναχαιτίστηκε «εναέριος στόχος» που πλησίαζε στο Ισραήλ από τα ανατολικά

Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» που πλησίαζε το νότιο Ισραήλ από τα ανατολικά.

Το αντικείμενο δεν εισήλθε σε ισραηλινό έδαφος αφού καταρρίφθηκε από μαχητικά αεροσκάφη.

Νωρίτερα, οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική επιχείρηση με μια ιρακινή πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, γνωστή ως Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, με στόχο την πόλη – λιμάνι του νότιου Ισραήλ, την Εϊλάτ, χρησιμοποιώντας «έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

09:39 Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού λέει ότι 4.800 υπέρ-ορθόδοξοι Εβραίοι θα στρατολογηθούν

Ο Αμίρ Μπαράμ, αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι οι IDF θα είναι σε θέση να στρατολογήσουν 4.800 υπέρ-ορθόδοξους Εβραίους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανέφερε η Ισραηλινή Ραδιοτηλεοπτική Αρχή.

Ένας αναπληρωτής νομικός σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Γκιλ Λιμόν, επέκρινε τον αριθμό σημειώνοντας ότι σύμφωνα με δικαστική απόφαση οι στρατολογήσεις θα πρέπει να αυξάνονται κάθε χρόνο για να φτάσουν στο ίδιο ποσοστό με αυτό του γενικού πληθυσμού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε τον Ιούνιο ότι η κυβέρνηση πρέπει να κατατάξει στον στρατό τους υπέρ-ορθόδοξους Εβραίους σε ηλικία στράτευσης, ανατρέποντας μια εξαίρεση που ίσχυε επί δεκαετίες.

Ο αποκλεισμός από τη στρατιωτική θητεία των υπέρ-ορθόδοξων Εβραίων ανδρών αποτελεί εδώ και καιρό πηγή οργής για το κοσμικό κοινό. Το χάσμα αυτό διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια του οκτάμηνου πολέμου στη Γάζα, για τον οποίο έχουν κληθεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

09:29 Ο Μπάιντεν υπόσχεται σε απελευθερωμένη όμηρο ότι θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με την Λίατ Μπεϊνίν Ατζίλι, μια Ισραηλινοαμερικανίδα που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων – κρατουμένων τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι υποσχέθηκε στην Ατζίλι ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για να «εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς», καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμενόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ντόχα για τη συνέχιση των έμμεσων συνομιλιών με τη Χαμάς για εκεχειρία σήμερα Τρίτη.

Η ανάρτηση του Τζο Μπάιντεν:

09:20 Αποκαλυπτικό βίντεο: Απρόκλητη επίθεση Ισραηλινού έποικου σε Ισραηλινή ακτιβίστρια

Η ομάδα βετεράνων του ισραηλινού στρατού Breaking the Silence (Σπάζοντας τη Σιωπή) κοινοποίησε ένα βίντεο με έναν έποικο να επιτίθεται σε έναν Ισραηλινό ακτιβιστή στο σημείο όπου οι έποικοι επιτίθενται σε ντόπιους Παλαιστίνιους κατοίκους.

Στο βίντεο, άνδρας έποικος χτυπά βίαια με τον αγκώνα του την ακτιβίστρια στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ρίχνοντάς την στο έδαφος, και στη συνέχεια απομακρύνεται ήρεμα, ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες παρακολουθούν και δεν κάνουν τίποτα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Breaking the Silence, η επίθεση συνέβη σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη κοντά στο χωριό αλ-Ταουάνι στην περιοχή Μασάφερ Γιάτα της νότιας κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια εστία εκφοβισμού και βίας των εποίκων κατά των τοπικών παλαιστινιακών κοινοτήτων.

«Αυτή η βία, η οποία συμβαίνει υπό το άγρυπνο μάτι και με την ενεργό υποστήριξη του κράτους, συνήθως έχει ως στόχο τους Παλαιστίνιους», ανέφερε η οργάνωση.

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο:

09:10 Ο συριακός στρατός επιβεβαίωσε την ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Συρία σε τοποθεσίες που σχετίζονται με το Ιράν – Δεν υπάρχουν θύματα

Ο συριακός στρατός επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση κατά της πόλης Μπανίγιας της βόρειας Συρίας στις 12:20 π.μ. τοπική ώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές και δεν υπήρξαν θύματα. Νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν τις εκρήξεις στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι οι στόχοι συνδέονταν με το Ιράν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:01 Τουλάχιστον τρεις νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στη Νουσεϊράτ

Σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Φρέιχ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, υπάρχουν τραυματίες και αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια.

08:52 Η αυστραλιανή κυβέρνηση όρισε ειδικό απεσταλμένο για την αντιμετώπιση της αύξησης του αντισημιτισμού – Θα κάνει το ίδιο και για την ισλαμοφοβία

Η αυστραλιανή κυβέρνηση όρισε την Τρίτη έναν ειδικό απεσταλμένο για να αντιμετωπίσει την αύξηση του αντισημιτισμού σε όλη τη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Ένας παρόμοιος απεσταλμένος θα οριστεί σύντομα για την αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας στην Αυστραλία και αμφότεροι θα προωθήσουν την κοινωνική συνοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε στους δημοσιογράφους στο Εβραϊκό Μουσείο του Σίδνεϊ.

To Associated Press γράφει ότι στο γραφείο του Αλμπανέζε στο Σίδνεϊ είχαν κάνει φιλοπαλαιστινιακά γκράφιτι, καθώς αντίπαλοι ακτιβιστές συγκρούονται για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς σε πόλεις και πανεπιστημιακές σχολές της Αυστραλίας.

Ο Αλμπανέζε διόρισε την Τζίλιαν Σίγκαλ, δικηγόρο και στέλεχος επιχειρήσεων του Σίδνεϊ, η οποία θα διαβουλεύεται με κοινοτικές ομάδες και θα υποβάλλει έκθεση στον Αλμπανέζε και στον υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων.

Η Σίγκαλ χαρακτήρισε τα στατιστικά στοιχεία για τον αντισημιτισμό στην Αυστραλία «σοκαριστικά». Οι αναφορές για αντισημιτισμό αυξήθηκαν κατά 700% αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και εξακολουθούν να είναι 400% έως 500% υψηλότερες από ό,τι πριν από τη σύγκρουση, δήλωσε η ίδια.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη στην εβραϊκή κοινότητα, στα μέλη της ισλαμικής και της παλαιστινιακής κοινότητας – οι Αυστραλοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν να έρθει η σύγκρουση εδώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλμπανέζε.

08:43 Παρατηρητήρια πολέμου: Οι ισραηλινές δυνάμεις χτυπήθηκαν με ιδιαίτερα θανατηφόρους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στην επίθεση στην πόλη της Γάζας

Η ισραηλινή χερσαία επίθεση στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας συνεχίστηκε τη Δευτέρα με το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του εξουδετέρωσαν Παλαιστίνιους μαχητές που έριχναν πυραύλους εδάφους – αέρος και αντιαρματικούς πυραύλους, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα δέχονται επίσης επιθέσεις με βλήματα όλμου που εκτοξεύονται από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις.

Εκτός από την περιοχή Σουτζάγια, εντολές εκκένωσης έχουν πλέον εκδοθεί και για τις γειτονιές Σάμπρα, Ριμάλ, Ταλ αλ-Χάουα και Νταράτζ της πόλης της Γάζας, αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Παλαιστίνιοι μαχητές χτύπησαν τις ισραηλινές δυνάμεις με τουλάχιστον πέντε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) καθώς προωθήθηκαν στην Ταλ αλ-Χάουα τη Δευτέρα, με δύο από τους IEDs να αποτελούνται από «ιδιαίτερα θανατηφόρους και προηγμένους» διατρητικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, ανακοίνωσαν τα ISW/CTP.

Οι αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ σημειώνουν ότι η τελευταία επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Ταλ αλ-Χάουα ακολουθεί μετά την τελευταία «εκκαθάριση» της γειτονιάς από Παλαιστίνιους μαχητές τον Φεβρουάριο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι εκατοντάδες σπίτια έχουν παγιδευτεί με εκρηκτικά σε όλη την πόλη Ράφα, στα νότια της Γάζας, όπου οι μάχες συνεχίζονται και οι καταστροφές είναι σοβαρές.

Δείτε σχετικό γράφημα:

Πηγή: ISW/CTP

08:33 Αμερικανός πολίτης που εκπαίδευε τον ισραηλινό στρατό να πετά drones τραυματίστηκε κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Αμερικανός πολίτης που τραυματίστηκε από πυρά πυραύλων της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ φαίνεται να δίδασκε Ισραηλινούς εφέδρους πώς να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Ο 31χρονος υπάλληλος μιας εταιρείας κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών «τραυματίστηκε σοβαρά» κατά την επίθεση στην περιοχή της Δυτικής Γαλιλαίας του Ισραήλ την Κυριακή, πρόσθεσε το Ynet.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας Αμερικανός πολίτης τραυματίστηκε, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

08:24 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους και τραυμάτισε άλλους τρεις βόρεια της πόλης της Γάζας, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic, επικαλούμενο παλαιστινιακές ιατρικές πηγές
  • Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι τρία μικρά παιδιά τραυματίστηκαν από θραύσματα από σφαίρες μετά την έφοδο του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Άσκαρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σφράγισε την αποστρατεία του με μια σπάνια δημόσια επίπληξη των επιθέσεων των Ισραηλινών εποίκων κατά των Παλαιστινίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα
  • Το σχέδιο του Ισραήλ να επεκτείνει τους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας
  • Ο συριακός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στην πόλη – λιμάνι Μπανίγια στα βόρεια, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι οι στόχοι συνδέονται με το Ιράν

08:14 Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ στη Νουσεϊράτ – Άλλα δύο νοσοκομεία έκλεισαν στην πόλη της Γάζας

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, καθώς και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024