Στην Γερμανία όπως και σε όλο τον κόσμο, η βάση λήψης αποφάσεων αν κάποιος δικαιούται ή όχι άσυλο είναι σαφής και απλή: Κινδυνεύει ο αιτών άσυλο ή όχι; Στην πράξη όμως το άσυλο δεν είναι σεβαστό, ενώ γίνονται απελάσεις-εξπρές, ακόμα και για ένα λάθος λάικ.

«Εάν η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των αμάχων απειλούνται ατομικά και σοβαρά ως αποτέλεσμα της αδιάκριτης βίας σε μια διεθνή ή εγχώρια ένοπλη σύγκρουση και δεν υπάρχει δυνατότητα να ταξιδέψουν με ασφάλεια σε άλλο μέρος της χώρας καταγωγής τους και να είναι ασφαλείς από αυτή τη σύγκρουση εκεί, τότε πρέπει να τους χορηγηθεί προστασία στο πλαίσιο της γερμανικής διαδικασίας ασύλου σύμφωνα με τον νόμο περί ασύλου (AsylG, άρθρο 4 σε συνδυασμό με το άρθρο 3, παρ. ε)».

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση «καταμέτρησης νεκρών». Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, μια «σοβαρή ατομική απειλή για τη ζωή ή την ακεραιότητα» απαιτεί να υπάρχει ένα ελάχιστο όριο απωλειών αμάχων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό. Αν και το συγκεκριμένο δικαστήριο δεν έχει ποτέ προσδιορίσει με ακρίβεια την ελάχιστη τιμή απωλειών, σε μια απόφαση για το Ιράκ η πιθανότητα 1 στους 800 ετησίως (± 0,12%) να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν παρουσιάστηκε ως αποδεκτή.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, δήλωσε ότι η προστασία θα πρέπει να χορηγείται χωρίς αμφιβολία σε μια εξαιρετική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τόσο υψηλό βαθμό κινδύνου ώστε πρακτικά κάθε πολίτης εκτίθεται σε σοβαρή ατομική απειλή, μόνο και μόνο λόγω της παρουσίας του στην περιοχή.

Βολή όλμου «στα τυφλά» προς τη Γάζα, το πυροβολικό οποιασδήποτε χώρας δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ αμάχων και μαχητών όταν ρίχνει βολές σε μια πόλη. Κάθε άνθρωπος κινδυνεύει.

Υπάρχει ασφάλεια στην πόλη της Γάζας; – Υπάρχουν ασφαλείς ζώνες;

Κατά γενική ομολογία (OHE, ΠΟΥ, Ερυθρός Σταυρός, Ερυθρά Ημισέληνος, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, UNRWA) δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα και οι πολίτες εκτοπίζονται και επανεκτοπίζονται διαρκώς, με βομβαρδισμούς και πυρά κατά τη διάρκεια των υποχρεωτικών εκτοπισμών. Όχι μόνο υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα για κάθε άτομο που ζει στη Γάζα όλο το εικοσιτετράωρο να πέσει θύμα επιθέσεων από αέρος ή εδάφους, αλλά ακόμα και οι σοβαρά τραυματίες, μόνο κατ’ εξαίρεση περνούν σε τρίτες χώρες.

Αυτό τόνισε και το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Σαξονίας-Άνχαλτ σε απόφασή του. Με απόφασή του στις 20 Νοεμβρίου 2023 -κοντά στην έναρξη του πολέμου, πριν τις κλιμακώσεις- απέρριψε προσφυγή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) που εναντιόνονταν στη χορήγηση ασύλου σε Παλαιστίνιο από τη Γάζα.

Ο εικονιζόμενος Παλαιστίνιος επέζησε των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά αμάχων, όμως δεν είναι αίσιο το αποτέλεσμα για όλους. Ακόμα και όσοι επιζούν, πρέπει να επιβιώσουν υπό τον διαρκή φόβο του θανάτου.

Τι ισχυρίζονται τα δικαστήρια που εκδικάζουν αυτές τις υποθέσεις

Το διοικητικό δικαστήριο του Σιγκμαρίνγκεν το έθεσε τον Μάρτιο του 2024 πιο ειδικά: «Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κήρυξε κατάσταση πολέμου. Έκτοτε, η Γάζα έγινε στόχος μιας ευρείας κλίμακας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης με βομβαρδισμούς από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, με αποτέλεσμα αμέτρητες απώλειες αμάχων, μαζική καταστροφή των υποδομών και τον εσωτερικό εκτοπισμό περίπου του 85% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας».

Συμπλήρωσε πως «Οι άμαχοι δεν μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας. Μόνο από τις 7 Οκτωβρίου 2023 (μέχρι τον Μάρτιο του 2024) περισσότεροι από 30.000 θάνατοι και περισσότεροι από 70.000 τραυματισμοί έχουν καταμετρηθεί μεταξύ των κυρίως αμάχων Παλαιστινίων θυμάτων του πολέμου».

«Σε μια περίοδο περίπου πέντε μηνών, περίπου το 4,5% του πληθυσμού της Γάζας (θυμηθείτε το όριο του 0,12%) έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Και ο εσωτερικός εκτοπισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού καθιστά επίσης τους πληγέντες άμαχους θύματα της σύγκρουσης».

Στην υπόθεση περιγράφηκε και η ανθρωπιστική κατάσταση: Ανεπάρκεια τροφής, λιμός, κατεστραμμένα σπίτια, τα εργοστάσια αφαλάτωσης έχουν καταστραφεί, όπως και οι περισσότεροι αγωγοί ύδρευσης, ενώ πηγάδια έχουν μολυνθεί ή καταστραφεί. Το σύστημα αποχέτευσης έχει καταρρεύσει.

H Γερμανία παρέχει το 30% των εισαγωγών όπλων του Ισραήλ, όμως αρνείται να χορηγήσει άσυλο στους πρόσφυγες του πολέμου που υποβοηθά.

«Η κατάσταση στο πεδίο είναι πολύ συγκεχυμένη για να γίνει έγκυρη εκτίμηση του κινδύνου»

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων ανέστειλε τις διαδικασίες ασύλου για τους Παλαιστίνιους αιτούντες άσυλο ήδη από τις 9 Ιανουαρίου 2024, παρά την εθνική και διεθνή νομολογία και παρά τη ολοένα και μεγαλύτερη κλιμάκωση του κινδύνου λόγω των μαχών και του εντεινόμενου λιμού.

Η αρχή το δικαιολογεί αυτό με το επιχείρημα ότι, λόγω του πολέμου,«η κατάσταση στο πεδίο είναι πολύ συγκεχυμένη για να γίνει έγκυρη εκτίμηση του κινδύνου για τους αιτούντες προστασία σε περίπτωση επιστροφής τους» (Υπουργείο Εσωτερικών σε ερώτηση της βουλευτού του Αριστερού Κόμματος Clara Bünger, σ. 19575), επικαλούμενη το άρθρο 24 παράγραφος 5 του νόμου περί ασύλου. Η παράγραφος αυτή επιτρέπει την αναστολή των διαδικασιών ασύλου εάν υπάρχει «προσωρινά αβέβαιη κατάσταση στη χώρα καταγωγής».

Η υποψία της γερμανικής ΜΚΟ ProAsyl που ανέδειξε το ζήτημα, είναι πως η ομοσπονδιακή υπηρεσία προσπαθεί να επεκτείνει τις απαντήσεις για την χορήγηση ασύλου, μετά το τέλος του πολέμου, ώστε να τις απορρίψει.

Σε απόφαση της 13ης Μαρτίου 2024, το Διοικητικό Δικαστήριο του Ανόβερου ορθώς επισήμανε ότι στην περίπτωση μαχών που εντείνονται επί μήνες (στην προκειμένη περίπτωση στο Σουδάν), δεν είναι δυνατόν να γίνει λόγος για «αβέβαιη κατάσταση» κατά την έννοια του άρθρου 24 παράγραφος 5 του νόμου περί ασύλου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι ασύνηθες από ακροδεξιές ή φιλοϊσραηλινές κυβερνήσεις όπως η γερμανική (η οποία παρέχει στο Ισραήλ το 30% του οπλισμού που ωθεί τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να φύγουν από την Γάζα) να παρανομούν ή να προσφεύγουν σε σοφιστείες που απορρίπτονται στα δικαστήρια. Όμως η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται προδήλως παράνομη από τους έχοντες γνώση των διαδικασιών ασύλου καθώς και τους δικαστές.