Η οικογένεια της Ντανιέλα Γκιλμπόα, η οποία κρατείται όμηρος στη Γάζα, επέτρεψε τη δημοσίευση ενός βίντεο με τη συμμετοχή της, το οποίο η Χαμάς δημοσίευσε τον Ιανουάριο. Αν και η κυκλοφορία του βίντεο είχε γνωστοποιηθεί τότε, δεν είχε προβληθεί ευρέως.

Οι οικογένειες των ομήρων πιέζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με τη Χαμάς

Στο βίντεο η Γκιλμπόα, μια 19χρονη στρατιώτης που αιχμαλωτίστηκε από τη βάση Ναχάλ Οζ στις 7 Οκτωβρίου, λέει ότι το μέρος όπου κρατείται δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς, ότι της λείπει η οικογένειά της και κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την ίδια και άλλους ομήρους. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γυρίστηκε το βίντεο παραμένουν ασαφείς.

Δίνοντας στη δημοσιότητα το υλικό, η μητέρα της Όρλι Γκιλμπόα δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ελπίζει ότι θα υπογραμμίσει τη σημασία της εξασφάλισης μιας συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων.

Δείτε το βίντεο:

Λαπίντ: Ο Νετανιάχου περιπλέκει σκόπιμα τις συνομιλίες για εκεχειρία

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε στο ραδιόφωνο 103FM του Ισραήλ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε έναν κατάλογο με αδιαπραγμάτευτους όρους για να αποδεχθεί το Ισραήλ οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τα πολιτικά του παιχνίδια.

«Περιττή ζημιά… Είναι μια περίπλοκη διαπραγμάτευση ακόμη και χωρίς ο Νετανιάχου να την περιπλέκει σκόπιμα για να κλείσει το μάτι στην πολιτική του βάση», δήλωσε ο Λαπίντ.

Τα σχόλιά του ήρθαν μία ημέρα αφότου επανέλαβε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι θα εγγυηθεί ένα κοινοβουλευτικό δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που ο Νετανιάχου υπογράψει μια συμφωνία και ως εκ τούτου χάσει την υποστήριξη δύο ακροδεξιών υπουργών του.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.