Τα πρόσφατα ταξίδια του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα και το Πεκίνο είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αιφνιδίασαν τους δυτικούς συμμάχους της χώρας του, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έμαθαν τη Δευτέρα για να μάθουν ότι ο Όρμπαν είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα. Αυτό ακολούθησε μια αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, με την πρωτοβουλία να ξαφνιάζει τις χώρες που εργάζονται για να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο για την Ουκρανία.

Οι ηγέτες της ΕΕ προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίσκεψη του Όρμπαν στη Μόσχα και υπογράμμισαν ότι δεν εκπροσωπούσε το μπλοκ όταν είπε ότι εργαζόταν για να ανοίξει γραμμές επικοινωνίας για να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία. Όμως αποτελεί γεγονός ότι την 1η Ιουλίου η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, κάτι που τόσο ο Πούτιν όσο και ο Σι έσπευσαν να επισημάνουν.

Ο Όρμπαν έχει ιστορικό αξιοποίησης των δυτικών συμμαχιών της χώρας του για να σπέρνει διαιρέσεις, να καθυστερεί τη βοήθεια προς την Ουκρανία και να σφραγίζει επιχειρηματικές συμφωνίες με τη Ρωσία και την Κίνα. Αλλά τώρα επιδιώκει να το κάνει αυτό υπό την επίσημη έγκριση της ΕΕ, αφήνοντας όσους προσπάθησαν να πιέσουν τον Σι να περιορίσει τη συμμαχία του με τη Ρωσία χωρίς όρια να κοιτάζουν με αγανάκτηση.

Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει εξαγριώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του, με συναντήσεις υψηλού κύρους σε όλο τον κόσμο, την ώρα που η Ουγγαρία έχει την προεδρία της ΕΕ.

Ο Όρμπαν λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος με τον ίδιο τρόπο που έχουν λειτουργήσει και άλλοι στο παρελθόν

Σε επιστολή με ημερομηνία 5 Ιουλίου που είδε το Bloomberg, ο Όρμπαν είπε στους συναδέλφους του ηγέτες ότι δεν είχε εκφράσει καμία γνώμη εκ μέρους της ΕΕ. Μια δήλωση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ τη Δευτέρα υποδηλώνει ότι μπορεί να μην πείστηκαν από αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Κανένας αξιωματούχος δεν έχει το δικαίωμα να μεσολαβεί για την ειρήνη στην Ουκρανία εκ μέρους του μπλοκ χωρίς προηγουμένως να λάβει την έγκρισή του, δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βαρσοβία. «Η ιστορία θυμάται τους πολιτικούς που έλεγαν ότι εργάζονταν για μια δίκαιη ειρήνη, αλλά στην πραγματικότητα εργάζονταν για τη συνθηκολόγηση», πρόσθεσε. Βέβαια ο Όρμπαν εδώ και καιρό απολαμβάνει τον ρόλο του ως στοιχείου διάσπασης. Φανερό και από τα βέτο του, σε δεκάδες θέματα.

Τον Απρίλιο, το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα στο οποίο εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Ουγγαρία θα μπορούσε να «εκπληρώσει αξιόπιστα» το αξίωμα της προεδρίας, δεδομένων των παραβάσεών της κατά του κράτους δικαίου. Αρκετά κράτη-μέλη είναι ανήσυχα για τον τρόπο με τον οποίο η Βουδαπέστη χρησιμοποιεί την προεδρία της, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Aνησυχούν για τη χρήση από την Ουγγαρία του λογότυπου της προεδρίας σε ορισμένες από τις συναντήσεις της.

Αυτή την εβδομάδα ο Όρμπαν μεταβαίνει στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, έχοντας ήδη αποσπάσει δεσμεύσεις για την απαλλαγή της Ουγγαρίας από την υποχρέωση να βοηθήσει την Ουκρανία. Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Ούγγρος υπουργός Γκέργκελι Γκούλια δεν απέκλεισε μια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από την επιστροφή του Όρμπαν στην πατρίδα του.

Όρμπαν, Λεπέν, Τραμπ και η νέα alt right ευρωομάδα της εποχής της μετά-αλήθειας

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία και, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, θα μπορούσε να υποστηρίξει την προοπτική του Όρμπαν. Αυτό παραπέμπει σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για το ταξίδι-θύελλα του πρωθυπουργού, είπαν οι αναλυτές. Παρότι πιστεύουν ότι το διπλωματικό σερί του Όρμπαν μπορεί να μην φέρει απτά αποτελέσματα πέρα από τον εκνευρισμό βασικών συμμάχων.

«Πρόκειται για διπλωματία του σοκ και του δέους, σε στυλ Όρμπαν», δήλωσε ο Ντάνιελ Χετζέντους, συνεργάτης του German Marshall Fund στο Βερολίνο. «Και το γεγονός ότι μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς αρνητικές συνέπειες τον ενθαρρύνει». Οι συναντήσεις αναθερμαίνουν την εικόνα του μακροβιότερου ηγέτη της ΕΕ ως ακροδεξιού ειδώλου, την οποία έχει ακονίσει με αντιμεταναστευτική ρητορική για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει αυτοχαρακτηριστεί ως μέντορας για εθνικιστικές προσωπικότητες της Ευρώπης.

Χρηματοδότησε ουσιαστικά την τελευταία προεδρική εκστρατεία της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Τώρα εκμεταλλεύεται την επιρροή του δημιουργώντας μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα. Μέσα σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, οι «Πατριώτες για την Ευρώπη», τους οποίους ο Όρμπαν ίδρυσε μαζί με Τσέχους και Αυστριακούς συμμάχους, προσέλκυσαν κόμματα από τουλάχιστον 10 έθνη.

Τη Δευτέρα, η ομάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη της: την ένταξη του κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, το οποίο απροσδόκητα απέτυχε να κερδίσει την πρόωρη κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Κυριακής, αλλά κατέχει το μεγαλύτερο γαλλικό ποσοστό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κίνηση της Λεπέν καθιστά τους «Πατριώτες» την τρίτη μεγαλύτερη παράταξη εκεί, ξεπερνώντας την ομάδα που διοικείται από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Με τη σειρά τους, οι βουλευτές του Βίλντερς, αναμένεται να προσχωρήσουν στους «Πατριώτες».

Στόχος είναι η Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια «Μαύρη Διεθνής»

«Υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιχνίδι που θέλει να παίξει ο Όρμπαν, όπου το κύριο ακροατήριό του είναι η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ενδεχομένως η αμερικανική ακροδεξιά και ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Jakub Jakobowski, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών στη Βαρσοβία. «Το να είσαι ο καλύτερος φίλος τόσο της Κίνας όσο και των ριζοσπαστικών Ρεπουμπλικάνων είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης. Στην Ουκρανία λειτουργεί».

Αν ο στόχος του είναι να δείξει ότι δεν μπορεί να συγκρατηθεί στην ΕΕ, το πετυχαίνει, σύμφωνα με τον Χετζέντους, ο οποίος πρότεινε ως πιθανή επίπληξη μια κίνηση για τη διακοπή της εκ περιτροπής προεδρίας της Ουγγαρίας στην ΕΕ. Μέχρι το μπλοκ να πάρει μέτρα, το σόου είναι του Όρμπαν.

«Τα καταφέρνει καλύτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Χετζέντους. «Είναι πολύ στρατηγικός σε αυτό και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η ΕΕ έχει ξυπνήσει για να κάνει κάτι γι’ αυτό».