Οι εισαγγελείς διερευνούν «πρόσθετες βίαιες σεξουαλικές επιθέσεις» που ισχυρίζονται ότι διέπραξε ο πρώην μεγιστάνας του κινηματογράφου του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και σκοπεύουν να ζητήσουν νέο κατηγορητήριο μετά την ανατροπή της προηγούμενης καταδίκης του, δήλωσε την Τρίτη εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας Νικόλ Μπλούμπεργκ δήλωσε σε ακρόαση ενώπιον του δικαστή Κέρτις Φάρμπερ στο πολιτειακό ποινικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, ότι οι πρόσθετες επιθέσεις που κατηγορείται και φέρεται να διέπραξε ο Γουάινσταϊν εξακολουθούν να βρίσκονται εντός της νόμιμης προθεσμίας εκδίκασης για να κατηγορηθούν ως εγκλήματα.

Ο Γουάινστιν κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες βιασμού το 2020, σε ένα ορόσημο για το κίνημα #MeToo, στο πλαίσιο του οποίου γυναίκες κατηγόρησαν εκατοντάδες άνδρες στον χώρο του θεάματος, των μέσων ενημέρωσης, της πολιτικής και άλλων τομέων για σεξουαλική κακοποίηση.

Οι ένορκοι έκριναν ότι ο 72χρονος συνιδρυτής του κινηματογραφικού στούντιο Miramax επιτέθηκε σεξουαλικά στην πρώην βοηθό παραγωγής Μίριαμ Χέιλι το 2006 και βίασε την επίδοξη ηθοποιό Τζέσικα Μαν το 2013. Είναι μεταξύ των περισσότερων από 80 γυναικών που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά παντός είδους.

Η μάρτυρας μίριαμ Χέιλι ερωτάται από την βοηθό εισαγγελέα Μέγκαν Χαστ μπροστά στον δικαστή Τζέιμς Μπερκ, ενώ ο κινηματογραφικός παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ακούει κατά τη διάρκεια της δίκης του για σεξουαλική επίθεση στο ποινικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ 27 Ιανουαρίου 2020 σε αυτό το σκίτσο της αίθουσας δικαστηρίου. REUTERS/Jane Rosenberg

Επετράπη να μιλήσουν ως μάρτυρες φερόμενα ως θύματα με υποθέσεις που είχαν παραγραφεί

Καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκισης, αλλά το Εφετείο της Νέας Υόρκης έκρινε τον Απρίλιο ότι ο δικαστής Τζέιμς Μπερκ, ο οποίος προήδρευσε της δίκης, έκανε ένα κρίσιμο λάθος επιτρέποντας σε τρεις γυναίκες να καταθέσουν για υποτιθέμενες σεξουαλικές επιθέσεις του Γουάινσταϊν που δεν αποτελούσαν μέρος των ποινικών κατηγοριών εναντίον του. Το δικαστήριο είπε ότι η κατάθεση για «προηγούμενες κακές πράξεις» παραβίασε το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη, σύμφωνα με τα αμερικανικά δικονομικά πρότυπα.

Ο Γουάινσταϊν έχει αρνηθεί ότι είχε μη συναινετικές επαφές με οποιαδήποτε. Ο Άρθουρ Αϊντάλα, δικηγόρος του Γουάινσταϊν, δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν άδικο για τους εισαγγελείς να επιδιώκουν να προσθέσουν επιπλέον θύματα στην υπόθεση μετά την ανατροπή της καταδίκης. «Για άλλη μια φορά έχουμε μια τηλεφωνική γραμμή 1-800 Get Harvey», δήλωσε ο Αϊντάλα στο δικαστήριο.

Ο Γουάινσταϊν υποφέρει από πλήθος ιατρικών προβλημάτων, ενώ κρατείται σε απομόνωση στη φυλακή Rikers Island της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο Αϊντάλα.

Η πρώην ηθοποιός Χέδερ Κερ συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου με τη δικηγόρο Γκλόρια Άλρεντ (εκτός κάδρου) όπου ισχυρίζεται ότι ο ατιμασμένος Αμερικανός παραγωγός, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, την κακοποίησε σεξουαλικά στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 20 Οκτωβρίου 2017.

Τα φερόμενα ως θύματα δεν ήταν σε θέση να καταθέσουν το 2020 – Τώρα είναι

Κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι χρησιμοποιούν τακτικές καθυστέρησης για να κρατήσουν τον Γουάινσταϊν έγκλειστο, κάτι που η Μπλούμπεργκ αρνήθηκε. «Όπως είπαμε το 2020, υπήρχαν γυναίκες που δεν ήταν έτοιμες να προχωρήσουν με τη νομική διαδικασία. Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες είναι τώρα έτοιμες να προχωρήσουν», δήλωσε η Μπλούμπεργκ. Οι εισαγγελείς θα είναι έτοιμοι να εκδικάσουν την υπόθεση το φθινόπωρο, δήλωσε η Μπλούμπεργκ, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία δίκης.

Ο Γουάινσταϊν αναμένεται να ξαναπάει στο δικαστήριο στις 19 Ιουλίου.

Ο Γουάινσταϊν καταδικάστηκε επίσης σε 16 χρόνια κάθειρξη μετά από ξεχωριστή δίκη για βιασμό στην Καλιφόρνια. Αυτή η καταδίκη δεν επηρεάστηκε από την απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και δεν έχει αρχίσει να εκτίει την ποινή του στην Καλιφόρνια. 

Στις επιτυχημένες ταινίες της Miramax περιλαμβάνονταν οι ταινίες «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» και «Pulp Fiction». Το ομώνυμο κινηματογραφικό στούντιο του Γουάινσταϊν υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Μάρτιο του 2018.