Προς το τέλος του έτους τοποθετείται η εφαρμογή των αλλαγών στο επίδομα ανεργίας, οι οποίες -τουλάχιστον- για ένα εξάμηνο θα είναι σε πιλοτική βάση προκειμένου να δοκιμασθούν στην πράξη.

Οι αλλαγές θα αφορούν όσους καταστούν άνεργοι μετά την εφαρμογή του μέτρου, ενώ -κατ’ ουσίαν- θα περιλαμβάνουν την διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό και τον εργασιακό βίο των ανέργων.

Το επίδομα ανεργίας

Το θέμα αυτό όπως και η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας συζητήθηκαν κατά την χθεσινή επίσκεψη της υπουργού Εργασίας κυρίας Νίκης Κεραμέως στα γραφεία της διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η νέα υπουργός έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών στο επίδομα ανεργίας σημειώνοντας ότι «το υπάρχον σύστημα εφαρμόζεται πάνω από 50 χρόνια και έχει ξεπερασθεί από την πραγματικότητα».

Η νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος θα συναρτά το ύψος του από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται κοντά στο 75% του μισθού, ενώ θα μειώνεται μετά την πάροδο των πρώτων τεσσάρων μηνών.

Σήμερα το επίδομα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό (αναλογεί στο 55% του κατώτατου) και αυξάνεται σύμφωνα με αυτόν.

Στο σχέδιο, περιλαμβάνεται ανώτατο πλαφόν στα 1.100 ή 1.200 ευρώ το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ.

Χρονική διάρκεια

Ανοιχτό είναι το θέμα της επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας του επιδόματος. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.

Ταυτόχρονα θα καθιερωθεί η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Η κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργία.

Οι αλλαγές

Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ακόμα:

  •  Αλλαγές στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.
  •  Συνδυασμός του επιδόματος ανεργίας με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας. Και αυτό γιατί επιδιώκεται η συγχώνευση του επιδόματος και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.
  •  Απαραίτητη προϋπόθεση λήψης του επιδόματος σε σχέση με τα παραπάνω είναι ο άνεργος να είναι συνεχόμενα εργαζόμενος για 5-6 χρόνια.

Πηγή: ΟΤ