Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί πρέπει όλοι να φοράμε καθημερινά αντηλιακό

Γιατί πρέπει όλοι να φοράμε καθημερινά αντηλιακό

Δεν έχει σημασία η ηλικία ή ο τύπος δέρματος για να πάρουμε σοβαρά την προστασία του δέρματός μας.

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη ζωή, όπως μπορεί να γίνει και επικίνδυνος. Για αυτό είτε είσαι έφηβος (με ή χωρίς ακμή), είτε έχεις ανοιχτή ή σκούρα επιδερμίδα, είτε είσαι ηλικιωμένος, θα πρέπει να βάλεις το κατάλληλο αντηλιακό, αυτό που ταιριάζει στην περίπτωσή σου. Στην αγορά υπάρχουν εξειδικευμένες λύσεις προκειμένου όλοι να προστατεύονται σωστά και επαρκώς.

Αν έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα (ή/και δέρμα με ακμή) θα πρέπει να αποφεύγεις προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά ή αρώματα, PABA (para-aminobenzoic acid) ή οξυβενζόνη ακόμα και φυτικά αντηλιακά, που παρασκευάζονται με σαλικυλικό οξύ και ecamsule. Αν ταλαιπωρείσαι δε από την ακμή θα πρέπει να αποφεύγεις τα αντηλιακά που περιέχουν αλκοόλη όπως και τα λιπαρά αντιηλιακά που ενδέχεται να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Ως αρχή μπορείς να διαλέξεις ένα oil free αντιηλιακό και ακόμα καλύτερα να ρωτήσεις τον δερματολόγο σου.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση θα πάμε στην περίπτωση που έχεις ξηρό δέρμα. Εκεί, θα χρειαστείς ένα ενυδατικό αντηλιακό, σε μορφή γαλακτώματος (πρόσεξε ότι στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν ενυδατικά στοιχεία όπως για παράδειγμα βούτυρο καριτέ ή υαλουρονικό οξύ). Και σε αυτήν την περίπτωση φρόνιμο είναι να αποφύγεις προϊόντα με αλκοόλη που αφυδατώνουν την επιδερμίδα.

Εάν έχεις πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα προτίμησε αντηλιακό με υψηλή προστασία (>SPF 30+), το οποίο και θα εφαρμόζεις κάθε 2-3 ώρες και μετά τη βουτιά. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι συνεπής αν δεν θέλεις να καείς. Αυτή η αυστηρότητα ισχύει επιπλέον αν έχεις κάποια δερματική πάθηση ή/και ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

Αν είσαι από αυτούς με σκούρα απόχρωση δέρματος που δεν καίγονται εύκολα, είσαι πιο τυχερός μεν αλλά θα πρέπει να βάζεις και εσύ αντηλιακό δε, απλά με χαμηλότερο βαθμό προστασίας.

Αν έχεις τατουάζ, δερματολόγοι και tattoo artists συμβουλεύουν ότι θα πρέπει σίγουρα να βάζεις ένα με SPF 50, με αντιοξειδωτικούς αλλά και ενυδατικούς παράγοντες, το οποίο και θα εφαρμόζεις ένα τέταρτο πριν βγεις στον ήλιο, επαναλαμβάνοντας την εφαρμογή ανά δύο ώρες. Μόνο έτσι θα μπορέσει το αγαπημένο σου τατουάζ να μην φθαρεί και ξεθωριάσει… Αν έκανες τώρα τατουάζ, ξέχνα για κανένα μήνα τις παραλίες.

Εάν έχεις παιδιά, υπάρχουν τα ειδικά αντηλιακά για βρέφη και παιδιά με υποαλλεργικές συνθέσεις χωρίς άρωμα, που αντανακλούν και δεν απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία.

Εάν έχεις ηλικιωμένους στο περιβάλλον σου, να τους θυμίσεις ότι η ζωή εδώ δεν τελειώνει και ότι πρέπει και αυτοί να προσέχουν τον εαυτό τους βάζοντας ένα αντηλιακό που θα τους προστατέψει από τις κηλίδες ηλικίες, τις επιπλέον ρυτίδες και τον κίνδυνο ανάπτυξης δερματικών καρκίνων.

Οπότε, καλέ μου αναγνώστη. Το αντηλιακό πρέπει να το φοράς κάθε μέρα, όλο τον χρόνο, με μεγαλύτερη συνέπεια τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ηλιακή ακτινοβολία περιλαμβάνει υπέρυθρες, ορατές και υπεριώδεις ακτινοβολίες. Οι υπεριώδεις που μας ενδιαφέρουν στην περίπτωσή μας, δεν είναι ορατές και είναι αυτές που επηρεάζουν περισσότερο το δέρμα, αφού ευθύνονται για το μαύρισμα αλλά παράλληλα και την καταστροφή των δερματικών κυττάρων. Όταν ακούς για UVA και UVB να ξέρεις ότι αναφέρονται στους τύπους υπεριωδών, με την πρώτη να διαπερνά το δέρμα και να προκαλεί τη φωτογήρανση και τη δεύτερη να ευθύνεται για τα εγκαύματα και και όλες τις προκαρκινικές ή καρκινικές καταστάσεις.

Για αυτό, φορώντας αντηλιακό μειώνεις την εμφάνιση των πανάδων και των κηλίδων και το σημαντικότερο προστατεύεσαι από την πρόωρη γήρανση και τις δερματικές βλάβες.

Όπως χαρακτηριστικά μου είχε πει προ ετών μία έμπειρη beauty editor, η καλύτερη ενυδατική και αντιγηραντική κρέμα που πρέπει να βάζεις καθημερινά (και όλο τον χρόνο), είναι η αντηλιακή σου!

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024