Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σταύρος Ξαρχάκος: Η Σακελλαροπούλου του απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής

Σταύρος Ξαρχάκος: Η Σακελλαροπούλου του απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής

Το παράσημο στον Σταύρο Ξαρχάκο απονεμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως ύψιστη αναγνώριση στο πλούσιο και πολυσχιδές έργο του

Το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως ανέφερε στην προσφώνησή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας απονέμω σήμερα, κύριε Ξαρχάκο, το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, ως ύψιστη αναγνώριση στο πλούσιο και πολυσχιδές έργο σας. Ένα έργο που σφράγισε την ελληνική μουσική αντλώντας από το ανεξάντλητο κοίτασμα της παράδοσής μας, από το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι, τους ύμνους της εκκλησίας, τις οπερέτες και τις καντάδες, αλλά και από τη δυτική συμφωνική μουσική και την όπερα».

Στιγμιότυπο από την απονομή στον Σταύρο Ξαρχάκο

«Τα τραγούδια σας βρίσκονται στα χείλη κάθε Έλληνα»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας πως «οι σπουδές σας, κοντά στη Νάντια Μπουλανζέ στο Παρίσι και αργότερα στη σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, η γόνιμη συνεργασία σας με τον Λέοναρντ Μπερνστάιν, σας προίκισαν με γνώση και έμπνευση, τις οποίες μεταγγίσατε σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς σας. Ακάματος και ανήσυχος δημιουργός, ανοιχτήκατε σε όλα τα είδη και τα υπηρετήσατε υπό όλες τις ιδιότητες∙ ως συνθέτης, μαέστρος, καθοδηγητής μικρών ή μεγάλων μουσικών σχημάτων, υποστηρικτής των νέων δυνάμεων του ελληνικού τραγουδιού, πάντα παρών, σε μια δυναμική και ουσιαστική σχέση βαθιάς επικοινωνίας με το κοινό».

Ανέφερε επίσης ότι «τα τραγούδια σας βρίσκονται στα χείλη κάθε Έλληνα. Για να αναφέρω μόνο δύο έργα – σταθμούς στη μακρά σταδιοδρομία σας, συνεγείρατε το δημοκρατικό αίσθημα του λαού μας με τη μουσική σας για το «Μεγάλο μας τσίρκο», τη θρυλική παράσταση των Καρέζη – Καζάκου σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη μεσούσης της δικτατορίας, με τραγούδια που έγιναν σύμβολο του αγώνα κατά της χούντας, και επανεπεξεργαστήκατε μουσικά το ρεμπέτικο τραγούδι αποδίδοντας εκπληκτικά το ήθος του στη μουσική σας για την ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη. Ταυτόχρονα όμως, ως ενεργός πολίτης, προσφέρατε από δημόσιες θέσεις, διατηρώντας πάντοτε την ανεξαρτησία της σκέψης σας και την αυτονομία των επιλογών σας.

Καταληκτικά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε πως «με το παράσημο αυτό, η Πολιτεία τιμά μια προσωπικότητα που σφράγισε με την παρουσία της πολλές δεκαετίες ελληνικής μουσικής, αφήνοντας ανεξίτηλο ίχνος στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Στιγμιότυπο από την απονομή στον Σταύρο Ξαρχάκο

Sports in

Δεν παραχωρείται στη Ρεάλ και υπογράφει νέο συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ ο Άρνολντ

Ο 24χρονος Άγγλος διεθνής μπακ έχει συμβόλαιο με τους «κόκκινους», που λήγει το καλοκαίρι του 2025, αλλά σύμφωνα με το «Liverpool Echo», η διοίκηση δεν σκέφτεται να τον αφήσει να φύγει από το «Ανφιλντ».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024