Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ζακ Κωστόπουλος: Οργή και δάκρυα μετά την απόφαση - Κύμα συμπαράστασης και αντιδράσεις

Ζακ Κωστόπουλος: Οργή και δάκρυα μετά την απόφαση – Κύμα συμπαράστασης και αντιδράσεις

Στην ιστορία πέρασε η πολύκροτη δίκη με την ομόφωνη καταδίκη των δύο κατηγορουμένων. Οι ποινές για τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη. Το κλάμα της μητέρας. Το ξέσπασμα οργής και το πάγιο αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος.

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και οργής ανακοινώθηκαν στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας οι ποινές των δύο κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών στον μεσίτη (Αθανάσιο Χορταριά), ενώ με κάθειρξη πέντε ετών τιμώρησαν τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου (Σπυρίδων Δημόπουλο).

Στο άκουσμα της απόφασης το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε φωνάζοντας «φονιάδες, δολοφόνοι». Στη συνέχεια, η αστυνομία φυγάδευσε τους συγγενείς των δύο ενόχων ενώ το πλήθος φώναζε: «Η Zackie ζει τσακίστε τους ναζί».

Τα ελαφρυντικά για τους κατηγορουμένους εξόργισαν όσων στάθηκαν αλληλέγγυοι με το θύμα

Η έκρηξη οργής των δεκάδων που παρακολούθησαν την τελική συνεδρίαση του ΜΟΕ εκδηλώθηκε όταν το δικαστήριο ομόφωνα αναγνώρισε στους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου σύννομου βίου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος στον κοσμηματοπώλη.

Στωικά, μένοντας αγκαλιασμένοι στις θέσεις τους, η μητέρα και ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου άκουσαν με ανακούφιση αλλά και μια δόση πικρίας την απόφαση του δικαστηρίου. Η μητέρα του Ζακ κλαίγοντας μονολογούσε «είναι ένοχοι Ζαχαρία μου» εν μέσω χειροκροτημάτων ανθρώπων που στάθηκαν όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό τους. Παρούσα στη δίκη ήταν και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Η μητέρα του Ζακ καταφθάνει στο δικαστήριο

Το δικαστήριο απέρριψε όλους τους άλλους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, συντασσόμενο με την πρόταση του εισαγγελέα Στ. Κωσταρέλλου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, η εισήγηση του οποίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, υποστήριξε πως ο κοσμηματοπώλης εγκλώβισε το Ζακ Κωστόπουλο και τον χτυπούσε με μανία μέσα στα σπασμένα γυαλιά, ενώ θα μπορούσε να μην τον εγκλωβίσει στο κατάστημα, ζητώντας να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά ειδικά αυτά που αφορούν την ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος («δεν υπήρξε καμία ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος»).

Ως προς τον μεσίτη, αναφέρθηκε σε απολογία του, σύμφωνα με την οποία εκείνος ενήργησε ενστικτωδώς. «Δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση ότι χτυπούσε από αλτρουιστικά κίνητρα. Δεν υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος του από το θύμα» είπε ο εισαγγελέας. Οι δύο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν να τους χορηγηθούν τα ελαφρυντικά του προτέρου σύννομου βίου, της ανάρμοστης συμπεριφοράς θύματος και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο Αθ. Χορταριάς θα οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του, ενώ ο  Σπ. Δημόπουλος θα υποβληθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό όπως πρωτόδικα.

«Καταιγίδα» αντιδράσεων

Παρατηρήτριες και παρατηρητές της Διεθνούς Αμνηστίας παρακολούθησαν τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια διαδικασία της δίκης ενώ το Παρατηρητήριο «Justice For Zak/Zackie» μετέδιδε λεπτός προς λεπτό όλες τις καταιγιστικές εξελίξεις και μεταδίδοντας μετά την απόφαση το μήνυμα: «Ο Ζαχαρίας ήταν φως. Και είναι φως.Η δικαιοσύνη μικρή, λίγη, ανεπαρκής», δίνοντας ραντεβού το απόγευμα της Τετάρτης στην οδό Γλάδστωνος.

Πλήθος κόσμου στην πορεία για τον ΖΑΚ.

«Η ομόφωνη καταδίκη και στο Εφετείο των δολοφόνων του Ζακ/Zackie Oh Κωστόπουλου αποτελεί την ελάχιστη απαιτούμενη δικαίωση για τους γονείς του αδικοχαμένου ακτιβιστή και το πλατύ κίνημα που ζητούσε δικαιοσύνη», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

Δεν κρύβει όμως τον «προβληματισμό» για την «αποδοχή του ελαφρυντικού περί  «ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος» από το δικαστήριο, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι «οι τουλάχιστον άστοχοι χειρισμοί των αστυνομικών που επενέβησαν στο περιστατικό έχουν βγει πλέον εκτός κάδρου».

Αντί άλλου σχολίου παραθέτει τη φράση της μητέρας του Ζακ βγαίνοντας από το δικαστήριο: «Ξέρουμε όμως ότι ζούμε σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να αρκούμαστε στο λίγο. Λίγη δικαιοσύνη, λίγη υγεία, λίγος μισθός…».

Μετονομασία της οδού Γλάδστωνος

Από τη Νέα Αριστερά σχολιάζουν πως «κλείνει η αυλαία ενός από τα πιο φρικτά, ρατσιστικά και ομοφοβικά εγκλήματα των τελευταίων χρόνων (…) με την απόφαση του δικαστηρίου να φαίνεται πως «αποσκοπεί στον κατευνασμό(…)».

Η ΝΕΑΡ σημειώνει πως μετά το πέρας της δίκης στο εφετείο «το τραύμα παραμένει ανεπούλωτο, από την πρωτόδικη απαλλαγή των αστυνομικών μέχρι τις μικρές ποινές προς τους δύο πολίτες δολοφόνους, από την αναγνώριση ελαφρυντικών μέχρι την προηγηθείσα αποφυλάκιση για κοινωνικούς λόγους του μεσίτη, η αίσθηση που υπήρχε και σε κάποιον βαθμό παραμένει είναι πως κανείς δεν τιμωρήθηκε πραγματικά και αναλογικά για αυτή την άγρια δολοφονία».

Συμμετέχοντες στην πορεία αλλάζουν την πινακίδα

Το κόμμα της Αριστεράς επαναφέρει την πρόταση που έχει κατατεθεί και στο παρελθόν στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας από την Ανοιχτή Πόλη και άλλες δημοτικές παρατάξεις, δηλαδή τη μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, «ως μια χειρονομία δικαίωσης, επούλωσης του τραύματος και ολοκλήρωσης του πένθους, ως μια ρητή δήλωση πως η φασιστική κτηνώδης βία που οδήγησε στο θάνατο ενός νέου ανθρώπου δεν είναι ανεκτή ούτε στην Αθήνα, ούτε πουθενά».

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024