Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινη συμφωνία: Υπό αμφισβήτηση στο νέο Ευρωκοινοβούλιο οι περιβαλλοντικές πολιτικές

Πράσινη συμφωνία: Υπό αμφισβήτηση στο νέο Ευρωκοινοβούλιο οι περιβαλλοντικές πολιτικές

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και μικρότερες πολιτικές ομάδες ζητούν να ακυρωθεί η απαγόρευση των νέων οχημάτων εσωτερικής καύσης το 2035. Κάποιοι αντιδρούν και στους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα.

Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έρθει αντιμέτωπη με ένα διχασμένο Ευρωκοινοβούλιο για την προώθηση φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων, δείχνουν τα σχέδια θέσεων των μεγάλων πολιτικών ομάδων.

Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου μήνα, οι ευρωβουλευτές συζητούν τις προτεραιότητες των πολιτικών τους για την επόμενη πενταετία. Τα προσχέδια αυτών των θέσεων δείχνουν ότι κάποιες ομάδες σχεδιάζουν να μπλοκάρουν νέες κλιματικές πολιτικές ή να αποδυναμώσουν τις υφιστάμενες, αναφέρει το Reuters που είδε τα έγγραφα.

Τόσο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕPP), η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και οι Σοσιαλιστές και Μεταρρυθμιστές (S&D), η τέταρτη μεγαλύτερη, επιθυμούν να ανασταλεί η απαγόρευση πώλησης νέων οχημάτων εσωτερικής καύσης από το 2025.

Η ομάδα Σοσιαλιστών και Μεταρρυθμιστών «θα ασκήσει πιέσεις για την ακύρωση της απαγόρευσης» αναφέρει το σχέδιο των θέσεων της ομάδας. Τάσσεται επίσης κατά την πρότασης που αναμένεται από την Κομισιόν για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

«Εν μέσω πρωτοφανών παγκόσμιων προκλήσεων, κλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας και αύξησης του κόστους άνθρακα, ανησυχούμε για τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης αυτού του φιλόδοξου κλιματικού στόχου» αναφέρει το προσχέδιο θέσεων.

To κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (Reuters)

Το αντίστοιχο έγγραφο του EPP δεν αναφέρεται στον στόχο του 2040. Λέει ότι η ομάδα στηρίζει τους υφιστάμενους κλιματικούς στόχους, ζητά όμως αναβολή άλλων πολιτικών, όπως η επικείμενη απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που συνδέονται με την αποδάσωση.

Από κοινού, το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές και Μεταρρυθμιστές κατέχουν 266 από τις 720 έδρες  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι προτάσεις για αναθεώρηση των περιβαλλοντικών πολιτικών μπορεί πάντως να βρουν στήριξη και από τη νεοσύστατη ακροδεξιά συμμαχία των Πατριωτών για την Ευρώπη, η οποία κατέχει 84 έδρες.

Παρόλα αυτά, η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η δεύτερη μεγαλύτερη στο Στρασβούργο με 136 βουλευτές, τάσσεται κατά της αποδυνάμωσης της πράσινης ατζέντας και επιθυμεί έναν φιλόδοξο κλιματικό στόχο για το 2040, δείχνει το προσχέδιο των θέσεων της ομάδας.

Την ίδια στάση κρατούν οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι της ομάδας Renew, οι οποίοι κατέχουν από κοινού 129 έδρες.

«Αναμένουμε από την Επιτροπή να δεσμευτεί στη συνέχιση της Πράσινης Συμφωνίας… χωρίς υποχωρήσεις» αναφέρει το σχέδιο θέσεων της Renew.

Ο διχασμός των κομμάτων για τις πράσινες πολιτικές δημιουργεί πονοκέφαλο για την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα προσπαθήσει την επόμενη εβδομάδα να εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών και να εκλεγεί για δεύτερη θητεία.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024