IPO: Εταιρείες αφήνουν στην άκρη τα σχεδιά τους για την ευρωπαϊκή αγορά
Περισσότερα από 14 δισ. δολάρια αντλήθηκαν από IPOs στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέχρι στιγμής φέτος
Η ευρωπαϊκή αγορά των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς το 2024. Όμως το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά τόσο τις ευρωεκλογές όσο και τις πρόωρες γαλλικές εκλογές, οδήγησε πολλές μη εισηγμένες εταιρείες στο να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Περισσότερα από 14 δισ. δολάρια αντλήθηκαν από IPOs στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέχρι στιγμής φέτος, σηματοδοτώντας το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από την παγκόσμια «έκρηξη» το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Το πόσο πιθανό είναι να διατηρηθεί αυτή η δυναμική στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους είναι λιγότερο βέβαιο, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος και οι ασταθείς χρηματιστηριακές αγορές αποτρέπουν τις εταιρείες από το να κάνουν το μεγάλο βήμα.
Την ίδια ώρα, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια προχωρούν σε εξαγορά των υποψήφιων για αρχική δημόσια προσφορά εταιρειών. Τουλάχιστον δύο εταιρείες με σχέδια για IPO εξαγοράστηκαν πρόσφατα, σημειώνει το Bloomberg. Το σχέδιο της Flix SE για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο εγκαταλήφθηκε όταν η επενδυτική εταιρεία EQT AB συνεργάστηκε με την γερμανική Klaus-Michael Kühne για να αποκτήσει το 35% των μετοχών.
Η Platinum Equity ήρθε σε συμφωνία για τη γερμανική εταιρεία κατασκευής αναπηρικών αμαξιδίων Sunrise Medical της Nordic Capital, μόλις μια εβδομάδα αφότου η εταιρεία παρουσίασε τα σχέδιά της για IPO.
Οι εξαγορές θα έχουν τον πρώτο λόγο
Οι προσφορές εξαγοράς μπορούν να αποτελέσουν μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να αντλήσουν μετρητά μέσω IPO. Η Golden Goose Group SpA, η οποία υποστηρίζεται από την Permira, ανέβαλε την πώληση μετοχών της στο Μιλάνο τον περασμένο μήνα. Η Tendam, μια εταιρεία πώλησης ειδών ένδυσης αποφάσισε επίσης να αναβάλει τα σχέδιά της να εισαχθεί αυτό το καλοκαίρι στη Μαδρίτη, ανέφερε το Bloomberg.
Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου εξακολουθούν να διστάζουν να πληρώσουν υψηλά ποσά για σχετικά άγνωστες νέες μετοχές. Πριν πουλήσει ένα μερίδιό της, η Flix ανέβαλε την προγραμματισμένη εισαγωγή στο χρηματιστήριο κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω διαφωνιών με τους υποψήφιους αγοραστές που αφορούσαν την αποτίμησή της.
Ενώ οι αγορές συγχωνεύσεων και εξαγορών παρουσιάζουν ένα παρόμοιο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, αυτό μειώνεται και τα ιδιωτικά κεφάλαια τείνουν να είναι πιο γενναιόδωρα με τις αποτιμήσεις που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, δήλωσαν τραπεζίτες στο Bloomberg.
«Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν μεγάλα ποσά στην άκρη που πρέπει να αξιοποιηθούν, οπότε είναι συχνά πρόθυμα να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για να αποκτήσουν μια εταιρεία από αυτές που επί του παρόντος μπορούν να πραγματοποιήσουν δημόσια εγγραφή», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Liberum, Γιόακιμ Κλέμεντ.
«Οι εταιρείες που αναζητούν νέα κεφάλαια επιλέγουν έτσι συχνά να εξαγοραστούν από ιδιωτικά κεφάλαια ή ανταγωνιστές αντί για IPO». «Καθώς το κλίμα για τις δημόσιες εγγραφές βελτιώνεται, πιστεύουμε ότι το εκκρεμές θα γυρίσει όλο και περισσότερο υπέρ των εισαγωγών», δήλωσε.
Πηγή: ot.gr
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι
- Πώς ο Μασκ τίναξε τη μπάνκα των εκλογών και ανέβασε την Tesla πάνω από το 1 τρισ.
- Superman: Ιστορικό ρεκόρ για το νέο trailer με 250 εκατ. προβολές σε 24 ώρες
- «Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»