Η άσκηση που σας δείχνει πόσα χρόνια θα ζήσετε (βίντεο)
Η Δρ Natalie Azar μιλά για την άσκηση, την οποία ορισμένοι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου χρησιμοποιούν για να μετρήσουν τη μακροζωία των ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 51 και 80 ετών.
Στο ερώτημα για το πόσο υγιείς είμαστε και πόσος χρόνος μας απομένει στη γη ίσως να απαντά μια άσκηση.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές που ήταν απασχολημένες με το κυνήγι της τροφής ή την επιβίωση από επιδημίες, οι περισσότεροι από εμάς σήμερα έχουμε το χρόνο και τα μέσα να διατηρούμε τους εαυτούς μας όσο το δυνατόν πιο υγιείς – πράγμα που σημαίνει ότι ζούμε κατά μέσο όρο πολύ περισσότερο.
Υπάρχουν επίσης πολλοί απτοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μετρήσουμε την υγεία, με μια γιατρό στις ΗΠΑ να μοιράζεται ένα απλό τεστ που πιστεύει ότι μπορεί να προβλέψει πόσα χρόνια σας απομένουν
Σε ένα επεισόδιο του Today Show, η Δρ Natalie Azar μίλησε στους τηλεθεατές για το τεστ, το οποίο ορισμένοι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου χρησιμοποιούν για να μετρήσουν τη μακροζωία των ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 51 και 80 ετών.
«Είναι ένας έμμεσος δείκτης της υγείας σας», εξήγησε η ίδια, εξηγώντας ότι ονομάζεται δοκιμασία«sit to stand test» ή δοκιμασία «sit-rising test» (SRT).
Ποια είναι αυτή η άσκηση;
Αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το τεστ για τον εαυτό σας, είναι πολύ απλό.
Πηγαίνετε από όρθια θέση σε σταυροπόδι στο έδαφος πριν σηκωθείτε ξανά χωρίς να χρησιμοποιήσετε κανένα μέρος του σώματός σας εκτός από τα πόδια και τους κεντρικούς μύες.
Δείτε την στάση από το Montreal Gazette:
Όλοι όσοι λαμβάνουν μέρος στο τεστ ξεκινούν με μια βαθμολογία από το 10, με αφαίρεση ενός βαθμού για οποιοδήποτε από τα παρακάτω:
- Χέρι που χρησιμοποιείται για στήριξη: -1 βαθμός
- Γόνατο που χρησιμοποιείται για στήριξη: -1 βαθμός
- Αντιβράχιο που χρησιμοποιείται για στήριξη: -1 πόντος
- Ένα χέρι στο γόνατο ή στο μηρό: -1 βαθμός
- Πλευρά του ποδιού που χρησιμοποιείται για στήριξη: -1 βαθμός
Δοκιμάστε το και δείτε πώς θα τα πάτε
Τώρα μπορεί να αναρωτιέστε τι στο καλό έχει να κάνει με την υγεία σας το να κάθεστε κάτω και να σηκώνεστε πάλι όρθιοι, με τον Dr Azar να εξηγεί ότι η μυοσκελετική ικανότητα μπορεί να συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία.
Υπάρχει επίσης και επιστημονική υποστήριξη για το τεστ, με μια έκθεση του 2012 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας να εξηγεί ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του τεστ και του προσδόκιμου ζωής των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 51 έως 80 ετών.
Η έκθεση πρόσθεσε ότι τα άτομα που έλαβαν βαθμολογία 0-3 είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από ό,τι όσοι είχαν βαθμολογία 8-10.
«Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο χαμηλότερη ήταν η βαθμολογία, είχατε επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνετε μέσα στα επόμενα έξι χρόνια», δήλωσε ο Δρ Αζάρ, προσθέτοντας ότι οκτώ βαθμοί ή υψηλότεροι είναι το ιδανικό.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες που συγκέντρωσαν υψηλότερη βαθμολογία στη μελέτη ήταν οι γηραιότεροι στην ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν ούτως ή άλλως αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
- Κρίσιμη σύνοδος στις Βρυξέλλες – Συρία, Ουκρανία και ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο
- Κίνημα Δημοκρατίας: Εξαπάτηση τα μέτρα που ανήγγειλε ο Μητσοτάκης, λένε οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Κασσελάκη
- ΗΠΑ: To Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει αν η απαγόρευση του TikTok πλήττει την ελευθερία του λόγου
- Άρης: «Μέσα» ο Σιφουέντες, ατομικό για Μορόν και Μάγιο
- Κομμένο πεπόνι αξίας 26 εκατ. φέρνει πόλεμο στους Christie’s
- Απορρίφθηκε η έφεση της ΑΕΚ στο ΑΣΕΑΔ – Χωρίς κόσμο με το Λαύριο