Συνδέεται ο ύπνος με την μοναξιά; Επιστήμονες απαντούν
Σε έρευνα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας του 2024, περίπου 1 στους 3 ενήλικες ανέφερε ότι αισθανόταν μοναξιά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
- Αυτά είναι τα όπλα και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στη γιάφκα στο Παγκράτι - Πολυβόλα, σφαίρες και χειροβομβίδες
- Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2024
- Εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο μαθητή της - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Όλοι μας έχουμε νιώσει μοναξιά κάποια στιγμή, αν και για μερικούς ανθρώπους αυτό το συναίσθημα είναι περισσότερο παρόν. Σε έρευνα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας του 2024, περίπου 1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ ανέφερε ότι αισθανόταν μοναξιά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Αλλά η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας εκπληκτικός τρόπος για να απαλύνετε αυτό το συναίσθημα. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της υγείας του ύπνου και της μοναξιάς μεταξύ 2.297 ενηλίκων στις ΗΠΑ.
Ορισμένες προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο ενός ατόμου, ενώ άλλες έδειξαν ότι ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα μοναξιάς
Διαπίστωσε ότι ο καλός ύπνος συνδέεται με μείωση του αισθήματος μοναξιάς. (Η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για τους ενήλικες είναι μεταξύ επτά και εννέα ωρών).
Συναισθηματική και κοινωνική μοναξιά;
Κάθε συμμετέχων στη μελέτη συμπλήρωσε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο ύπνου και αξιολογήθηκε στην κλίμακα μοναξιάς De Jong Gierveld, η οποία μετρά τη συναισθηματική και κοινωνική μοναξιά.
Η «συναισθηματική μοναξιά» ορίστηκε στη μελέτη ως η έλλειψη μιας στενής σχέσης, όπως αυτή με έναν σύντροφο. Η «κοινωνική μοναξιά» ορίστηκε ως η έλλειψη ενός ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.
«Μπορεί να νιώθουμε πιο ανήμποροι, να έχουμε χαμηλότερη αίσθηση της αυτοεκτίμησης ή της αυτοπεποίθησης, τότε μπορεί να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι νιώθουμε μόνοι και απομονωμένοι»
Υπήρξε ισχυρότερη σχέση μεταξύ του καλύτερου ύπνου και της χαμηλότερης μοναξιάς -ιδίως της συναισθηματικής μοναξιάς- για τους νεότερους ενήλικες, αν και οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι για τον λόγο. Η ποιότητα του ύπνου μετρήθηκε με την αξιολόγηση της τακτικότητας του ύπνου, της ικανοποίησης, του χρόνου, της διάρκειας, της αποτελεσματικότητας και της εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για να γίνει κατανοητό γιατί η ηλικία μπορεί να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ ύπνου και μοναξιάς, χρειάζονται περισσότερες έρευνες. «Θέλω να δω περισσότερες μελέτες που να ενισχύουν αυτό το αφήγημα, επειδή υπάρχουν κάποιες αντικρουόμενες μελέτες στο παρελθόν που έχουν δείξει ότι η ηλικία δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη συσχέτιση». δήλωσε στη HuffPost η Nicole Moshfegh, κλινική ψυχολόγος με έδρα το Λος Άντζελες, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
Γιατί μπορεί τα συναισθήματα μοναξιάς να σχετίζονται με τον τρόπο που κοιμόμαστε;
Ορισμένες προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο ενός ατόμου, ενώ άλλες έδειξαν ότι ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα μοναξιάς. «Το βλέπω ως μια αμφίδρομη σχέση σε αυτό το σημείο», δήλωσε η Moshfegh.
Ενώ ο κακός ύπνος δεν οδηγεί απαραίτητα σε συναισθηματικό πρόβλημα, μπορεί μερικές φορές να αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει, δήλωσε η Yishan Xu, κλινική ψυχολόγος με έδρα την Καλιφόρνια. Η Xu δεν συμμετείχε στην πρόσφατη μελέτη.
Και οι δύο ψυχολόγοι που μίλησαν στη HuffPost ανέφεραν μερικούς λόγους για τους οποίους ο κακός ύπνος μπορεί να συμβάλει στο αίσθημα μοναξιάς ενός ατόμου.
Πρώτον, ένα άτομο μπορεί να ενδιαφέρεται λιγότερο για την αλληλεπίδραση με τους άλλους και να αποσύρεται από τις κοινωνικές συναναστροφές αν δεν είναι καλά ξεκούραστο, δήλωσε η Xu.
Επιπλέον, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά για να καλύψουμε τις ανάγκες του σώματός μας, «μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με προβλήματα όσον αφορά τη διάθεση και το άγχος», δήλωσε η Moshfegh.
«Μπορεί να νιώθουμε πιο ανήμποροι, να έχουμε χαμηλότερη αίσθηση της αυτοεκτίμησης ή της αυτοπεποίθησης, τότε μπορεί να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι νιώθουμε μόνοι και απομονωμένοι».
Ένα άτομο μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο και να ερμηνεύει όσα του κάνουν ή του λένε οι άλλοι μέσα από έναν αρνητικό πρίσμα, εξήγησε η Xu. Μένει το αίσθημα ότι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν ή δεν τους συμπαθούν.
*Πηγή: Huffpost.com | Seraphina Seow
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις