Αν και μιλούν για σύγκλιση, τουλάχιστον σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, μάλλον είναι νωρίς ακόμη και γι’ αυτό αν δει κανείς τις τροπολογίες που κατέθεσαν ξεχωριστά για το ίδιο θέμα, ζητώντας περίπου τα ίδια, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα δύο κόμματα κατέθεσαν τις τροπολογίες τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που συζητείται την Πέμπτη (11/7) στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την ανάγκη επέκτασης του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό.

Συγκεκριμένα, και οι δύο τροπολογίες αφορούν στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων, οι οποίες μπορεί να έχουν κάποιες διαφορές στις αιτιολογικές τους εκθέσεις, όμως διατυπώνουν σχεδόν τα ίδια αιτήματα.

Διαφορές ολίγων ημερών, αιτήματα ίδια

Για παράδειγμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν πως αν ο εργαζόμενος έχει εργαστεί 100 ημέρες, πρέπει να δικαιούται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως το επίδομα ανεργίας πρέπει να έχει διάρκεια 4 μηνών και 5 ημερών αν ο εργαζόμενος έχει εργαστεί από 101 έως 120 ημέρες, ενώ η μόνη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι βάζει όριο τις 125 μέρες…

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως αν ο εργαζόμενος έχει δουλέψει από 121 έως 149 ημέρες, πρέπει να δικαιούται επίδομα για 5 μήνες, με το ΠΑΣΟΚ να σημειώνει πως ο χρόνος εργασίας πρέπει να ξεκινά από τις 126 μέρες και όχι από τις 121.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ

«Θέμα: ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Κατάθεση Τροπολογίας για Επέκταση του Επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων. Η αδικία πρέπει να σταματήσει εδώ».

Εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, οι τομεάρχες Εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος, Τουρισμού, Καλλιόπη Βέττα και Κοινωνικής Συνοχής, Κατερίνα Νοτοπούλου, κατέθεσαν σήμερα τροπολογία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείο Τουρισμού που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια, αναφορικά με την ανάγκη επέκτασης του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων στον επισιτισμό- τουρισμό.

Όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση της Τροπολογίας, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη καθώς καλύπτει την μεγάλη κοινωνική ανάγκη στήριξης των ανθρώπων του επισιτισμού- τουρισμού, οι οποίοι, λόγω των οικονομικών συνθηκών που η χώρα βιώνει, όπως η κρίση ακρίβειας, η πτώση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και στην στέγαση, αντιμετωπίζουν πια σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Η εποχική φύση της εργασίας τους, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο που το επίδομα ανεργίας έχει θεσπιστεί να δίνεται, συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Η παρούσα ρύθμιση βασίζεται στην λογική της κλιμακωτής αύξησης του επιδόματος ανεργίας, ανάλογα με τις μέρες εργασίας και σαν παράλληλο στόχο έχει την αντιμετώπιση του ευρύ φαινομένου, για τον συγκεκριμένο κλάδο, της αδήλωτης και μαύρης εργασίας.

«Απλά να θυμίσουμε ότι η ρύθμιση των Κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, που μέχρι τώρα ισχύει, όριζε πως ένας εργαζόμενος που έχει δουλέψει από 100 μέχρι 149 μέρες, δικαιούται επίδομα μόνο για 3μήνες και 5 μέρες. Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προβλέπει, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει εργαστεί 100 ημέρες, να δικαιούται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών. Αν ο εργαζόμενος έχει εργαστεί 101 έως 120 ημέρες, το επίδομα ανεργίας να διαμορφώνεται σε διάρκεια 4 μηνών και 5 ημερών. Και τέλος, αν ο εργαζόμενος έχει δουλέψει από 121 έως 149 ημέρες, να δικαιούται επίδομα για 5 μήνες».

Το μέχρι τώρα ισχύον πλαίσιο αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό να βρίσκονται χωρίς εισόδημα για πάνω από τρεις μήνες, όπου αναμένουν και πάλι την έναρξη της σεζόν. Με την παράταση των 2 μηνών που προτείνεται, καλύπτεται σε κάποιο βαθμό το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου-λειτουργίας των ξενοδοχείων και των εποχικών καταστημάτων επισιτισμού, ενώ δημιουργείται ένα δίχτυ ασφαλείας για τους ανθρώπους του κλάδου.

Όπως σημειώνουν οι τρεις αρμόδιοι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, «ο εμπαιγμός και η αδικία για τους ανθρώπους που στηρίζουν την λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας, πρέπει να σταματήσει εδώ. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει δεκτή την τροπολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ειδικά αυτή την στιγμή που οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, και ειδικά οι εποχικοί, πλήττονται από τις αντεργατικές της ρυθμίσεις και τις πολιτικές φτώχιας που έχει επιβάλει στον κόσμο της εργασίας».

Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ

Θέμα: «Επέκταση τακτικής επιδότησης ανεργίας των εποχικά εργαζομένων».

Με την προτεινόμενη τροπολογία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ελλιπούς κάλυψης των ανέργων εποχικών εργαζομένων και, κατά συνέπεια, της στέρησης εισοδήματος των εργαζομένων αυτών λόγω της εποχικότητας της εργασίας.

Αν και οι εποχικοί εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τις ιδιαίτερα απαιτητικές έως και εξαντλητικές συνθήκες, από άποψης χρόνου και ποιότητας εργασίας, με το ν. 3986/2011 (άρθρο 39 παρ. 1), τέθηκε όριο για το επίδομα των εποχιακά απασχολούμενων, από 1.1.2013, το οποίο θα προσδιοριζόταν στα 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για την τελευταία τετραετία ενώ από την 1.1.2014, το όριο θα περιοριζόταν ακόμα περισσότερο στα 400 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Αυτό, στην πράξη, θα σήμαινε ότι δεν θα έπαιρνε καθόλου επίδομα η πλειοψηφία των εποχιακά εργαζομένων που δούλευαν πριν από το 2010 .

Στην προσπάθεια βελτίωσης της εν λόγω αρνητικής διαμορφωθείσας κατάστασης, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία (άρθρο 26 του ν. 4203/2013), έγκαιρα (πριν την έναρξη της νέας επιδότησης δυνάμει του άρθρου 39 του ν.3986/2011), ρύθμισε την επιδότηση των απασχολούμενων σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα, προβλέποντας ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι που έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.

Σήμερα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον εκτός ενισχυμένης εποπτείας, ενώ έχουν διαμεσολαβήσει η πανδημία του κορωνοϊού, η ενεργειακή κρίση και η ραγδαία μείωση των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών λόγω του κύματος μεγάλων ανατιμήσεων, οι εποχικοί εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι: παρότι άνεργοι, παραμένουν χωρίς εισόδημα για περίπου τρεις μήνες μέχρι να επαναπροσληφθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, αφενός η παραπάνω κατηγορία ανέργων θα μπορέσει στην παρούσα περίοδο να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες διαβίωσης και, αφετέρου, παρέχονται ισχυρά κίνητρα ασφάλισης, δεδομένου ότι η εποχική εργασία χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι, δικαιούνται:

α) επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 100 ημέρες εργασίας.

β) επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 4 μηνών και 5 ημερών, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει από 101 έως 125 ημέρες εργασίας.

γ) επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 5 μηνών, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει από 126 έως 149 ημέρες εργασίας.