Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς γίνεται έξω από το Μαξίμου

Η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς γίνεται έξω από το Μαξίμου

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους με απώτερο στόχο την κυριαρχία στην κεντροαριστερά

Ανεβάζουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της μάχης για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά, και με δεδομένο ότι… δυσκολεύονται να βάλουν στην άκρη την φιλοδοξία τους για ηγετικό ρόλο στο εγχείρημα.

Χωρίς να προσπερνούν τις εσωκομματικές έριδες, αμφότεροι οι πρόεδροι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, «χτυπούν» την κυβέρνηση σε σειρά θεμάτων και εκεί που πονάει περισσότερο, δηλαδή στο θέμα της ακρίβειας, ενώ ανταλλάσσουν και μεταξύ τους μπηχτές, εμφανίζοντας εαυτούς ως έχοντες την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ό,τι αφορά την πολυσυζητημένη σύγκλιση.

Η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς γίνεται και μέσω της επίθεσης στην κυβέρνηση

Ενδεικτικές είναι οι φράσεις του Στέφανου Κασσελάκη, στο πλαίσιο της επίθεσης που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση για τη συμμετοχή του δημοσίου στην τράπεζα Αττικής:

«Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αναλόγως και να «περπατήσουμε» μαζί σε αυτόν τον δρόμο. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης», έγραφε ως υστερόγραφο στην πρώτη του ανάρτηση για το θέμα, ενώ στη δεύτερη σχολίαζε:

«Τελικά τον δρόμο της σύγκρουσης με τα συμφέροντα περπατήσαμε μόνοι μας. Πού εξαφανίστηκαν τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγείται…

Στο επίκεντρο της κριτικής του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι και η αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ, το οποίο και καλεί να την πάρει πίσω, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που μιλά για ρεσιτάλ διαστρέβλωσης της αλήθειας.

«Ακρίβεια ίσον Μητσοτάκης, έμμεσοι φόροι ίσον Μητσοτάκης. (…) Άλλος ΦΠΑ στον χέρι, άλλος στον τραπέζι. Ποιον ωφελεί αυτό; Μα φυσικά τις μεγάλες αλυσίδες που πουλάνε takeaway. (…) Κόψατε τις διακοπές στους Έλληνες, κόψατε το air condition με το ακριβό ρεύμα, τώρα πάτε να τους κόψετε και τον καφέ;» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σε συνέντευξή του στο MEGA εξάλλου ο κ. Κασσελάκης είχε επαναλάβει: «Πρέπει όλα τα στελέχη να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για σύγκλιση στην ευρύτερη Αριστερά και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί οποιασδήποτε συνεννόησης (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ). Και φυσικά να στηρίξει τον πρόεδρο του κόμματος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τέτοια συνεννόηση».

Είχε δε προαναγγείλει τις αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες του καλώντας σε συμπόρευση το ΠΑΣΟΚ:

«Να αρχίσουμε την συζήτηση της σύγκλισης. Εγώ ο ίδιος στην ομιλία μου στην ΚΕ το Σάββατο, είπα ότι στις επόμενες  προτάσεις νόμου – τροπολογίες που θα έχουμε στην Βουλή, στο ζήτημα των τραπεζών και τα υπερκέρδη τους που ζημιώνουν τον ελληνικό λαό, ότι εκεί θα απευθυνθώ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – όποια και αν είναι αυτή -όταν οι προτάσεις είναι έτοιμες, για να συνεργαστούμε στο να τις βελτιώσουμε. Και αν είναι ένα πλαίσιο που υπάρχει συναίνεση, τότε έχει καλώς»…

Ανδρουλάκης: Η στρατηγική μου για την κεντροαριστερά…

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, που διαμηνύει εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ πως «η μετατροπή του από κόμμα σε συνιστώσα δεν είναι αποδεκτή»,  ξεκαθαρίζει:

«Και επειδή ακούω πολλά για την κεντροαριστερά, η κουβέντα αυτή ανοίξει και το 2019. Από τα ίδια πρόσωπα με 32% ΣΥΡΙΖΑ και 8% ΠΑΣΟΚ.

Τώρα την ξανανοίγουν τα ίδια περίπου πρόσωπα, με 13% ΠΑΣΟΚ και 15% ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική μου για την κεντροαριστερά είναι μία. Δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως διευρύνεται αμφίπλευρα. Και πιστεύω ότι με αυτόν τον τόπο μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα, γιατί είναι ένα σχέδιο, ρεαλιστικό και προοδευτικό. Ο αγώνας, η ενότητα και η προοπτική της παράταξης είναι για μένα η πυξίδα. Αν ξεπεράσουμε γρήγορα αυτή την εσωστρέφεια, που δημιουργήθηκε, με έναν θετικό πολιτικό τρόπο, θα τα καταφέρουμε».

«Δεν μπαίνω σε παρασκηνιακά παιχνίδια με στελέχη που μεταπήδησαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα»

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πίστεψαν ότι αλλάζοντας ηγεσία και σύμφωνα με τις υποσχέσεις του αρχηγού τους, θα είχαν μεγάλα ποσοστά, όμως συνέχισαν την πτωτική τους πορεία.

Παρόλα αυτά είμαι θετικός σε αυτές τις πρωτοβουλίες, και το απέδειξα στην πρόταση δυσπιστίας. Δηλαδή αν υπάρχει ένα ζήτημα, που να μπορούμε να συμφωνήσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αφορά λάθη της κυβέρνησης, σε μία κοινή στρατηγική, πχ για την ακρίβεια, για το ολιγοπώλιο, για τα Τέμπη. Είμαι θετικός και το απέδειξα, αλλά πάντα στο προσκήνιο. Εγώ με παρασκηνιακές διαδικασίες παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα, και επειδή έχασαν την καρέκλα, θέλουν να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ ή να δημιουργήσουν μια ρευστότητα για να ξαναπαίξουν ρόλο, δεν μπαίνω σε τέτοια παιχνίδια του παρασκηνίου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ( που βρίσκεται σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών)  σε καθημερινή βάση, συνεχίζει την πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας ζητήματα που είναι στο επίκεντρο της ατζέντας του, όπως η αναβάθμιση του ΕΣΥ, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος των πολιτών, τα εργασιακά δικαιώματα, η ανάπτυξη και, φυσικά, η ακρίβεια. Χθες συναντήθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό και εξέφρασε την στήριξή του στα αιτήματα των εργαζομένων για Συλλογικές Συμβάσεις, Επίδομα Ανεργίας στους πέντε μήνες, επίδομα μητρότητας στις εργαζόμενες του κλάδου.

Sports in

Πέθανε 20χρονος τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/7) από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα Γουαγιακίλ, Τζάστιν Κορνέχο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024