Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σερβιριζόμενο καφέ «κερνάει» η Κουμουνδούρου, take away η Πειραιώς ενώ ο πληθωρισμός δεν πάει διακοπές

Σερβιριζόμενο καφέ «κερνάει» η Κουμουνδούρου, take away η Πειραιώς ενώ ο πληθωρισμός δεν πάει διακοπές

Πάμε για καφέ;... Ο ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στο αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων στάθηκε αφορμή να ξεσπάσει κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την ίδια ώρα που νέες εστίες πληθωριστικών πιέσεων ξεπηδούν.

Καλοκαιρινός καβγάς ξέσπασε μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τιμή του καφέ. Το μέτρο της κυβέρνησης που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου προβλέπει δύο ταχύτητες στον ΦΠΑ με τα νεύρα των καταναλωτών και των επιχειρηματιών να φτάνουν στα όριά τους, όχι λόγω της καφεΐνης.

Με τον σερβιριζόμενο καφέ στο 13% και τον take away στο 24% η γκρίνια μεγαλώνει για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται στο εθνικό ρόφημα των Ελλήνων και τα πολιτικά κόμματα παίρνουν θέση στον… πόλεμο του καφέ.

Καφές 24%: «Ώπα! Τι γίνεται εδώ;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, πήρε τους δρόμους και πήγε για καφέ σχολιάζοντας τις τσουχτερές τιμές για καθήμενους εξαιτίας της επιβολής ΦΠΑ 24%.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθεται σε μία καφετέρια και, αφού παραγγέλνει καφέ, κοιτάζει τον λογαριασμό…

«Ώπα! Τι γίνεται εδώ; ΦΠΑ 24%. Νόμιζα ότι άλλα μας είχε πει ο κ. πρωθυπουργός. Κρίμα κι είχα πιστέψει τα πρωτοσέλιδα και λέω για μια φορά ο κ. Μητσοτάκης τηρεί τις δεσμεύσεις του», λέει στο βίντεο που ανάρτησε το TikTok με εμφανή ειρωνική διάθεση.

«Ακρίβεια = Μητσοτάκης. Έμμεσοι φόροι = Μητσοτάκης»

Στο βίντεο εμφανίζονται δημοσιεύματα με τίτλους «Μητσοτάκης: Χτύπημα στην ακρίβεια με μειωμένο ΦΠΑ σε καφέ και ταξί» ή «Μόνιμοι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε ταξί και καφέ».

@skasselakis♬ πρωτότυπος ήχος – Stefanos Kasselakis

Κάπου εκεί εμφανίζεται και πάλι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προτείνει «νέους τίτλους»: «Ακρίβεια = Μητσοτάκης. Έμμεσοι φόροι = Μητσοτάκης».

Και προσθέτει, δείχνοντας βίντεο με συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στο MEGA: «Πώς το είπε αυτός ο υπουργός, ο οποίος είναι φανατικός του κ. Μητσοτάκη; Κάτι για προς τα κάτω είχε πει».

Σημειωτέον ότι στη συνέντευξή του στο Live News, ο κ. Γεωργιάδης διατεινόταν πως «οι φόροι με Μητσοτάκη μόνο προς τα κάτω. Τελεία!»…

«Πάρτε πίσω αυτό το άδικο μέτρο»

«Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τον ΦΠΑ στο 24% σε όλα τα προϊόντα παντού. Ή μάλλον, άλλος ΦΠΑ στο χέρι, άλλος ΦΠΑ στο τραπέζι», τονίζει ο κ. Κασσελάκης.

Και ρωτά: «Ποιον ωφελεί αυτό;». Για να απαντήσει: «Μα φυσικά, τις μεγάλες αλυσίδες που πουλάνε ‘takeaway’. Για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία της εστίας, δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Καφέ

Από το βίντεο Κασσελάκη για τον ΦΠΑ στον καφέ

Όπως τονίζει, «τελείως παράλογο, τελείως άδικο» και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να πάρει πίσω αυτό το άδικο μέτρο και να αφήσει τον Έλληνα να ευχαριστηθεί τον καφέ του σε μια τιμή αξιοπρέπειας».

«Κόψατε τις διακοπές στους Έλληνες, κόψατε το air condition με το ακριβό ρεύμα, καλά, τώρα πάτε να τους κόψετε και τον καφέ;», σημειώνει. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σκέφτεται μια πιο… οικονομική «λύση»: «Εάν το βάλω εδώ μέσα, θα μου δώσει rebate; Θέλω 11% έκπτωση», σκεφτόμενος να αδειάσει τον καφέ που του σέρβιραν στο μαγαζί στο χάρτινο κύπελλο.

Καφές με… διαστρέβλωση της αλήθειας

Στην Πειραιώς δεν είδαν με καλό μάτι την εξόρμηση Κασσελάκη για καφέ και τον κατηγόρησαν για «εμμονή στη διαστρέβλωση της αλήθειας».

Όπως σημειώνει η Νέα Δημοκρατία, «δεν μας εκπλήσσει πια η εμμονή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με την διαστρέβλωση της αλήθειας και τη μαύρη προπαγάνδα. Το ψεύδος είναι το τελευταίο σωσίβιο των απελπισμένων».

Και προσθέτει πως το τελευταίο παράδειγμα «του ακραίου λαϊκισμού του είναι η ανάρτηση σχετικά με την τιμή του καφέ», για να διαμηνύσει πως «θα υποχρεωθεί να αντέξει τώρα το πικρό ποτήρι της αλήθειας».

Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε στα ύψη όλους τους φόρους»

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε ότι μονιμοποιεί τον μειωμένο ΦΠΑ 13% στον καφέ που πωλείται μέσω take away και delivery, προς όφελος των εργαζόμενων και των νέων. Μονιμοποίησε επίσης τον μειωμένο ΦΠΑ για τα ταξί, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επιβάτες, ενώ το ίδιο έπραξε από τον Ιανουάριο για μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών», αναφέρει η ΝΔ.

Υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε ανακοινώσει, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Κασσελάκης, ότι το μέτρο αφορά και στον σερβιριζόμενο καφέ, όπου ο ΦΠΑ επανήλθε στο 24%, στα επίπεδα δηλαδή που τον είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τονίζει ακόμα: «Επειδή λοιπόν ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι έχει φτωχές γνώσεις σχετικά με την φορολογία και σκοπίμως αποκρύπτει την αλήθεια, τον ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που ανέβασε στα ύψη όλους τους άμεσους και έμμεσους φόρους σε βάρος των πολιτών».

Αντιθέτως, λέει, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 5 χρόνια έχει προχωρήσει σε πάνω από 50 μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, διορθώνοντας αδικίες και ελαφρύνοντας τους φορολογουμένους από τα χαράτσια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ» και καταλήγει: «αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε υλοποιώντας το πρόγραμμά μας».

Απάντηση της Κουμουνδούρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην Νέα Δημοκρατία, καλεί τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της Πειραιώς «να φτιάξει έναν κρύο καφέ και να ακούσει στο ηχητικό τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη». 

Στο κόμμα της Κουμουνδούρου επιστρέφουν «τα περί ψεύδους στη ΝΔ, και σημειώνουν: το ψέμα είναι το βασικό εργαλείο όσων νομίζουν ότι μπορούν να εμπαίζουν τους πολίτες επ’ άπειρον και χωρίς αντίλογο».

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της Αθήνας

Τιμές-φωτιά στο πακέτο διακοπών

Με πάγο ή χωρίς, σε χάρτινο ή γυάλινο ποτήρι το μόνο σίγουρο είναι πως ο σερβιριζόμενος καφές είναι πικρός καθώς ο Ιούνιος επεφύλασσε τιμές-φωτιά στο πακέτο διακοπών.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενδεικτικά. Ο πληθωρισμός έτρεξε με 2,3% και ο Γενικός ΔΤΚ παρουσίασε αύξηση 0,5%, σε σύγκριση με τον Μάιο 2024.

Το ανησυχητικό είναι ότι τον Ιούνιο φαίνεται ότι διαμορφώνονται νέες εστίες πληθωριστικών πιέσεων με άξονα τις υπηρεσίες.

Στα τρόφιμα συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις με ρυθμό 2,1%. Ταυτόχρονα όμως καταγράφονται ανατιμήσεις 4,6% σε ένδυση και υπόδηση, 3,2% στην ομάδα «Μεταφορές», 3,5% στην ομάδα «Εκπαίδευση».

Τσιμπημένες οι τιμές των μεταφορών

Έντονη ήταν η αύξηση στο πακέτο διακοπών κατά 12,7% ετησίως, με τις τιμές στις μεταφορές με αεροπλάνο να πραγματοποιούν άλμα 19,7% και της κατηγορίας Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία κατά 12%. Κατακόρυφη αύξηση 14% πραγματοποίησαν και τα ασφάλιστρα υγείας.

Στα ξενοδοχεία οι τιμές είναι 12% υψηλότερες από πέρυσι. Στα εστιατόρια οι ανατιμήσεις φτάνουν το 5,1%.

Άνοδος των τιμών

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,3% τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  • 2,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, λαχανικά κατεψυγμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφές-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, πατάτες, λοιπά τρόφιμα.
  • 1,8% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 4,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 2,2% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 3,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
  • 1,8% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
  • 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 5,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 2,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Επιμένει η ακρίβεια

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιουνίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2023: Προέκυψε αύξηση 2,3% έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024