Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Χαρίτσης: Η κρίση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι αδυναμία διαμόρφωσης αξιόπιστων προτάσεων

Χαρίτσης: Η κρίση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι αδυναμία διαμόρφωσης αξιόπιστων προτάσεων

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στη συζήτηση περί ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς και στο αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών

Ως Νέα Αριστερά θα επιμείνουμε και θα προτάξουμε την ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση με τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέξης Χαρίτσης.

Αναφερόμενος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash» στα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε πως «η διπλή κρίση αυτή τη στιγμή και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ είναι μια κρίση της αδυναμίας των ηγεσιών των δύο αυτών κομμάτων να διαμορφώσουν πειστικές, σοβαρές, αξιόπιστες προτάσεις από τη σκοπιά της Αριστεράς και της προόδου απέναντι στη Δεξιά του Μητσοτάκη».

«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έγινε επειδή ανακάλυψαν κάποιον Μεσσία»

Όπως είπε «στο ζήτημα της εργασίας, τι θα γίνει με το εξαήμερο στα ζητήματα της πραγματικής αύξησης των μισθών με ετήσια αναπροσαρμογή, τι θα γίνει με τη φορολόγηση του πλούτου και των κερδών που αυτή τη στιγμή λειτουργούν ως μηχανισμός αντίστροφης αναδιανομής; Η τρομακτική αύξηση των κερδών συμπιέζει τους μισθούς αυτή τη στιγμή. Τι θα γίνει με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής; Με τα ζητήματα της ειρήνης; Τι θέση θα πάρει η χώρα μας; Δεν βλέπω από τη μεριά δυστυχώς και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα ζητήματα. με τα ζητήματα των εξοπλισμών. Για παράδειγμα, τι θα γίνει με το ζήτημα του ΕΣΥ που είπαμε και πριν, το οποίο καταρρέει; Τι θα γίνει με την επιβολή πλαφόν στο ρεύμα σε βασικά αγαθά;».

«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο συγκροτήθηκε στη βάση ενός πολύ σαφούς, πολύ συγκεκριμένου προγράμματος»

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς επισήμανε πως «το βασικό πολιτικό μήνυμα αυτών των ημερών είναι το μήνυμα των γαλλικών εκλογών. Μια αναμέτρηση η οποία έφερε στην επιφάνεια και πάλι τη σύγκρουση με οξύτατους όρους Αριστεράς και Δεξιάς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Νέο Λαϊκό μέτωπο, δεν συγκροτήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τα πάνω. Δεν ήταν απλώς και μόνο μια συνάντηση κάποιων ηγεσιών, οι οποίες προσπάθησαν να τα βρουν για να κερδίσουν στις εκλογές. Εδώ είχαμε και μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, η οποία οφείλεται και στην πίεση από τα κάτω. Έγινε στη βάση ενός πολύ σαφούς, πολύ συγκεκριμένου προγράμματος. Δεν έγινε επειδή ανακάλυψαν κάποιον Μεσσία».

Πρόσθεσε πως «είναι μια νίκη της πολιτικής Αριστεράς σε όλες τις διαφορετικές εκδοχές και χωρίς να υποτιμάμε και τις μεγάλες μεταξύ τους διαφορές. Άφησαν τις διαφορές όμως στην άκρη και προέταξαν ακριβώς την ανακοπή της παλίρροιας της ακροδεξιάς. Προέταξαν επίσης και την παρουσίαση ενός προγράμματος το οποίο απαντάει στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και της κοινωνίας».

«Έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι περί ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς»

Ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως το συμπέρασμα από αυτές τις γαλλικές εκλογές είναι ότι δεν θα νικήσεις τη Δεξιά με πολιτικές του μέσου όρου. «Δεν θα νικήσεις τη Δεξιά με πολιτικές οι οποίες δεν έχουν πολιτικό πρόσημο και δεν έχουν και κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Δεν θα νικήσεις τη Δεξιά απλώς με έναν συμμαχικό χυλό, ο οποίος δεν θα βγάζει μια πολιτική ταυτότητα πάρα πολύ σαφή», είπε.

Υποστήριξε ότι στην Ελλάδα έχουμε μια συνολική κρίση όλου του χώρου που αναφέρεται στην Αριστερά.

«Αναφέρεται στην τεράστια ανατροπή του στον προοδευτικό χώρο. Μια κρίση η οποία είναι στρατηγική και μια κρίση η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί όταν δυστυχώς και μετά τις ευρωεκλογές. Και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το ακόμα πιο απογοητευτικό και αποθαρρυντικό. Βλέπουμε ότι έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι περί ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, από το οποίο απουσιάζουν και οι κοινωνικές αναφορές. Ποιους δηλαδή πας να εκπροσωπήσεις; Ποια στρώματα σε ενδιαφέρουν; Ποιες κοινωνικές ομάδες, ποιες τάξεις; Απουσιάζει και το πολιτικό περιεχόμενο», κατέληξε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Sports in

Μπλόκο της Κομισιόν στον Όρμπαν

Οι επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν είχαν αφήσει να αιωρείται ότι οι Επίτροποι δε θα επισκεφτούν την χώρα που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024