Ο κ. Αντώνης Σαμαράς επί προσωπικού!

Θεωρώ ότι δεν του δόθηκε η πρέπουσα σημασία. Όμως σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για «βραδυφλεγή βόμβα» που δεν αποκλείεται να «σκάσει στα χέρια» του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφέρομαι στο δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το θέμα της Novartis. Όπως ενδεχομένως θα έχετε ενημερωθεί ο πρώην πρωθυπουργός στις 27 Ιουνίου ζήτησε με υπόμνημα του από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες της προαναφερόμενη υπόθεσης για να προχωρήσει σε ένδικα μέτρα σε βάρος τους.

Με την … βοήθεια του κ. Κυριάκου Βελόπουλου;

Και στις 4 Ιουλίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά από την ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο – με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου στο ακροατήριο – επισύναψε την ομιλία του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή, ο οποίος σε άσχετο θέμα συζήτησης είχε καταφερθεί σε βάρος του πρώην βουλευτή του κόμματος κ. Παύλου Σαράκη, λέγοντας ότι εισέπραξε 30 εκατ. ευρώ ως δικηγόρος προστατευόμενων μαρτύρων από το αμερικανικό δημόσιο.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας

Να σας ενημερώσω πάντως ότι ίσως δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επίσης είχε ταλαιπωρηθεί εκείνη την περίοδο με το σκάνδαλο της Novartis. Αφήνω στην άκρη τη νομική διάσταση του θέματος – δεν είμαι ειδική – και αυτό που με ενδιαφέρει είναι η πολιτική του πλευρά.

Δυσαρέσκεια

Θυμάμαι – δεν έχει αδυνατίσει ακόμη η μνήμη μου… – κάποιες διαρροές, δηλώσεις, θα σας γελάσω, παλαιότερα που αναδείκνυαν την δυσαρέσκεια του κ. Σαμαρά προς την ηγεσία του κόμματος, διότι δεν τον στήριξε όσο αυτός ήθελε. Δηλαδή προς τον κ. Μητσοτάκη. Και σε νεκρό (;) χρόνο, αμέσως μετά από την «πολύβουη» εκδήλωση, που ο απόηχος της ακόμη δεν έχει πέσει στο παρασκήνιο, ανακοίνωσε την προσφυγή του στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ένα ακόμη πρόβλημα

Το θέμα όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι καθόλου απλό. Είναι αρκετά σύνθετο. Κι αν υποθέσουμε ότι οι «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», έτσι αποκαλούνται οι εν λόγω προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα, είναι ίδιοι με αυτούς που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές – οι οποίες εισέπραξαν σε συμβιβασμό με την ελβετική εταιρεία 346 εκατ. ευρώ, ενώ εδώ το θέμα έκλεισε… – τι θα συμβεί; Το πρόβλημα είναι πολιτικό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Απλώς ο κ. Μητσοτάκης απέκτησε έναν ακόμη «πονοκέφαλο» και με την γνωστή επιμονή του κ. Σαμαρά – «θα τους βγάλω την κουκούλα» – δεν νομίζω ότι θα ξεμπερδέψει εύκολα. Δεν μπορώ να προβλέψω τι μπορεί να γίνει στο επόμενο διάστημα. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι θέμα δεν θα μείνει στα αζήτητα….

Ο έλληνας επίτροπος

Θα έχετε παρατηρήσει ότι από καιρού εις καιρόν ανοίγει και κλείνει το θέμα του έλληνα επιτρόπου. Ποιος δηλαδή θα οριστεί επίτροπος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την κυρία Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν – πρόκειται σύντομα να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο η υποψηφιότητα της και μάλιστα με μυστική ψηφοφορία. Παίρνω όμως την … θετική εκδοχή των πραγμάτων, ότι δηλαδή θα εκλεγεί!

Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας

Εχουν πέσει στο τραπέζι διάφορα ονόματα, όμως μου λένε ότι η υποψηφιότητα που έχει «κλειδώσει» του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Πρόκειται για μία αποκλειστικά πολιτική επιλογή! Και μου εξήγησαν πως προέκυψε η υποψηφιότητα του φιλόδοξου περιφερειάρχη.

Consensus

Όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα – φάνηκαν στις τελευταίες εκλογές – στη Βόρειο Ελλάδα, με την ενίσχυση των τριών κομμάτων στα δεξιά της. Η ανάδειξη του περιφερειάρχη σε επίτροπο, ευελπιστεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα τον βοηθήσει στις επόμενες εκλογές στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος, όπου ο κ. Τζιτζικώστας απολαμβάνει υψηλού κύρους. Πέραν βέβαια του γεγονότος ότι ο ίδιος είναι «γέννημα θρέμμα» της Δεξιάς – με ισχυρές οικογενειακές καταβολές – κι έχει και την «αύρα» του καραμανλικού. Φάνηκε, εξάλλου, όταν ήταν ανθυποψήφιος του κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Νέα Δημοκρατίας. Αυτό που το πας…. Κι όσον αφορά τις πολιτικές του βλέψεις νέος είναι έχει ακόμη καιρό! Ελπίζει, λοιπόν, σε πολιτική στήριξη οψέποτε την χρειαστεί! Είναι μία άποψη….

Κόλλημα και … κωλύματα

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μου έλεγαν πως μέρα με την μέρα η πόλωση ανεβαίνει, οι γραμμές των υποψηφίων «σκληραίνουν» κι οι αντιπαραθέσεις θα ανέβουν επίπεδο. Χθες είδα σε διάφορες ιστοσελίδες πως αίφνης ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας «κωλύεται» εκ του καταστατικού κόμματος να είναι υποψήφιος πρόεδρος, διότι είναι δήμαρχος. Δηλαδή σα να έλεγαν πως αν παραιτηθεί δεν θα υπάρχει ασυμβίβαστο. Το χτύπημα ήταν σαφές. Επιδίωξη όσων διέρρευσαν το εν λόγω «καταστατικό κώλυμα» ήταν να αμφισβητήσουν την απόφαση του κ. Δούκα να διατηρήσει και την θέση του Δημάρχου Αθηναίων εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος.

Ο πρόεδρος;

Ο κ. Δούκας αντέδρασε δείχνοντας τον υποβολέα της συγκεκριμένης πληροφορίας. Σε συνέντευξη του στον real fm είπε μεταξύ των άλλων ότι «κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή παρουσία του προέδρου» και αναφερόμενος στο άρθρο 36 του καταστατικού σημείωσε πως «μέχρι τώρα τέτοιου είδους κωλύματα έβαζαν η ΝΔ, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που έχει βάλει τέτοια κωλύματα; Αν υπάρχει, τότε πρέπει να βγει να απαντήσει ο πρόεδρος». Δηλαδή πέταξε το μπαλάκι στην Χαριλάου Τρικούπη. Αλλά απάντηση ακόμη δεν εισέπραξε. Αυτός βέβαια τραβάει τον δρόμο του. Ανοιξε διαδικτυακή πλατφόρμα και συγκεντρώνει υπογραφές για την υποψηφιότητα του. Κάτι μου θυμίζει αυτή η χρήση των ψηφιακών μέσων….

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου

Κατά τα άλλα υπάρχει η περίπτωση – εν αναμονή… – της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου. Κάποιες δηλώσεις ερμηνεύτηκαν πως η ίδια τελικώς θα είναι υποψήφια. Εγώ ρίσκαρα την πρόβλεψη πως τελικά δεν θα είναι υποψήφια πρόεδρος, όμως άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του χώρου μου έλεγαν πως αν τελικώς η ίδια καταθέσει την υποψηφιότητα της, αυτό σημαίνει ότι προηγουμένως έχει μετρήσει τις δυνάμεις της. Κι είναι απρόβλεπτος παράγοντας- ή του ύψους ή του βάθους! Μου έλεγαν επίσης ότι συνομιλεί με διάφορους ανθρώπους – όχι κατ΄ ανάγκην από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – από τους οποίους και ζητά την στήριξη. Υποθέτω πως δεν θα αργήσουμε να μάθουμε τις οριστικές της αποφάσεις. Πάντως αν τελικώς κατέβει στις εσωκομματικές εκλογές δεν αποκλείεται ίσως να υπάρξει και απόσυρση υποψηφιοτήτων. Όλα αυτά θα τα δούμε σύντομα!

Συντονισμός!

Εν τω μεταξύ στην Κουμουνδούρου μετά από τις εσωκομματικές αψιμαχίες, προσπαθούν να διαμορφώσουν αντιπολιτευτική ατζέντα απέναντι στην κυβέρνηση, στο έδαφος της ακρίβειας. Χθες «πιάστηκαν» με το θέμα του ΦΠΑ στον καφέ. Όμως είναι προφανές ακόμη δεν μπορούν να βρουν τον βηματισμό τους. Η ανασύνταξη είναι απολύτως αναγκαία. Κι όσο η κεντροαριστερή αντιπολίτευση αδυνατεί να αντιπολιτευθεί με ισχυρούς όρους, αφήνουν αυτή τη δυνατότητα στους δεξιούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – διότι ως γνωστόν όπως η φύση έτσι και η κοινωνία απεχθάνεται το κενό….