Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ακάθεκτοι στο εγκληματικό τους έργο οι Ισραηλινοί: Στρατιώτες ξεφτιλίζουν γυναίκες – Παιδιά πεθαίνουν από λιμό

Ακάθεκτοι στο εγκληματικό τους έργο οι Ισραηλινοί: Στρατιώτες ξεφτιλίζουν γυναίκες – Παιδιά πεθαίνουν από λιμό

Ισραηλινοί στρατιώτες μοιράζουν ξεδιάντροπα προσωπικές φωτογραφίες γυναικών και βασανίζουν ατιμώρητα - Τι αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ

Με λιμό που σκοτώνει, παιδιά, γυναίκες που κακοποιούνται και άλλες που αποβάλουν και κρατούμενους που βασανίζονται από Ισραηλινούς στρατιώτες, ήρθαν αντιμέτωποι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι πρόσφατοι θάνατοι περισσότερων παλαιστίνιων παιδιών λόγω πείνας και υποσιτισμού δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο λιμός έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στις 9 Ιουλίου ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

«Ο Fayez Ataya, ο οποίος ήταν μόλις έξι μηνών, πέθανε στις 30 Μαΐου 2024 και ο 13χρονος Abdulqader Al-Serhi πέθανε την 1η Ιουνίου 2024 στο νοσοκομείο Al-Aqsa στο Deir Al-Balah. Ο εννιάχρονος Ahmad Abu Reida πέθανε στις 3 Ιουνίου 2024 στη σκηνή που στέγαζε την εκτοπισμένη οικογένειά του στο Al-Mawasi, Khan Younis. Και τα τρία παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό και έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη», ανέφεραν οι ειδικοί.

«Με τον θάνατο αυτών των παιδιών από την πείνα παρά την ιατρική περίθαλψη στην κεντρική Γάζα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο λιμός έχει εξαπλωθεί από τη βόρεια Γάζα στην κεντρική και νότια Γάζα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θάνατος ενός παιδιού από υποσιτισμό και αφυδάτωση υποδηλώνει ότι οι δομές υγείας και οι κοινωνικές δομές έχουν δεχθεί επίθεση και έχουν αποδυναμωθεί σοβαρά. «Όταν το πρώτο παιδί πεθαίνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο λιμός έχει επικρατήσει», είπαν οι ειδικοί.

Ο Γιαζάν αλ-Καφαρνέχ που πέθανε από υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας

«Δηλώνουμε ότι η σκόπιμη και στοχευμένη εκστρατεία πείνας του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού είναι μια μορφή γενοκτονικής βίας και έχει οδηγήσει σε λιμό σε όλη τη Γάζα. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει προτεραιότητα στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από ξηρά με κάθε απαραίτητο μέσο, ​​να τερματίσει την πολιορκία του Ισραήλ και να καθιερώσει εκεχειρία».

«Όταν ένα μωρό 2 μηνών και ο 10χρονος Yazan Al Kafarneh πέθαναν από πείνα στις 24 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου αντίστοιχα, αυτό επιβεβαίωσε ότι ο λιμός είχε πλήξει τη βόρεια Γάζα. Όλος ο κόσμος έπρεπε να είχε παρέμβει νωρίτερα για να σταματήσει τη γενοκτονική εκστρατεία λιμοκτονίας του Ισραήλ και να αποτρέψει αυτούς τους θανάτους», είπαν οι ειδικοί.

«Τριάντα τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει από υποσιτισμό από τις 7 Οκτωβρίου, οι περισσότεροι είναι παιδιά. Η αδράνεια είναι συνενοχή».

Ντροπιάζουν τις γυναίκες – Σεξουαλική κακοποίηση

Λίγες μέρες πριν, στις 25 Ιουνίου, ειδική επιτροπή του ΟΗΕ δεν έκρυψε την φρίκη της μετά από επίσκεψή της στο Αμμάν από παραβιάσεις εναντίον Παλαιστινίων υπό ισραηλινή κράτηση και τα επίπεδα ατιμωρησίας για τους Ισραηλινούς στρατιώτες που εμπλέκονται σε απανθρωπιστική, σκληρή και ταπεινωτική συμπεριφορά έναντι των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών.

«Το προσωπικό ασφαλείας μοιράζεται δημόσια και ξεδιάντροπα φωτογραφίες σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή και την οικεία σφαίρα των Παλαιστινίων γυναικών, με σκοπό να τις κοροϊδέψουν, να τις ντροπιάσουν και να τις εξευτελίσουν», ανέφερε η Ειδική Επιτροπή μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της.

«Πολλοί ανέφεραν έντονη αύξηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, της σεξουαλικής κακοποίησης, της απειλής βιασμού και του ίδιου του βιασμού, μεταξύ άλλων με ξένα αντικείμενα, εναντίον ανδρών, γυναικών, ακόμη και παιδιών, και εκφοβισμού μέσω της χρήσης σκύλων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας» είπε η Ειδική Επιτροπή.

Εκτελείται ένα συστηματικό σχέδιο απάνθρωπης μεταχείρισης ως κρατική πολιτική για τη στέρηση της ελευθερίας των Παλαιστινίων

Οι ειδικοί της επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία της για τον αντίκτυπο των ισραηλινών δυνάμεων που καταστρέφουν συστηματικά και ολοκληρωμένα το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, αναγκάζοντας τις γυναίκες να γεννούν σε άθλιες συνθήκες.

Το ποσοστό των αποβολών στη Γάζα έχει αυξηθεί δραστικά. «Αυτό έρχεται εν μέρει ως άμεσο αποτέλεσμα των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και δολοφονιών ιατρικού προσωπικού», ανέφερε.

Οι εμπειρογνώμνονες ενημερώθηκαν ότι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων κρατουμένων από τη Γάζα, έχουν ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση στις οικογένειές τους, τον Ερυθρό Σταυρό ή νομικές και διαδικαστικές εγγυήσεις που εγγυάται το διεθνές δίκαιο.

«Η κατακόρυφη αύξηση των υποθέσεων κακοποίησης που κατατέθηκαν εναντίον Ισραηλινών αξιωματικών ασφαλείας, δείχνει ότι εκτελείται ένα συστηματικό σχέδιο απάνθρωπης μεταχείρισης ως κρατική πολιτική για τη στέρηση της ελευθερίας των Παλαιστινίων», ανέφερε.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται τη συνεργασία

Καταδικάζοντας τα φρικτά εγκλήματα πολέμου που έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Επιτροπή καταδίκασε επίσης την αντίδραση του Ισραηλινού Κράτους. «Η βίαιη επίθεση στη Γάζα ήταν αδιάκριτη, δυσανάλογη και σκληρή, αποκόπτοντας ζωτικούς πόρους, προκειμένου να υποτάξει, να απανθρωποποιήσει και να τιμωρήσει συλλογικά τον Παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό», ανέφερε η Επιτροπή, εκφράζοντας εξαιρετική ανησυχία για τον αντίκτυπο του πολέμου. στη Γάζα έχει στις μελλοντικές γενιές και στις δύο πλευρές.

Η Ειδική Επιτροπή πέρασε σημαντικό χρόνο στο στρατόπεδο Baqa’a της UNRWA για πρόσφυγες από τη Γάζα στο Αμμάν, συναντώντας μαθητές σχολείων, ιατρικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς. «Μέχρι σήμερα 193 μέλη του προσωπικού της UNRWA έχουν σκοτωθεί. Οι οικογένειές τους και οι αγαπημένοι τους έχουν επίσης χαθεί στον συνεχή βομβαρδισμό της Γάζας», ανέφερε η Επιτροπή.

Η Επιτροπή κάλεσε το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να συμφωνήσουν επειγόντως σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους καθώς και τους κρατούμενους που κρατούνται αυθαίρετα, να παράσχουν απεριόριστη πρόσβαση στο ICRC σε όσους κρατούνται και να ανοίξουν όλα τα συνοριακά περάσματα για να επιτρέψουν τη σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σε κλίμακα.

«Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την επίθεσή του στο διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες», τόνισε η Επιτροπή. «Καλούμε όλα τα κράτη και τις επιχειρήσεις που παρέχουν βοήθεια να παρατείνουν την κατοχή για να σταματήσουν αυτές οι δραστηριότητες ή να κινδυνεύσουν να γίνουν συνένοχοι σε σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανθρωπιστικού και ποινικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης πιθανής γενοκτονίας».

Το απαρτχάιντ καλά κρατεί

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ αρνείται στα μέλη της επιτροπής να έχουν πρόσβαση τόσο στο Ισραήλ,όσο και στα καταχόμενα. «Η επίμονη άρνηση του Ισραήλ να διεξαγάγει αξιόπιστο διάλογο με την Επιτροπή του ΟΗΕ καταδεικνύει την απροθυμία του να λογοδοτήσει για τις ενέργειες και τις πολιτικές που ακολουθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», ανέφερε η Ειδική Επιτροπή.

«Η κατοχή της Παλαιστίνης, και το σύστημα αδικίας του απαρτχάιντ που την υπηρετεί, δεν μπορούν να συνεχιστούν αν υπάρξει ποτέ μια διαρκής ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», ανέφερε η Επιτροπή.

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024