Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εμπρηστικό μήνυμα ΝΑΤΟ στη Ρωσία: Η Ουκρανία θα ενταχθεί στη Συμμαχία

Εμπρηστικό μήνυμα ΝΑΤΟ στη Ρωσία: Η Ουκρανία θα ενταχθεί στη Συμμαχία

Το ΝΑΤΟ θέλει να βάλει την Ουκρανία στη Συμμαχία αλλά να μιλάει και με τη Ρωσία!

Οι σημερινές (10/7) εμπρηστικές δηλώσεις του ΝΑΤΟ γύρω από το τι θέλει για την Ουκρανία και τη Ρωσία, δηλαδή να εντάξει την Ουκρανία στη Συμμαχία αλλά να συνομιλεί με τη Ρωσία, αν μη τι άλλο κλιμακώνουν την ένταση στην εμπόλεμη Ευρώπη.

Οι εν λόγω προθέσεις της Συμμαχίας είναι σίγουρα εκτός πραγματικότητας και οι σχετικές δηλώσεις που έγιναν σήμερα επικίνδυνες για την ήπειρο, καθώς επί της ουσίας το ΝΑΤΟ έστειλε απειλητικό μήνυμα στη Μόσχα, που δεν είναι άλλο από το ότι στο μέλλον θα επεκτείνει το σύνορά του προς ανατολάς.

Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία, στη «μη αναστρέψιμη πορεία της» προς την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν πρόθυμες να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης στο ΝΑΤΟ»

Όπως όλα δείχνουν, πλέον μειοψηφούν ή απλά σωπαίνουν οι φωνές που δεν επιθυμούν της περιφερειοποίηση της υφιστάμενης σύρραξης και λένε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την ειρήνη στην Ευρώπη και ταυτόχρονα την επέκτασή του σε άλλη μια χώρα που έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία – πόσο μάλλον τόσων πολλών χιλιομέτρων.

Το προσχέδιο, που αποκαλύφθηκε λίγες ώρες μετά από την αποστολή των πρώτων F-16 στην Ουκρανία και προκάλεσε οργή στο Κρεμλίνο, χαρακτηρίζει επίσης την Κίνα αποφασιστικής σημασίας συνεργό της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία και λέει ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να θέτει συστημικές προκλήσεις στην Ευρώπη και την ασφάλεια.

«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν οι 32 χώρες, στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί και επισήμως από τους ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ουκρανία αναμένει την επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, διαφωνούν με το πότε θα γίνει αυτό. Το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει σε αυτό το σημείο όσα είχαν ήδη αποφασιστεί πέρυσι, στη σύνοδο του Βίλνιους.

«Επαναλαμβάνουμε ότι θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία όταν οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν και θα πληρούνται οι προϋποθέσεις», αναφέρει το κείμενο.

ΝΑΤΟ: «Η Ουκρανία θα ενταχθεί στη Συμμαχία»

Το ΝΑΤΟ πιστεύει εξάλλου ότι όλα τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στην Ουάσιγκτον υπέρ της Ουκρανίας ευνοούν τη μελλοντική ένταξή της. Πρόκειται για μια «πολύ σοβαρή προσπάθεια να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση από την οποία θα είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες της στους κόλπους της Συμμαχίας από την πρώτη ημέρα της ένταξής της», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος αυτήν την εβδομάδα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ανακοινωθέν, λέγοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να σταλεί στο Κρεμλίνο το μήνυμα ότι η πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πλέον μη αναστρέψιμη».

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι Σύμμαχοι σκοπεύουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο. Δεν κάνει λόγο όμως για την πολυετή δέσμευση του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, όπως επιδίωκε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο τελευταίος είπε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει πως οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα «ουσιώδες» πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και, παράλληλα, η σύνοδος αυτή θα διευρύνει άλλες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, ιδίως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνεται και μια νέα διοίκηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που θα παρέχει βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και την εκπαίδευση του στρατού της.

Η απάντηση εκ μέρους του Κρεμλίνου αναμένεται να είναι εξαιρετικά σκληρή

Must in

Το νέο όπλο του Κιμ Γιονγκ Ουν απέναντι στη Νότια Κορέα - Ανυπόφορος θόρυβος και απόκοσμοι ήχοι

Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί τεράστια μεγάφωνα για να εκπέμπει ανυπόφορο θόρυβο προς τη Νότια Κορέα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024