Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μακρόν: Πρώτη δήλωση μετά το αποτέλεσμα - «Κανείς δεν κέρδισε»

Μακρόν: Πρώτη δήλωση μετά το αποτέλεσμα – «Κανείς δεν κέρδισε»

Η πρώτη δήλωση Μακρόν μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών δεν διευκρινίζει εάν προτίθεται πράγματι να αποδεχθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού του

Με μία επιστολή του προς τους Γάλλους, ο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει ότι κανείς δεν αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές και ότι χρειάζεται χρόνος για να συγκροτηθεί μία «αναγκαστικά πλουραλιστική» κυβέρνηση συνεργασίας.

«Ζητώ από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στους δημοκρατικούς θεσμούς να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή διάλογο»

«Κανείς δεν έχει κερδίσει. Καμία πολιτική δύναμη δεν αποκτά από μόνη της επαρκή πλειοψηφία και τα μπλοκ ή οι συνασπισμοί που προκύπτουν από αυτές τις εκλογές είναι όλα μειοψηφίες ,» γράφει συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος.

Χρόνος για τους απαραίτητους συμβιβασμούς

«Ζητώ από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τον κοινοβουλευτισμό, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την υπεράσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και πιστό διάλογο για να οικοδομήσουν μια σταθερή, αναγκαστικά πλουραλιστική, πλειοψηφία για τη χώρα» , συνεχίζει ο Μακρόν, ο οποίος θεωρεί ότι αυτό το σχέδιο «προϋποθέτει να αφήσουμε λίγο χρόνο στις πολιτικές δυνάμεις να οικοδομήσουν αυτούς τους συμβιβασμούς» πριν από τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού.

Πόσο θα μείνει στη θέση του πρωθυπουργού ο Ατάλ;

«Μέχρι τότε, η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητές της και στη συνέχεια θα είναι υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις, όπως απαιτεί η δημοκρατική παράδοση», αναφέρει επίσης η επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατύπωση δεν καθιστά σαφές εάν ο Εμανουέλ Μακρόν προτίθεται πράγματι να αποδεχθεί την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, ώστε η κυβέρνηση του τελευταίου, η οποία έχει σήμερα την εξουσία, να μεταβεί σε καθεστώς τρέχουσας πολιτικής.

Sports in

Μπλόκο της Κομισιόν στον Όρμπαν

Οι επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν είχαν αφήσει να αιωρείται ότι οι Επίτροποι δε θα επισκεφτούν την χώρα που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024