Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ ηγούνται μιας πολεμικής συμμορίας» λέει η Ρωσία μετά την παράδοση F-16 στο Κίεβο

Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ ηγούνται μιας πολεμικής συμμορίας» λέει η Ρωσία μετά την παράδοση F-16 στο Κίεβο

Η στήριξη στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Τα σχέδια για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται μιας «πολεμικής συμμορίας» που πολεμά τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ήδη χώρες του ΝΑΤΟ έχουν στείλει F-16 στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία», προς την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας σε μια εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων δύο ημερών θα εξαγγελθεί ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Μπορούν τα F-16 να γείρουν την πλάστιγγα προς την Ουκρανία;

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι τα F-16 δεν θα αποτελέσουν από μόνα τους σημείο καμπής στον πόλεμο. «Θα πρέπει να διαχωρίσετε τον συμβολισμό από τον πραγματικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης – ο οποίος θα είναι χρήσιμος αλλά μέτριος, ιδιαίτερα στην αρχή», δήλωσε ο Μαρκ Κανκιάν, ανώτερος σύμβουλος του Προγράμματος Διεθνούς Ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στο Reuters.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκ είπε ότι αναμένει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις για νέες παραδόσεις αεροσκαφών F-16 στη χώρα του

Ο Σερχιί Κουζάν, πρόεδρος του Ουκρανικού Κέντρου Ασφάλειας και Συνεργασίας, μιας μη κυβερνητικής ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 αεροπλάνα για σημαντικές επιχειρήσεις, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να απωθήσει τη ρωσική αεροπορία από τα σύνορά της.

Η βουλευτής Ολεξάντρα Ουστινόβα, η οποία ηγείται της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Κιέβου για τα όπλα και τα πυρομαχικά, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί κοντά στα 120 F-16 για να ενισχύσει σημαντικά την αεροπορική της ικανότητα.

Ενώ οι πιλότοι αποκτούν εμπειρία στους ουκρανικούς ουρανούς και ο στρατός δημιουργεί την αεροπορική του υποδομή, οι αρχικές παραδόσεις θα μπορούσαν τουλάχιστον να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει την αεροπορική της ασπίδα, λένε οι ειδικοί.

Αντίδραση Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον, είπε ότι αναμένει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις για νέες παραδόσεις αεροσκαφών F-16 στη χώρα του.

«Σήμερα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Ουάσιγκτον. Θα υπάρξει, ιδίως, μια απόφαση για τα F-16 πολύ σύντομα. Αυξάνουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024