Για τους υπαλλήλους του αεροδρομίου Friedman Memorial Airport στο Χέιλι του Άινταχο, αυτή η εβδομάδα είναι γνωστή ως η «ετήσια αεροπορική εκδήλωση». Σε άλλους κύκλους, είναι γνωστή ως «καλοκαιρινή κατασκήνωση για δισεκατομμυριούχους». Δεν πρόκειται για τους ολιγάρχες με την έννοια μιας χώρας. Αλλά για πρόσωπα με περιουσία ίση με το ΑΕΠ μιας χώρας ή που μπορούν να ελέγξουν χώρες.

Κάθε χρόνο, μερικοί από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ηγέτες των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής προσγειώνονται στο Sun Valley του Idaho για ένα ιδιωτικό συνέδριο που διοργανώνει η επενδυτική τράπεζα Allen & Company της Νέας Υόρκης.

Όπως αναφέρει το CNN γλαφυρά και ειρωνικά «Φανταστείτε το θέρετρο από το Dirty Dancing, αλλά αντικαταστήστε όμορφες νεαρές χορεύτριες έχει κυρίως ηλικιωμένους λευκούς άνδρες που κουβαλούν περιοδικά της Wall Street κάτω από τα χέρια τους και γκρινιάζουν για την υπερβολική ρυθμιστική εξουσία. Είναι ένα πραγματικό ξεφάντωμα».

Η ατζέντα της συνόδου κορυφής και τα θέματα των διαλέξεων κρατούνται μυστικά, και οι δημοσιογράφοι που παρευρίσκονται πρέπει γενικά να παραμείνουν στο off the record, ώστε η παρέα του 1% να μπορεί να ανακατεύεται και να μιλά ελεύθερα καθώς περιφέρεται στο ορεινό θέρετρο, κουτσομπολεύοντας για τη βιομηχανία και, περιστασιακά, συνάπτοντας ιστορικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μέρος που κλείνονται τα μεγάλα deal

Το Sun Valley θεωρείται επίσης ευρέως ότι είναι το μέρος όπου ο Τζεφ Μπέζος αποφάσισε να αγοράσει την Washington Post, και ο τόπος της συνάντησης μεταξύ της Comcast και της NBC Universal. Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος απουσιάζει αξιοσημείωτα από τη φετινή λίστα προσκεκλημένων, κάποτε αναφέρθηκε στις συμφωνίες στο Sun Valley ως «εξαγορές καθώς περπατάτς τριγύρω».

Η φετινή παρέλαση των ιδιωτικών τζετ αναμένεται να προσγειωθεί την Τρίτη, όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα η εφημερίδα Idaho Mountain Express, συγκεντρώνοντας δεκάδες μεσάζοντες της εξουσίας, μεταξύ των οποίων ο Sam Altman, εκ των βασιλιάδων της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Μπομπ Ίγκερ, διευθύνων σύμβουλος της Disney με μια ομάδα πιθανών διαδόχων του.

Μαζί, όλοι συνήθεις ύποπτοι, όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta, ο Σούνταρ Πιτσάι της Google, οι μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ και Όπρα Γουίνφρεϊ και πολλοί άλλοι, όπως ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ, ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας του CNN, Warner Bros. Discovery, σύμφωνα με το Bloomberg και το Variety.

Υπάρχουν όμως ηχηρές απουσίες από τη λίστα των καλεσμένων φέτος

Λείπει ο Μπάφετ, ο οποίος είναι συνήθως σταθερό μέλος της εκδήλωσης, αλλά είναι σχεδόν 94 ετών και, ίσως, χαρούμενος που θα αφήσει τον διάδοχό του, τον 62χρονο Γκρεγκ Έιμπελ, να χειριστεί την πεζοπορία σε μεγάλο υψόμετρο και την κουβεντούλα.  Επίσης, απουσιάζει ο Elon Musk, ο οποίος μπορεί να μοιάζει να είναι υποψήφιος μέχρι να τον φανταστείτε να καταλήγει σε ένα ταξίδι για ράφτινγκ με μια ομάδα CEOs τους οποίους παρότρυνε δημόσια, λιγότερο από ένα χρόνο πριν, «να πάνε να γαμ#θούν».

Ενώ περιμένουμε πολλές συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, το δράμα επιπέδου Succession (Το Succession είχε ένα σχετικό επεισόδιο σχετικά με εκδρομή των υπερ-δισεκατομμυριούχων στο βουνό. Στην λίγο πιο σέξι εκδοχή του.) σχετικά με το σχέδιο διαδοχής του Ίγκερ και τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συγχώνευση Paramount-Skydance, υπάρχει ένας γιγάντιος ελέφαντας στο δωμάτιο φέτος.

Η Σάρι Ρεντστόουν καταφθάνει για την ετήσια εκδήλωση Allen and Co. Sun Valley Media and Technology Conference στο Sun Valley Resort στο Sun Valley, Idaho, ΗΠΑ, 9 Ιουλίου 2024. REUTERS/Brendan McDermid

Κάποιες φορές οι πρόεδροι αποφασίζονται σε αυτό το καμπ, παρότι πολλοί θα στηρίξουν Τραμπ για μικρότερη φορολόγηση

Πρόκειται για τα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία, που έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε πλούσιους δωρητές και στελέχη των Δημοκρατικών. Γιατί πολλοί μέγα-ολιγάρχες θα ψηφίσουν Τραμπ. Και θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια παρέα ελίτ μεγιστάνων των μέσων ενημέρωσης θα καθόταν γύρω από τη φωτιά με ζαχαρωτά και μπέρμπον και δεν θα έκανε εικασίες για πιθανούς αντικαταστάτες στο ψηφοδέλτιο του 2024.

Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει την εβδομάδα ιδιαίτερα σημαντική για τρεις κυβερνήτες στη λίστα των προσκεκλημένων φέτος: Γκρέτσεν Γουίτμερ, Τζος Σαπίρο και Γουές Μουρ, που όλοι τους έχουν αναδειχθεί ως πιθανοί αντικαταστάτες του Μπάιντεν, ακόμη και όταν ο πρόεδρος αρνείται σθεναρά ότι σκέφτεται να εγκαταλείψει.

Η πολιτική ίντριγκα είναι, λοιπόν, ενδιαφέρουσα. Αλλά είναι επίσης μια επίκαιρη υπενθύμιση για να ζουμάρουμε και να σκεφτούμε πόσο ισχυρή έχουν αφήσει οι ΗΠΑ την τάξη των δισεκατομμυριούχων να γίνει και πώς γεγονότα όπως το Sun Valley ενισχύουν τις ανισότητες στην Αμερική που είναι τόσο συστημικές που δύσκολα τις βλέπουμε.

Όπως έγραψε ο συγγραφέας Χάμιλτον Νόλαν το 2021, το Sun Valley είναι ένα μέρος όπου «οι δισεκατομμυριούχοι αποθεώνονται από τους απλούς εκατομμυριούχους- οι εκατομμυριούχοι συνάπτουν αρκετές συμφωνίες που τους επιτρέπουν να αγοράσουν το τρίτο και το τέταρτο σπίτι τους. Αυτό είναι το θαυμαστό μοντέλο του αμερικανικού καπιταλισμού σε δράση, μια μικρή χούφτα πλούσιων ανθρώπων τρώει κέικ, και ένα ολόκληρο έθνος συγκεντρώνεται από κάτω, ελπίζοντας να αρπάξει μερικά ψίχουλα που πέφτουν».