Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαπλώνεται ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα – Χτύπησε 70 αγροτεμάχια

Εξαπλώνεται ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα – Χτύπησε 70 αγροτεμάχια

Οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβλημα σε κάποιο αγροτεμάχιο με ροδάκινα, καλούνται να προχωρήσουν σε δήλωσή του

Σε πάνω από 3.300 στρέμματα με ροδάκινα και νεκταρίνια σε Πέλλα και Ημαθία έχει εντοπιστεί η ασθένεια της παραμόρφωσης των καρπών, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει οι παραγωγοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ).

Στις 3 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, ήδη 148 παραγωγοί έχουν καταθέσει δήλωση για 570 αγροτεμάχια σε Πέλλα και Ημαθία, ενώ τα στρέμματα που στο σύνολό τους εμφανίζουν παραμόρφωση ανέρχονται συνολικά και στις δύο περιοχές στα 3.308,40.

Τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζωθούν και θα καταστραφούν

Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών και την ύπαρξη ολοκληρωμένης εικόνας της έκτασης της προσβολής θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Προς το παρόν ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.

«Αφού γίνει η καταγραφή τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζωθούν και θα καταστραφούν, ενώ θα επιδιωχθεί να ευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία», επισημαίνει η Διεπαγγελματική.

Επίσης επισημαίνεται ότι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί για τη μη μετάδοση του ιού και για να προστατευθεί γενικώς η ροδακινοκαλλιέργεια.

Η διαδικασία

Οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβλημα σε κάποιο αγροτεμάχιο, καλούνται να προχωρήσουν σε δήλωσή του. Η δήλωση γίνεται μέσω του ΚΥΔ στο οποίο ο κάθε παραγωγός έχει υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκεφθούν το ΚΥΔ και να ζητήσουν την εκτύπωση εντύπου στο οποίο θα φαίνονται αναλυτικά μόνο οι καλλιέργειες των ροδακίνων και νεκταρινιών. Επί αυτού του εντύπου σε ειδική στήλη, θα συμπληρωθεί ο αριθμός των δέντρων του κάθε αγροτεμαχίου που έχει εμφανιστεί το πρόβλημα.

Στο κάτω μέρος του εντύπου θα υπογράφει ο παραγωγός και ο γεωπόνος με τον οποίο συνεργάζεται ο παραγωγός και ο οποίος προμηθεύει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Στον χώρο υπογραφής του γεωπόνου θα τίθεται και η σφραγίδα του.

Το έντυπο στη συνέχεια θα προσκομίζεται στο ΚΥΔ, θα καταχωρίζεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και φωτοαντίγραφό του θα παραδίδεται στον παραγωγό ενώ το πρωτότυπο θα παραμένει εκεί.

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024