Ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση και προσωρινή κατάταξη των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των προσκλήσεων της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (νιτρορύπανση), του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ, για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για ετήσια παράταση των δεσμεύσεων των δικαιούχων.

Τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, με τη μορφή προσωρινού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) υποστήριξης της Δράσης στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1014 και οι υποψήφιοι, μέσω της πρόσβασης που έχουν σε αυτό, μπορούν να λάβουν αναλυτική πληροφόρηση για τα αποτελέσματα κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.

Επίσης, όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥπΑΑΤ, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την ανάρτηση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων, καθώς και για τον τρόπο πρόσβασής τους στα ατομικά αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που θα λάβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία έχουν δηλώσει στην αίτηση στήριξης.

Εφόσον οι υποψήφιοι δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, μπορούν να υποβάλουν ένσταση από την Παρασκευή 12.07.2024 μέχρι και την Πέμπτη 18.07.2024

Οι εντάξεις στο μέτρο της νιτρορύπανσης

Στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης, με τις δεσμεύσεις Α και Β, και με προϋπολογισμό ύψους 45.925.000 ευρώ, εντάσσεται το σύνολο των υποψηφίων δικαιούχων με οριστικές αιτήσεις στήριξης, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, πλην 39 υποψηφίων.

Εκτός των 39 υποψηφίων, των οποίων οι αιτήσεις στήριξης απορρίπτονται στο σύνολο τους, υφίσταται και η περίπτωση 118 υποψηφίων στην αίτηση στήριξης των οποίων απορρίπτονται ορισμένα μόνο από το σύνολο των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν προς ένταξη.

Αιτία απόρριψης για όλες τις περιπτώσεις αποτελεί το εύρημα (κωδικός λάθους) 141416 «Παύση καλλιέργειας για διετία», που αφορά τις εκτάσεις για τις οποίες χορηγήθηκε χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias.

Οι δικαιούχοι της εν λόγω χρηματοδοτικής στήριξης εφαρμόζουν παύση της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας για 2 έτη (2024-2025) και δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλα εθελοντικά Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2022 ή εθελοντικές παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 για τις εκτάσεις για τις οποίες χορηγείται στήριξη (παράγραφος 2 του άρθρου 3).

Η καταβολή της στήριξης έκτακτης ανάγκης έλαβε χώρα μετά το τέλος τη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης για τη Δράση 10.1.04, ως εκ τούτου ο έλεγχος επιλεξιμότητας των αντίστοιχων εκτάσεων υλοποιήθηκε στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης των αιτήσεων, αυτό του διασταυρωτικού ελέγχου.

Στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης, με τη δέσμευση Γ, και με προϋπολογισμό ύψους 75.000 ευρώ, εντάσσεται το σύνολο των υποψηφίων δικαιούχων με οριστικές αιτήσεις στήριξης, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Οι ενστάσεις

Εφόσον οι υποψήφιοι δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, μπορούν να υποβάλουν ένσταση από την Παρασκευή 12.07.2024 μέχρι και την Πέμπτη 18.07.2024, μέσω του ΠΣ της Δράσης, στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1014/ , κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.

Σε περίπτωση υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής, λόγω της φύσης του ανωτέρω κωδικού λάθους, η εξέτασή της θα γίνει αποκλειστικά μέσω μηχανογραφικής επεξεργασίας (χωρίς τη σύγκλιση επιτροπής), ως εκ τούτου δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου ενδικοφανών προσφυγών.

Η διασταύρωση για τον εν λόγω κωδικό γίνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος ΟΣΔΕ, ως εκ τούτου το τρέχον αποτέλεσμα της αξιολόγησης δεν αναμένεται να είναι αναστρέψιμο.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των ενδικοφανών προσφυγών οι οποίες ενδεχομένως θα υποβληθούν από υποψηφίους ανά την επικράτεια.