Όνειρο θερινής νυκτός είναι φέτος οι διακοπές για τους μισούς Έλληνες, ελέω ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ τα νησιά είναι απλησίαστα για ακόμη περισσότερους αφού οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια «δαγκώνουν» την ώρα που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), αποτυπώνει μια οδυνηρή πραγματικότητα: Ένας στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές, ενώ το 32% δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά αυτές θα είναι λιγότερες ημέρες. Την ίδια ώρα, τις ανατιμήσεις σε κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων άμεσα συνδεδεμένων με τις καλοκαιρινές αποδράσεις,  αποτυπώνουν και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνιο 2024.

Μια 4μελής οικογένεια για να κάνει διακοπές σε νησί θα χρειαστεί σχεδόν 3 κατώτατους μισθούς για μια εβδομάδα

Σε σχέση με τον ίδια μήνα πέρσι, φέτος καταγράφονται αυξήσεις 19,7% στα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ το πακέτο διακοπών εμφανίζεται πιο ακριβό κατά 12,7%. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι.

Απλησίαστα…

Τα δε ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν πάρει φωτιά. Ενδεικτικά για μια 4μελη οικογένεια με 1 ΙΧ, το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Πειραιάς φέτος κοστίζει 534 €, σημειώνοντας αύξηση 15,1% σε σχέση με το 2023 που κόστιζε 464 €.

Η ίδια οικογένεια για το δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς, θα πληρώσει φέτος 564 € , ήτοι 15,6% πιο πάνω από το 2023 που πλήρωνε 488 €.

Για το δρομολόγιο Πειραιάς – Ρόδος – Πειραιάς (με συμβατικό πλοίο και τετράκλινη καμπίνα) η τιμή φέτος ανέρχεται σε 1.019 ευρώ αυξημένη κατά 10,3% σε σχέση με το 2023 που κόστιζε 924 €.

Αν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προσθέσουμε, διαμονή, διατροφή και κάποια στοιχειώδη αναψυχή, μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί τουλάχιστον 2.500 ευρώ για διακοπές 7 ημερών σε νησί.

Δηλαδή, περίπου 3 κατώτατους μισθούς για μια βδομάδα.

«Αν κάποιος πάει διακοπές σε έναν δημοφιλή προορισμό, δύσκολα θα τα βγάλει πέρα με κάτω από 2.000 ευρώ» είπε στο MEGA, o διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές.

«Όταν πηγαίνουν πολλά άτομα μαζί κάπου αυτό προφανώς διαφοροποιεί τις τιμές. Οι μικρότερες ηλικίες έχουν διαφορετικούς τρόπους διακοπών και διαφορετικές ανάγκες και προσέγγιση. Ιούνιο – Ιούλιο – Σεπτέμβριο όπως γνωρίζουμε ότι είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τον Αύγουστο. Είναι καλή εποχή για να κάνει κάποιος διακοπές.

Αν κάποιος θέλει να πάει διακοπές σε έναν δημοφιλή προορισμό, δύσκολα θα τα βγάλει πέρα με κάτω από 2.000 ευρώ συνολικά. Σε όχι δημοφιλείς προορισμούς είναι καλύτερα. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι πιο ακριβά. Πολλοί επιλέγουν και την ηπειρωτική Ελλάδα, για να αποφύγουν το κόστος των ακτοπλοϊκών. Επίσης υπάρχει μία στροφή και στα εξοχικά», ανέφερε.

Οι μισοί δεν θα πάνε διακοπές

Με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ,  που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου 2024, οι μισοί Έλληνες φέτος δεν θα πάνε διακοπές και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα:

  • 1 στους 2 καταναλωτές (55%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024
  • 1 στους 3 (32%) δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες
  • 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι
  • 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένες άνω του 50%.
  • Στην ερώτηση για ποιο λόγο έλαβαν αυτή την απόφαση, αναφέρουν το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων, αλλά κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια (50%) και διαμονή (48%).