Ένα must αξεσουάρ για το καλοκαίρι είναι αδιαμφησβήτητα τα καπέλα. Ήδη ο ήλιος μας δείχνει τα δόντια του και εμείς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με ό,τι έχουμε διαθέσιμο: αντηλιακό, ελαφριά ρούχα, μπόλικο νερό και βάλτε στη ζωή σας και το καπέλο. Ένα καπέλο δίνει σίγουρα στυλ και το σημαντικότερο μας προστατεύει από μία σωρεία πραγμάτων.

Θα ξεκινήσουμε από το αυτονόητο που είναι ότι μας προστατεύει από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία που ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα και την αύξηση του κινδύνου του καρκίνου του δέρματος. Φορώντας το ωραίο μας καπέλο, προστατεύουμε τόσο κεφάλι όσο και το πρόσωπο και τον αυχένα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Επιπροσθέτως, ένα καπέλο μας βοηθά να κρατήσουμε το κεφάλι μας πιο δροσερό που σημαίνει ότι μπορούμε να αποφύγουμε τόσο τη θερμοπληξία όσο και την αφυδάτωση για να μην αναφέρουμε και την προστασία των ματιών που βάλλονται εξίσου από την έκθεση στον ήλιο. Το καπέλο δε είναι απαραίτητο για όλους όσοι αρέσκονται σε εξωτερικές δραστηριότητες όπως η γυμναστική, η ποδηλασία και η πεζοπορία. Σε αυτό να θυμηθούμε ότι κάποια μονοπάτια προς τη θάλασσα έχουν δρόμο και δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε…

Η ιστορία του καπέλου ξεκινάει από την αρχαιότητα, σε διάφορους πολιτισμούς και δεν είναι τυχαίο. Στην Αρχαία Αίγυπτο φορούσαν διάφορα μαντήλια και καλύμματα κεφαλής για να προστατεύονται από τον ήλιο αλλά και για να διαφοροποιούνται βάσει της κοινωνικής τους θέσης. Στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη χρησιμοποιούσαν καπέλα όπως ο πίλος που ήταν φτιαγμένος από μαλλί ή τσόχα. Στο Μεσαίωνα συναντάμε πιο περίτεχνα καπέλα, τα οποία μαρτυρούσαν την κοινωνική θέση του ατόμου, όπως ήταν τα γυναικεία hennins (αμυγδαλωτά και μυτερά στο σχήμα) ή καπέλα με φτερά και στολίδια για τους άνδρες. Στην Αναγέννηση το καπέλο αναγεννιέται, όπου συναντάμε τα ανδρικά berets (με φαρδιά γείσα) και τα γυναικεία bonnets. Τον 18ο και 19ο αιώνα η μόδα φέρνει στην επιφάνεια το τρικόρνο καπέλο (το συνήθιζαν ευγενείς και στρατιωτικοί) και το γνωστό σε όλους μας Top hat. Στον 20ό αιώνα βλέπουμε τις αλλαγές της μόδας ανά δεκαετία όπως ήταν τα Φεντόρα και Τριλμπυ, τα μεγάλα και διακοσμημένα γυναικεία καπέλα και τα πιο απλά των επόμενων δεκαετιών. Σήμερα, ο κόσμος φοράει καπέλα κυρίως για πρακτικούς λόγους όπως είναι τα καπέλα μπέιζμπολ, τα beanies το χειμώνα και φυσικά τα all time classic καπέλα panama και πολλά ακόμα.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν παντού, σε όλες τις χώρες, σε διάφορους πολιτισμούς και για όλα τα γούστα. Δεν είναι τυχαίο που η αυστραλιανή εβδομάδα Μόδας 2024 ήταν γεμάτη με καπέλα όπως και ο μήνας της Μόδας σε όλα τα ντεφιλέ. Είδαμε από τα καουμπόικα στο Moschino, τα στρατιωτικά καπέλα στο Prada, τα beanies όπως είδαμε στις συλλογές των FFORME και Bally ,τα pillboxes της Altuzarra, τα καπέλα για τον ήλιο της Chanel και τα LV Tiles Panama και Bucket Hat της Vuitton.

Οπότε, βάσει των μεγάλων της μόδας, τα καπέλα είναι τα νέα μαλλιά, για αυτό τολμήστε το. Υπάρχουν σε τέτοια ποικιλία που σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να ταιριάζει στο στυλ και στο κεφάλι σας. Με επίπεδη κορυφή, όπως αυτά που παρουσίασε ο Alaïa, μέχρι κασκέτα Baker Boy, από καπέλα με φαρδύ γείσο και τύπου bucket, μέχρι μπερέδες και τουρμπάνια.

Ήρθε η ώρα να κάνετε αναβάθμιση στο στυλ σας, κλείνοντας το μάτι και στον επικίνδυνο μα αγαπημένο ήλιο.