Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Κορινθία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες

Φωτιά στην Κορινθία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες

Χωρίς ενεργό μέτωπο αλλά με πολλές εστίες που θα αντιμετωπίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά στην Κορινθία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά στην Κορινθία προκειμένου να περιορίσουν τη πύρινο μέτωπο που μαίνεται από το μεσημέρι στην περιοχή της Στιμάγκας.

Τις τελευταίες ώρες η εικόνα από το πύρινο μέτωπο είναι σαφώς καλύτερη παρά το γεγονός ότι σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων αλλά και στο έργο που έκαναν από το απόγευμα οι ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίτερα η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με αμπέλια και ελιές.

Λόγω της δύσκολης και επικίνδυνης κατάστασης, στην περιοχή έσπευσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος συγκάλεσε συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, των ΟΤΑ και όλων των σωμάτων ασφαλείας.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό στη φωτιά στην Κορινθία

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας μετέβη στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχει στηθεί στο φράγμα της Νεμέας, κοντά στον Ασωπό ποταμό. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η σύσκεψη του συντονιστικού για το θέμα της φωτιάς με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό και άλλους θεσμικούς παράγοντες.

Φωτιά στην Κορινθία: Χωρίς ενεργό μέτωπο

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η φωτιά είναι σε ύφεση χωρίς μεγάλο και ενιαίο μέτωπο αλλά με πολλές ενεργές εστίες, ενώ ανά διαστήματα σημειώνονται μικρές αναζωπυρώσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιφέρειες της χώρας καθώς θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Κικίλιας: Όλοι έδωσαν μεγάλη μάχη

Με ανάρτησή του στις 22.45 ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε τα εξής:

«14 αεροπλάνα, 8 ελικόπτερα, 50 πυροσβεστικά οχήματα, 152 πυροσβέστες και δασοκομάντος, υδροφόρες, μηχανήματα έργου από την περιφέρεια Πελοποννήσου και τους δήμους καθώς και 2 ερπυστριοφόρα του στρατού επιχείρησαν από το μεσημέρι στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στη Στιμάγκα Κορινθίας.

Πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά εστίες που θα δουλευτούν όλο το βράδυ από τους πυροσβέστες μας, τον δασάρχη και τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα εναέρια θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως. Όλοι τους έδωσαν και δίνουν μεγάλη μάχη και τους ευχαριστώ από καρδιάς».


Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο της πυρκαγιάς με τον Βασίλη Κικίλια ανέφερε τα εξής: «Απόψε, δυστυχώς, δίνουμε μια δύσκολη πύρινη μάχη στη Στιμάγκα Κορινθίας. Παρακαλώ για απόλυτη προσοχή και να ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

Όπως αναφέρει συνολικά στο μέτωπο επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος και 49 οχήματα, ενώ από αέρος μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας διατέθηκαν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Κι επιπρόσθετα, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα από το Δήμο Βέλου-Βόχας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Στρατό.

Ήχησε το 112

Στις 19.15 και ενώ το πύρινο μέτωπο ήταν σε πλήρη εξέλιξη ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία του 112 καλώντας τους κατοίκους στη Στιμάγκα να είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να απομακρυνθούν από την περιοχή. Ευτυχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν αν αποτρέψουν τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική Πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Στιμάγκας Κορινθίας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σε ρεματιά

«Σε μία ρεματιά προς την περιοχή της Νεμέας βρίσκεται το κύριο μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Στιμάγκα, του Δήμου Βέλου – Βόχας, Κορινθίας» ανέφερε το απόγευμα μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής.

Όπως πρόσθεσε, «αυτήν την ώρα δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και κατοικίες, όμως οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση».

Επίσης, ο Αναστάσιος Γκιολής ανέφερε ότι «είναι μεγάλη η κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης με πολλά εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις», συμπληρώνοντας ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων με υδροφόρες και μηχανήματα έργου».

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024