Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Φέντερερ και Ναδάλ αποκτούν τα δικά τους είδη εντόμων

Φέντερερ και Ναδάλ αποκτούν τα δικά τους είδη εντόμων

Εντομολόγοι στην Ταϊλάνδη έδωσαν σε δύο νέα είδη σφήκας που ανακάλυψαν επιστημονικές ονομασίες που τιμούν τους δύο μεγάλους τενίστες.

Ο Ραφαέλ Ναδάλ και ο Ρότζερ Φέντερερ θα μείνουν σίγουρα στην ιστορία ως δύο από τους σημαντικότερους τενίστες, ωστόσο τα ονόματά τους μόλις γράφτηκαν με ανεξίτηλα γράμματα και στο πεδίο της επιστήμης. Για αυτό φρόντισαν εντομολόγοι του Πανεπιστημίου Chulalongkorn στην Ταϊλάνδη οι οποίοι έδωσαν σε δύο νέα είδη εντόμων τα ονόματα των δύο διάσημων τενιστών.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες από την Ταϊλάνδη ονόμασαν δύο νέα είδη σφήκας τα οποία ανακάλυψαν ως Troporhogas rogerfedereri και Troporhogas rafaelnadali για να τιμήσουν τους δύο μεγάλους αθλητές του τένις.

Ιδού η σφήκα που μόλις «βαφτίστηκε» Troporhogas rafaelnadali προς τιμήν του Ραφαέλ Ναδάλ (Marisa Loncle)

Γιατί έγινε αυτή η επιλογή ονομάτων από τους επιστήμονες-«νονούς»

 «Οι T. rogerfedereri και T. rafaelnadali είναι παρασιτικές σφήκες των οποίων οι προνύμφες ‘εξολοθρεύουν’ τους ξενιστές τους εκ των έσω» ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εντομολογίας Μπουντίκα Αρικούλ Μπούτσερ που ηγήθηκε της μελέτης στην οποία περιγράφονται τα δύο νέα έντομα και προσέθεσε: «Όπως μαρτυρούν οι επιστημονικές ονομασίες τους, τα δύο νέα είδη σφήκας τιμούν τους μεγάλους τενίστες Ρότζερ Φέντερερ και Ραφαέλ Ναδάλ, οι οποίοι, παρότι αποτελούν ανταγωνιστές στα γήπεδα έχουν παίξει και μαζί σε διπλά παιχνίδια. Επιπροσθέτως δύο από τους συγγραφείς της μελέτης είναι μεγάλοι φαν τόσο του Ρότζερ όσο και του Ράφα».

Η σφήκα που έλαβε την επιστημονική ονομασία Troporhogas rogerfedereri προς τιμήν του Ρότζερ Φέντερερ (Marisa Loncle)

Πώς είναι τα δύο είδη και πού εντοπίστηκαν

Και τα δύο νέα είδη σφήκας έχουν μήκος 6 χιλιοστών και φέρουν μαύρα, λευκά και πορτοκαλί μοτίβα στο σώμα τους. Εντοπίστηκαν σε δύο μεγάλα εθνικά πάρκα της Ταϊλάνδης, τα Khao Yai και Khao Sok, τα οποία είναι αμφότερα άκρως δημοφιλή σε τουρίστες που αγαπούν τη φυσική ιστορία.

Οι επιστήμονες από την Ταϊλάνδη πραγματοποίησαν την επίσημη «βάφτιση» των δύο νέων ειδών σφήκας με δημοσίευσή τους στο περιοδικό ζωολογίας ανοιχτής πρόσβασης ZooKeys.

Only in

Η Ευρώπη νεκροταφείο πυρηνικών αποβλήτων - Τα σχέδια για να χτίσουν «τάφους» χιλιετιών

Ποια κράτη σχεδιάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα για τα πυρηνικά απόβλητα – Η αποθήκευσή τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024