Η Microsoft «κατέστρεψε τις ψηφιακές ζωές» αθώων Παλαιστινίων που ζουν στο εξωτερικό και τηλεφώνησαν μέσω Skype τις οικογένειές τους στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει την Πέμπτη το BBC, επικαλούμενο συνεντεύξεις με 20 θύματα.

Ο αμερικανικός γίγαντας του λογισμικού, στην οποία ανήκει το Skype, κατηγορείται ότι μπλόκαρε την πρόσβαση πολλών ακόμα Παλαιστινίων στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διατηρούσαν στο Hotmail ή άλλες υπηρεσίες της Microsoft ακόμα και για 20 χρόνια.

Μετά τις κλήσεις που πραγματοποίησαν στη Γάζα, οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στα email τους και τις επαφές τους.

Η Microsoft ενημέρωσε τους Παλαιστινίους ότι αποκλείστηκαν επειδή παραβίασαν τους όρους χρήσης, δεν διευκρίνισε όμως ποιους. Οι ίδιοι λένε ότι τα αλλεπάλληλα αιτήματά τους έμειναν αναπάντητα και δεν έχουν τρόπο να βρουν το δίκιο τους.

Πιστεύουν όμως ότι έπεσαν θύματα διάκρισης, ίσως επειδή η εταιρεία πιστεύει λανθασμένα ότι ότι συνδέονται με την ένοπλη Χαμάς.

«Είμαστε πολίτες χωρίς ανάμειξη στην πολιτική που απλά ήθελαν να δουν τι κάνουν οι οικογένειές τους» είπε ο Σάλα Ελσάντι, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και χρησιμοποίησε το Skype για να καλέσει τη σύζυγο, τα παιδιά και τους γονείς τους στα κινητά τους τηλέφωνα στη Γάζα. Η υπηρεσία κλήσεων της Microsoft είναι δημοφιλής στους Παλαιστινίους λόγω του χαμηλού κόστους και του πλεονεκτήματος ότι καλεί κινητά ακόμα και όταν το Διαδίκτυο και οι επίγειες γραμμές είναι κομμένες στη Γάζα.

Ο λογαριασμός του μπλοκαρίστηκε τον Απρίλιο και έκτοτε παραμένει κλειδωμένος. «Συμπλήρωσα περίπου 50 αιτήσεις και τους τηλεφώνησα πολλές φορές» είπε ο ίδιος.

Έχασε όχι μόνο τις επαγγελματικές επαφές του αλλά και την πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με τη διεύθυνσή του στο Hotmail.

Το ίδιο συνέβη στον Εϊάντ Χαμέτο, ο οποίος τηλεφώνησε στη Γάζα από τη Σαουδική Αραβία. «Ανέστειλαν τον λογαριασμό email που είχα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια».

«Πλήρωσα ένα πακέτο [στο Skype] για να κάνω κλήσεις και, δέκα μέρες μετά, με μπλόκαραν χωρίς λόγο. Δεν μου είπαν ποτέ τον λόγο» ανέφερε ένας τρίτος, ο Χαλίντ Ομπαϊέντ.

Εκπρόσωπος της Microsoft απέφυγε να απαντήσει ευθέως στις καταγγελίες, διαβεβαίωσε όμως ότι η εταιρεία δεν μπλοκάρει κλήσεις ή λογαριασμούς με βάση την γεωγραφική θέση των καλούντων.

«Ο αποκλεισμός από το Skype μπορεί να συμβεί ως απάντηση σε δόλια δραστηριότητα» είπε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.