Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Όπλα λέιζερ: H Νότια Κορέα «πρώτη χώρα» που βάζει σε χρήση τη νέα τεχνολογία

Όπλα λέιζερ: H Νότια Κορέα «πρώτη χώρα» που βάζει σε χρήση τη νέα τεχνολογία

Λέιζερ που θα αναπτύξει στα σύνορα της Σοούλ θα εξουδετερώνουν τα drone της Βόρειας Κορέας.

Η Νότια Κορέα θα γίνει εντός του έτους η «πρώτη χώρα» που χρησιμοποιεί όπλα λέιζερ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο στρατός της χώρας, ο οποίος θα αναπτύξει τη νέα τεχνολογία στα σύνορα για να καταρρίπτει τα drone της Βόρειας Κορέας.

Το «Πρόγραμμα StarWars», όπως είναι γνωστό στη το σχέδιο στη χώρσ, προβλέπει την ανάπτυξη όπλων υπέρυθρης δέσμης της εταιρείας Hanwha Aerospace, ανέφερε η υπηρεσία στρατιωτικών προμηθειών στη Σεούλ.

«Η χώρα νας γίνει η πρώτη στον κόσμο που αναπτύσσει και χρησιμοποιεί όπλα λέιζερ. Η ικανότητα του στρατού μας να απαντά στις προκλήσεις των βορειοκορεατικών drone ενισχύεται περαιτέρω» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξήγησε ότι το όπλο μπορεί καταστρέφει τον κινητήρα ή τα ηλεκτρικά του στόχου με μια αόρατη δέσμη που μένει αναμμένη για 10-20 δευτερόλεπτα.

Και κάθε βολή κοστίζει μόλις 2.000 γουόν (1,34 ευρώ), πολύ λιγότερο από οποιοδήποτε βλήμα.

Στο τελευταίο μιας μεγάλης σειράς περισταρικών, μαχητικά αεροπλάνα και επιθετικά ελικόπτερα της Νότιας Κορέας απογειώθηκαν τον Δεκέμβριο για να καταρρίψουν πέντε βορειοκορεατικά drone.

Επισήμως οι δύο χώρες παραμένουν σε πόλεμο, καθώς ο Πόλεμος της Κορέας (1950-53) δεν έληξε με ειρηνευτική συμφωνία αλλά με ανακωχή.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, και οι δύο πλευρές παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας στέλνοντας drone η μία στον εναέριο χώρο της άλλης.

Όπλα drone πάντως χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες, με πιο γνωστή περίπτωση τη «Σιδερένια Ακτίνα» του Ισραήλ.

Η Ρωσία υποστήριξε επίσης ότι ανέπτυξε στην Ουκρανία όπλο λέιζερ που καταστρέφει drone και «τυφλώνει δορυφόρους», ενώ οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βρετανία πειραματίζονται με την τεχνολογία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των όπλων λέιζερ είναι το χαμηλό κόστος λειτουργίας.

Βασικά μειονεκτήματα είναι η αδυναμία χρήσης σε ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, η περιορισμένη ακτίνα δράσης και η διαθεσιμότητα επαρκούς πηγής ενέργειας.

Σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης RAND Corporation, πολλές χώρες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τέτοια όπλα ως απάντηση στην εξάπλωση των drone, καθώς και για την εξουδετέρωση πυραύλων ή ακόμα και δορυφόρων.

Must in

Στην Τούμπα κλείνουν τη χρονιά ΠΑΟΚ και Ατρόμητος

Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον Ατρόμητο στο τελευταίο παιχνίδι των δύο ομάδων για το 2024 και την 16η αγωνιστική της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο