Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η οδύνη της ευαισθησίας. Για την «Καγκέλω» του Δημήτρη Μανιάτη

Η οδύνη της ευαισθησίας. Για την «Καγκέλω» του Δημήτρη Μανιάτη

Με τα διηγήματά του ο Δημήτρης Μανιάτης δείχνει ότι η μικρή φόρμα δεν σημαίνει και μικρό βάθος

Ο Δημήτρης Μανιάτης διαρκώς διαψεύδει τη μυθολογία ότι η δημοσιογραφία συνεπάγεται τη απεμπόληση κάθε επιδίωξης για μια γραφή που να μην υπηρετεί το εφήμερο.

Αντιθέτως, όχι μόνο με την αρθρογραφία του, αλλά και με το συγγραφικό του έργο, που περιλαμβάνει τόσο λογοτεχνικά κείμενα, όσο και  κείμενα πάνω στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού στη χώρα μας, αποδεικνύει ότι μπορεί παράλληλα με τη μάχη του ρεπορτάζ να αναμετριέται με θέματα που υπερβαίνουν την επικαιρότητα.

Και μπορεί ο κυνικός να πει ότι οι δημοσιογράφοι που δοκιμάζουν τη λογοτεχνική ενασχόληση προσπαθούν να «σώσουν την ψυχή τους» ως προς τα ανομήματα που κάνουν στο λειτούργημά τους (γενίκευση εσφαλμένη εάν αναλογιστούμε τη μακρά χορεία δημοσιογράφων-λογοτεχνών που έγραψαν ιστορία), όπως στην περίπτωση του Δημήτρη Μανιάτη οι ιδιότητες λειτουργούν συμπληρωματικά.

Να το πω διαφορετικά: στην περίπτωσή του Δημήτρη Μανιάτη ο οξυδερκής αναλυτής, ο υπομονετικός λαογράφος και ο οδυνηρής ευαισθησίας λογοτέχνης αποτελούν ιδιότητες που αλληλοτροφοδοτούνται.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Η «Καγκέλω» είναι ένα μικρό βιβλίο που αποτελείται από μικρά διηγήματα. Λογοτεχνικές μινιατούρες θα μπορούσε να τα αποκαλέσει κάποιος. Όμως, η μικρή φόρμα δεν έρχεται ως ευκολία, αλλά ως δυσκολία. Ως προσπάθεια για τη μέγιστη πυκνότητα. Αυτή που κάνει τον αναγνώστη να ξαναγυρίσει και να ξαναψηλαφήσει τη φράση.

Τα διηγήματα αυτά είναι αυτοτελή αλλά έχουν και κοινά μοτίβα. Το βάρος του χρόνου πάνω στους ανθρώπους, είτε ως ματαίωση είτε ως μόνιμη προσμονή. Τον τρόπο που η μνήμη και το τωρινό βίωμα, η ιστορία και το παρόν διεισδύουν το ένα στο άλλο με τρόπους εξαιρετικά σύνθετους. Το βάρος μιας «υπόγειας» ιστορίας των πρακτικών των λαϊκών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ερωτικών, που είναι ταυτόχρονα και υπόστρωμα του σήμερα ακόμη και εάν δεν το παραδεχόμαστε. Το διαρκές ανεκπλήρωτο που περνάει από την ιστορία στον έρωτα.

Και όλα αυτά με σύντομα αφηγήματα, που διατηρώντας υποδειγματική συνοχή συμπεριλαμβάνουν σουρεαλιστικές σχεδόν οραματικές, που περιλαμβάνουν την μυστηριώδη Καγκέλω, «οικοδόμο και πρώτη γκόμενα στη Χαβάη», ζευγάρια που ξανασυναντιούνται μετά από πολλά χρόνια, τον αφηγητή να νιώθει ότι έχει μεταμορφωθεί στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον κίνδυνο να σε θεωρήσουν συνάδελφο οι υπάλληλοι ενός γραφείου κηδειών, την ανάληψη ενός ηλικιωμένου τραγουδιστή και άλλα πολλά.

Πάνω από όλα αυτό που αποπνέει το βιβλίο είναι η οδύνη της ευαισθησίας. Το κόστος του να μην επιλέγεις τον κυνισμό της επιφάνειας, αλλά να αφουγκράζεσαι όλες αυτές τις ιστορίες που δεν είναι απλώς γύρω μας. Είναι ο ίδιος ο αναπόδραστος καμβάς της ύπαρξής μας.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Περισσότερους από 220 στόχους της Χεζμπολάχ ισχυρίζονται ότι έπληξαν οι IDF το τελευταίο 24ωρο

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν υποδομές, εκτοξευτές ρουκετών που είχαν χρησιμοποιήσει σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και αποθήκες όπλων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024