Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ο σκύλος… πετάει τη σκούφια του για εκπαίδευση – Εσείς έχετε τον ίδιο ζήλο;

Ο σκύλος… πετάει τη σκούφια του για εκπαίδευση – Εσείς έχετε τον ίδιο ζήλο;

Εκείνοι που χρειάζεται να καθίσουν πρώτοι και καλύτεροι στο θρανίο, είμαστε εμείς. Γιατί για τον σκύλο, η εκπαίδευση είναι... η καλύτερή του. Αφού ασχολούμαστε ευχάριστα μαζί του

Συνηθίζουμε να μιλάμε για την εκπαίδευση του σκύλου. Τελικά, όμως, ποιος εκπαιδεύεται; Ο σκύλος, ο κηδεμόνας του, ή και οι δύο μαζί ως ομάδα;

Η Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, εξηγεί πως ένας σκύλος είναι πάντα πρόθυμος να μάθει. Αρκεί, να δείχνουμε και εμείς μεγάλη προθυμία να τον διδάξουμε.

Στην εκπαίδευση ενός σκύλου, όπως λέει, εκπαιδεύονται, τόσο ο σκύλος όσο και ο κηδεμόνας του, με πρώτον τον ίδιο τον άνθρωπο.

Όπως τονίζει η κα. Καραμπέτσου, η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κηδεμόνα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα την αρμονική συμβίωση με τον σκύλο.

Όταν εκπαιδευόμαστε μαζί με τον σκύλο μας μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του

Το να σεβόμαστε τον σκύλο μας είναι προαπαιτούμενο για μια υγιή μεταξύ μας σχέση

Οι άνθρωποι τείνουν, όπως λέει, να αποδίδουν ανθρώπινες συμπεριφορές στα ζώα και δη στους σκύλους.

Μέσα από αυτή την οπτική, όμως, δεν βλέπουν τον σκύλο τους επί της ουσίας. Αγνοούν τις βασικές του ανάγκες, τον τρόπο σκέψης του, αλλά και σημαντικά στοιχεία και προϋποθέσεις για την ευζωία του.

Η εκπαίδευση ανοίγει νέους ορίζοντες

«Οι σκύλοι μας είναι υπέροχα πλάσματα, που λατρεύουν τη διαδικασία της μάθησης.
Η ενασχόληση με τον σκύλο μας, εκπαιδεύοντάς τον, αποφέρει πολλά καλά. Καταρχάς, θα βοηθήσει και τους δύο μας -τόσο τον σκύλο όσο και εμάς- να έχουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας.
Επιπροσθέτως, ο χρόνος που περνάμε με τον σκύλο μας, κάνοντας μάθημα μαζί του, είναι πραγματικά υψηλής ποιότητας», τονίζει η κα Καραμπέτσου.

Επιπλέον, δίνει έμφαση στο ότι ο σύγχρονος κατοικίδιος σκύλος νιώθει μεγάλη ασφάλεια, και κατ’ επέκταση είναι πολύ χαρούμενος, όταν συνεργάζεται μαζί μας.

Έτσι, η εκπαίδευση ενός σκύλου, όπως αναφέρει η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια, δεν έχει κύριο αποδέκτη τον ίδιο τον σκύλο, αλλά κατά βάση τον κύριο φροντιστή του.

Εξάλλου, όπως συνηθίζει να λέει η κα Καραμπέτσου, τι σημαίνει αγαπώ τον σκύλο μου;

Σημαίνει: α) μαθαίνω να επικοινωνώ μαζί του, β) τον βοηθάω να με εμπιστεύεται και γ) τον σέβομαι.

Επικοινωνία, Εμπιστοσύνη, Σεβασμός είναι το τρίπτυχο «κλειδί», σύμφωνα με την κα Καραμπέτσου, της αρμονικής σχέσης με τον σκύλο μας.

Όταν εκπαιδευόμαστε μαζί με τον σκύλο μας, μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του. Και δεν εννοούμε, απλώς, να καταφέρουμε ο σκύλος μας να ακολουθεί τα συνθήματα μας. Αλλά, πρωτίστως, εμείς να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τι θέλει να μας «πει» εκείνος.

Επίσης, κύριο μέλημα μας είναι, σύμφωνα με την κα Καραμπέτσου, ως υπεύθυνοι κηδεμόνες ενός σκύλου, να τον βοηθήσουμε να μας εμπιστεύεται άνευ όρων. Ως γνωστόν, η ασφάλεια είναι μια εκ των βασικών αναγκών ενός σκύλου.

Σεβασμός στον σκύλο

Το να σεβόμαστε τον σκύλο μας, υπογραμμίζει η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια, είναι προαπαιτούμενο για μια υγιή μεταξύ μας σχέση. Σέβομαι τον σκύλο μου σημαίνει, σέβομαι τον ίδιο ως ένα άτομο διαφορετικού είδους, σέβομαι και καλύπτω τις ανάγκες του. Σέβομαι και αποδέχομαι τις ιδιαιτερότητες του και τον βοηθάω να ξεπεράσει τυχόν ανασφάλειες ή αλλά θέματα συμπεριφοράς.

Η εκπαίδευση ξεκινάει από τον κηδεμόνα του σκύλου

Συνοψίζοντας, η κα Καραμπέτσου επισημαίνει πως η εκπαίδευση ξεκινάει από τον κηδεμόνα ενός σκύλου. Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής θα τον βοηθήσει, πρωτίστως, να αντιληφθεί τις ανάγκες του σκύλου του. Θα τον ενημερώσει για τον τρόπο, αλλά και για το ότι οφείλει να τις καλύπτει.

Επίσης, θα τον διδάξει να μπορεί να αναγνωρίζει τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου του και να επικοινωνεί μαζί του.

Και καταλήγει: «Οι σκύλοι μας είναι, όπως ήδη αναφέρθηκε, παραπάνω από πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας».

Η κυρία Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων. Photo by: Elias Sotiropoulos

* H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.

Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer byMalena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα.

Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος και στους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».

Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of CanineStudies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite SafetyEducator).

Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024