Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Επαναξιολογήθηκε το γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Επαναξιολογήθηκε το γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Η επαναξιολόγηση έγινε από μέλη της ειδικής αποστολής αξιολόγησης που όρισε το Γραφείο Παγκόσμιων Γεωπάρκων.

Oλοκληρώθηκε η τετραήμερη επαναξιολόγησης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου που πραγματοποιήθηκε από τις 3 ως τις 6 Ιουλίου 2024. Σκοπός της αποστολής ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον η περιοχή του Βίκου- Αώου, που έχει οριστεί ως Γεωπάρκο από το 2010, συνεχίζει να πληροί τα κριτήρια ώστε να παραμείνει ως ισότιμο μέλος με τα υπόλοιπα 212 αναγνωρισμένα Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO. Μέλη της ειδικής αποστολής αξιολόγησης που όρισε το Γραφείο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της ήταν η κα Alessia Amorfini, από το Γεωπάρκο Apuan Alps στην Ιταλία, και η κα Nancy Sauer, από το διακρατικό Γεωπάρκο Muskau Arch που βρίσκεται στα σύνορα Γερμανίας- Πολωνίας.

Η διαδικασία επαναξιολόγησης, που επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα έτη, στόχο έχει την επιβεβαίωση της εξαιρετικής αξίας του Γεωπάρκου καθώς και της συμμόρφωσής του με τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται για τη διατήρηση του τίτλου του Παγκόσμιου Γεωπάρκου .

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης διαδικασίας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μνημεία της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και σε υποδομές ανάδειξής τους. Οι εμπειρογνώμονες της UNESCO και άλλοι εκπρόσωποι φορέων αξιολόγησαν τις δράσεις διαχείρισης και συντήρησης, και συζήτησαν με τις τοπικές κοινότητες για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών τουρισμού και εκπαίδευσης.

Σύσκεψη με Περιφερειάρχη και Δημάρχους

Την πρώτη ημέρα της διαδικασίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, την Αντιπεριφερειάρχη Ορεινών Όγκων κα Κατερίνα Αρλέτου, και στη συνέχεια, η αποστολή κατευθύνθηκε προς το Δήμο Ζαγορίου και τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Διευθυντή κ. Μιχάλη Βάκκα. Ακολούθησαν επισκέψεις στα χωριά Δίλοφο και Κήποι Ζαγορίου και σε θέσεις με πολιτιστική αξία και γεωλογική σημασία, όπως τα γεφύρια Κόκκορη και Καλογερικό και η θέση θέας «Σκάλα Βραδέτου».

Τη δεύτερη ημέρα, πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων σύσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Ζαγορίου στους Ασπραγγέλους με τον Δήμαρχο Ζαγορίου κ. Γεώργιο Σουκοβέλο, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, αντιπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και τοπικούς επιχειρηματίες.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Κόνιτσας με το Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και τοπικούς επιχειρηματίες, και σύντομη ξενάγηση στο Κέντρο Ενημέρωσης του Δήμου Κόνιτσας, το οποίο θα εμπλουτιστεί με πολυμεσικό εξοπλισμό και ενημερωτικό υλικό του Γεωπάρκου.

Πηγή φωτογραφιών, Περιφέρεια Ηπείρου

Sports in

Σενάριο για Έντσο Ντίαζ στον Παναθηναϊκό

«Η Ρίβερ ψάχνει αντικαταστάτη για αριστερό μπακ», γράφουν στην Αργεντινή και συνδέουν τον Έντσο Ντίαζ με τον Παναθηναϊκό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024