Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Tζορτζ Τσούνης: Να σεβαστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας τη Συμφωνία των Πρεσπών

Tζορτζ Τσούνης: Να σεβαστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Έχω ξαφνιαστεί που η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα», δηλώνει ο Τζορτζ Τσούνης

Να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ώστε να αποφευχθούν εντάσεις, καλεί τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Τσούνης μίλησε επίσης για το μέλλον της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον, τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και την προοπτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα επεσήμανε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της Ευρώπης για το εάν τα όσα κάνει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα την εκτροχιάσουν από την ευρωπαϊκή της πορείας, σημείωσε όμως πως «θα ήταν λάθος να κάνει κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Έχω ξαφνιαστεί με τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας»

«Ήταν μια συμφωνία που επιτεύχθηκε δύσκολα, ήταν ιστορική και πρέπει να γίνει σεβαστή», υπογράμμισε και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω ξαφνιαστεί που η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Νομίζω ότι έχουμε ξαφνιαστεί όλοι, αλλά προσπαθούμε όλοι, με σεβασμό, να τους προτρέψουμε να αναφέρονται στη χώρα τους με το συνταγματικό της όνομα. Πέραν τούτου, η τήρηση των διεθνών συμφωνιών είναι η ραχοκοκαλιά της διπλωματίας. Η μη τήρησή τους δημιουργεί πολύ προβληματικές καταστάσεις».

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Ελλάδα ως βασικό εταίρο όσο και η Ελλάδα έχει ανάγκη τις ΗΠΑ»

Σε ό,τι αφορά τα ελλληνοτουρκικά, ο Τζορτζ  Τσούνης σημείωσε πως το μορατόριουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πολλά οφέλη, αφού μειώθηκε κατά 90% ο αριθμός των παράνομων μεταναστών, αλλά και οι αερομαχίες στο Αιγαίο.

«Ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να συνεχίσουν. Είναι προς όφελος και των δύο», όπως είπε.

«Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Ελλάδα ως βασικό εταίρο»

Τέλος, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σημασία του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

«Η Ελλάδα έχει πολλή αξιοπιστία στην περιοχή. Επιπλέον, είναι ένας πυλώνας σταθερότητας που περιβάλλεται από αρκετά τόξα αστάθειας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Ελλάδα ως βασικό εταίρο όσο και η Ελλάδα έχει ανάγκη τις ΗΠΑ».

Sports in

Παναθηναϊκός- ΑΕΚ Λάρνακας 3-1: Νίκη των «πράσινων» με πρωταγωνιστή Μπακασέτα

Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με 3-1 της ΑΕΚ Λάρνακας στην Λεωφόρο με δύο πολύ όμορφα γκολ του Τάσου Μπακασέτα και ένα του Γιώργου Βαγιαννίδη. Καλή εμφάνιση συνολικά από τους πράσινους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024