Για την ύπαρξη ενός non paper για την Attica Bank, το οποίο διακινείται  μεταξύ διαφόρων «χεριών», κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του. Ο Στέφανος Κασσελακης ισχυρίζεται ότι υπάρχει αυτό το κείμενο και «καρφώνει» με τη δημόσια απάντησή του τράπεζα και κυβέρνηση.

Στη συνέχεια δίνει απαντήσεις στο non paper, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι στηρίζω το δημόσιο συμφέρον χωρίς εξαρτήσεις, κάτι που είναι ξένο ως προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Δεν μπορούν να επικαλούνται τον ανταγωνισμό όταν στηρίζουν κάθε είδους καρτέλ. Θυμίζουμε ότι επί Νέας Δημοκρατίας όλες οι ξένες τράπεζες έχουν αποεπενδύσει (HSBC, Citi) χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η παραμικρή νέα απευθείας επένδυση από εύρωστα κεφάλαια που θα έδιναν άλλη ώθηση στην συρρικνωμένη τραπεζική αγορά», προσθέτει.

Σε ερώτηση του non paper αν «Τον ενημέρωσαν ποτέ οι σύμβουλοί του ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε ιδιώτης ενδιαφερόμενος να επενδύσει στην Τράπεζα Αττικής;», ο ίδιος απαντά ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε στη συνθήκη εύρεσης στρατηγικού επενδυτή η απώλεια 800 εκ € του Δημοσίου για να κατέχει μόλις το 33% και ο στρατηγικός επενδυτής να κατέχει το 51% επενδύοντας 300εκ€. Το Δημόσιο με τα ίδια του τα τοποθετημένα κεφάλαια και με την Τράπεζα εξυγιασμένη θα μπορούσε να προσελκύσει και άλλους θεσμικούς επενδυτές.

Αναλυτικά η απάντηση:
● Η κριτική του κ. Κασσελάκη προκαλεί μία εύλογη απορία: Δεν θέλει ο πολιτικός αυτός αρχηγός τη δημιουργία ανταγωνισμού στον ελληνικό τραπεζικό χώρο;
Όχι απλά θέλουμε τον ανταγωνισμό, αλλά θέλουμε και την προσέλκυση και νέων κεφαλαίων για να δημιουργηθούν νέες συστημικές, αλλά κυρίως μη συστημικές τράπεζες.
Σήμερα με 4 εύρωστες συστημικές τράπεζες, μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις με τα χρήματα του ελληνικού λαού, οι οποίες έχουν πανελλαδική παρουσία, δεν έχουμε ανταγωνισμό, αλλά συνθήκες ολιγοπωλίου και αυτό το αποδεικνύουν τα υψηλότερα επιτόκια δανείων στην Ευρωζώνη (πλην Βαλτικής) και η μεγαλύτερη απόκλιση επιτοκίου καταθέσεων – επιτοκίου χορηγήσεων. Επίσης ο μικρότερος λόγος δανείων προς καταθέσεις στην Ευρωζώνη 57% έναντι 102%.
Το πώς αυτό θα το αλλάξει η έλευση της ενοποιημένης τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτια, το ξέρει μόνο ο συντάκτης του Non Paper.
● Θέλει τη διατήρηση ενός ιδιότυπου status quo που κρατά τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αποκλεισμένες από τις τραπεζικές πιστώσεις;
Σήμερα χρηματοδοτούνται μόλις 35.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 700.000 δηλαδή το 5% των επιχειρήσεων. Πώς αυτό θα αλλάξει με τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια; Μας εγγυάται η κυβέρνηση πόσες παραπάνω μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν; Ή μήπως πρέπει να αλλάξουν τα τραπεζικά πιστωτικά κριτήρια ώστε να γίνουν Bankable περισσότερες επιχειρήσεις;
● Και τις χρεώσεις προς τους καταναλωτές υψηλές;
Έχουμε ακούσει επανειλημμένα την κυβέρνηση Μητσοτάκη τη μία με τον κ. Σταϊκούρα που τους «πλάκωσε» στα μπινελίκια και την άλλη με τον κ. Χατζηδάκη που θυμήθηκε τελευταία τον ρόλο του ότι μπορεί να νομοθετήσει, να κοροϊδευουν τον κόσμο καθώς οι χρεώσεις συνεχώς αυξάνονται.
● Ο κ. Κασσελάκης μήπως απλώς στηρίζει de facto τις συστημικές τράπεζες και την παντελή απουσία ανταγωνισμού στον τραπεζικό χώρο;
Στηρίζω το δημόσιο συμφέρον χωρίς εξαρτήσεις, κάτι που είναι ξένο ως προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν μπορούν να επικαλούνται τον ανταγωνισμό όταν στηρίζουν κάθε είδους καρτέλ. Θυμίζουμε ότι επί Νέας Δημοκρατίας όλες οι ξένες τράπεζες έχουν αποεπενδύσει (HSBC, Citi) χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η παραμικρή νέα απευθείας επένδυση από εύρωστα κεφάλαια που θα έδιναν άλλη ώθηση στην συρρικνωμένη τραπεζική αγορά.
● Τον ενημέρωσαν ποτέ οι σύμβουλοί του ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε ιδιώτης ενδιαφερόμενος να επενδύσει στην Τράπεζα Αττικής;

Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε στη συνθήκη εύρεσης στρατηγικού επενδυτή η απώλεια 800 εκ € του Δημοσίου για να κατέχει μόλις το 33% και ο στρατηγικός επενδυτής να κατέχει το 51% επενδύοντας 300εκ€. Το Δημόσιο με τα ίδια του τα τοποθετημένα κεφάλαια και με την Τράπεζα εξυγιασμένη θα μπορούσε να προσελκύσει και άλλους θεσμικούς επενδυτές.
● Επιπλέον, οι σημερινές ελληνικές τράπεζες την εποχή της κρίσης σώθηκαν με bail-out, κάτι που πλέον απαγορεύεται από τον SSM.